Aquest 2014 es compleixen 50 anys de la publicació del llibre “Els altres catalans” i fins l’11 de gener el Museu d’Història de Catalunya l’hi dedica una exposició
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha participat aquest matí a l’acte institucional a Catalunya del Dia Internacional del Migrant que se celebra cada 18 de desembre per acord de Nacions Unides. L’ha acompanyat el director general per a la Immigració, Xavier Bosch. Enguany s’ha dedicat a la figura de l’escriptor Francesc Candel en motiu dels 50è aniversari de la publicació del llibre “Els altres catalans”.
 
Munté ha assegurat que “l’exemple i la trajectòria de Paco Candel és molt potent i constitueix una eina de treball i un model on emmirallar-nos per entendre més bé qui som i cap a on anem, especialment quan parlem d’immigració i comprenem que, lluny de ser un fenomen puntual, els fluxos migratoris formen part de l’ADN de Catalunya i de la seva història”.
 
La consellera ha destacat “Els altres catalans” com “un document de gran valor sociològic i històric que radiografia la societat catalana del seu temps, la distribució geogràfica de la població i el classisme creixent en funció dels orígens. Candel reconeix l’existència d’un conflicte i proposa la integració com a solució”.
 
Sortosament, ha afegit Munté manllevant unes paraules de la demògrafa Anna Cabré, Catalunya és una màquina de fer catalans. “A diferència d’altres països on pesa més el llinatge o l’estirp, aquí és català tothom que viu i treballa a Catalunya i vol ser català. La identitat catalana és potencialment inclusiva, permet dualitats i identificacions múltiples, sense haver de renunciar a les arrels”, ha insistit.
 
La titular del Departament també s’ha referit al primer Informe sobre la integració de les persones immigrades a Catalunya que la Generalitat va presentar ara fa un any, al decret que regula els serveis d’acollida aprovat recentment pel Govern i a la campanya informativa que promou la Direcció General per la Immigració per a fomentar el vot de persones estrangeres a les eleccions municipals. 
 
Declaració institucional
Durant l’acte que s’allargarà fins al migdia es farà lectura de la Declaració Institucional del Dia Internacional del Migrant. El text assenyala, entre d’altres, com “els fills i els néts dels immigrants dels anys 20, dels anys 60, formen avui la societat catalana que es manifesta, que vota i que reivindica davant el món la seva voluntat de ser, al costat de tants nous immigrants que al llarg del que portem de segle XXI han vingut (...) en un moviment migratori fins ara desconegut, però que enllaça amb totes les realitats viscudes durant els segles anteriors”.
 
També intervé l’investigador del Centre d’Estudis Demogràfics, Andreu Domingo, que pronuncia la conferència “Immigració i imaginari social des de 1964: de la barreja a la interculturalitat”. A continuació es preveu un col·loqui amb el títol “Què n’esperem de la Catalunya del futur?” amb la participació de Rafael Hinojosa i Marianela Adolfo de la Fundació Paco Candel, Jesús Martínez de la revista Carrer, l’escriptor Pius Alibek i Fátima Ahmed de l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona.
 
L’acte del Dia Internacional del Migrant ha estat organitzat pel Departament de Benestar Social i Família i la Fundació Paco Candel al Museu d’Història de Catalunya, on es pot visitar l’exposició “Candel: Els altres catalans” fins el proper 11 de gener. La celebració també ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

1  

Fitxers adjunts

Declaració institucional amb motiu del Dia Internacional del Migrant

Declaració institucional amb motiu del Dia Internacional del Migrant
PDF | 14