Foto
·        El conseller d’Interior ha avançat que l’any que ve el departament  posarà en marxa una nova eina per reforçar el seguiment de les víctimes de violència masclista
 
El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha inaugurat avui la cinquena Jornada sobre violència masclista sota el títol “La violència masclista: reflexions entorn del coneixement del fenomen, el marc jurídic i el procés d’atenció”.
 
És un any de fracàs col·lectiu, no anem bé però no ens donem per derrotats”. Espadaler s’ha referit així a la xifra de dones mortes per violència masclista en el que portem d’any, 14, enfront les 4 del 2013.
 
El conseller ha volgut assumir la responsabilitat del fracàs i s’ha compromès a invertit tots els esforços per capgirar les xifres. Precisament, l’any que ve s’elaborarà el nou Pla de Seguretat i Atenció a les víctimes de Violència Masclista i Domèstica 2015-2018: “ara hem d’aprendre d’allò que no han donat els resultats que esperàvem. Hem de fer autocrítica i ha d’haver una major implicació també de les policies locals per la seva proximitat. Com més agents impliquem més capaços serem de preveure i detectar les situacions de risc”. 
 
El titular d’Interior ha explicat que durant la Jornada hi hauran diferents conferències i ponències, entre les quals, es donaran els resultats de l’Enquesta de l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea, la qual rebel·la que 1 de cada 3 dones (33%) ha experimentat violència física i/o sexual des dels 15 anys, unes xifres que el conseller ha qualificat d’esgarrifoses.
 
Durant l’acte d’obertura de la Jornada, el conseller ha avançat que en el primer trimestre del 2015 es posarà en marxa com a prova pilot l’enquesta de reavaluació del risc en els casos de violència masclista. Es tracta d’un nou model de valoració del risc que contindrà un qüestionari policial inicial que ja se’ls fa a les dones quan presenten denuncia i a partir d’aquí s’avalua el seu nivell de risc. Aquest instrument de reavaluació permetrà desenvolupar unes actuacions de seguiment més acurades i més ajustades a aquestes variacions del risc. Això impactarà d’una manera directa en els seguiments que es fan a les dones i anirà modificant les accions de seguiment en funció de la tendència que experimenti el risc de cada situació i que caldrà ser revaluada de forma periòdica.
  
La cloenda de la Jornada d’avui anirà a càrrec de la directora general d’Administració de Seguretat, Maite Casado.