El Cos d’Agents Rurals ha inspeccionat 4.974 gossos a tot Catalunya durant 15 mesos
 
S’ha constatat que el grau de compliment sobre l’obligatorietat d’identificar els animals en general encara és menor al 50%
 
Tots els propietaris dels gossos inspeccionats han regularitzat la situació dels seus animals identificant-los amb el xip i cens i no s’ha hagut de tramitar cap denúncia
Els protagonistes de la roda de premsa
Els protagonistes de la roda de premsa
El director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, acompanyat pel cap del Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals, Ricard Casanovas Urgell, i el cap Regional del cos d’Agents Rurals a la Catalunya Central, Jaume Torralba, han presentat els resultats de la campanya per prevenir els abandonaments i el maltractament d’animals de companyia i fomentar-ne la tinença responsable.
 
Resultats que conclouen que fruit de la campanya de conscienciació impulsada pel DAAM i executada pel Cos d’Agents Rurals,  el nombre d’animals inscrits al registre d’animals de companyia (ANICOM) ha crescut a la vora d’un 60%, passant de 98.787 l’agost de 2013, a 157.899  el mateix mes de 2014, a tot Catalunya.
 
La campanya s’adreçava al món rural i a municipis de menys de 5.000 habitants i es va fer durant un període de 15 mesos a 40 comarques catalanes. També s’han previst municipis de més de 5.000 habitants, situats fora de l’àmbit urbà.
 
En aquest marc, els Agents Rurals van realitzar 4.974 actuacions, en les quals van aixecar una acta d’identificació del gos i del seu propietari. Davant de qualsevol incompliment de la normativa de benestar animal, els agents han exigit en tots els casos l’adequació de l’animal i de la seva identificació i registre censal. D’aquestes inspeccions s’ha constatat que el grau de compliment sobre l’obligatorietat d’identificar els animals en general encara és menor al 50%.
Una Agent Rural comprovant el xip del gos Boggie
Una Agent Rural comprovant el xip del gos Boggie
Dels 4.974  gossos inspeccionats, s’ha agafat una mostra de 1.028 per poder calcular els % d’Identificació (amb xip) i de cens municipal (Anicom o altres registres). D’aquesta comprovació es dedueix que el 44% dels gossos porten xip. D’aquesta mateixa mostra, es dedueix també que un  43,57% eren gossos de tot tipus, i l’altre 61,27%, gossos de caça. Xifra que indica que les campanyes de sensibilització d’identificació d’aquests animals (presència/absència de xip i inscripció al cens Anicom) han tingut la seva repercussió en l’àmbit dels caçadors, que compleixen la norma en major mesura que la resta de propietaris d’animals de companyia.
 
Un altre dada significativa extreta d’aquesta mateixa mostra de 1.028 animals és  que un 74% no estaven censats.  Això vol dir que el nivell de cens (Anicom) és inferior al d’identificació (microxips). És a dir, que hi ha gossos amb xip que no estaven censats a l’ajuntament corresponent. Val a dir que la normativa obliga a ‘xipar’ el gos per tal de poder censar-lo.
 
En la inspecció s’ha donat 10 dies per regularitzar la situació a tots els propietaris que no tenien els animals identificats amb el xip i cens i podem dir que tothom a regularitzat la situació dels seus gossos i no s’ha hagut de tramitar cap denúncia.
 
La campanya s’ha realitzat en alguns casos en coordinació amb els consells comarcals. A la Catalunya Central, el Cos d’Agents Rurals del Departament  d’Agricultura s’ha coordinat amb els Consells Comarcals per treballar de manera conjunta en el control de la identificació i el registre dels animals de companyia.
 
Altres actuacions associades a la campanya
 
D’acord amb la campanya engegada pel DAAM, el Cos d’Agents Rurals ha realitzat també inspeccions de control relacionades amb el benestar animal, com ara inspecció per maltractament d’animals, abandonaments o condicions higienicosanitàries i de manteniment. També han controlat el comerç legal i il·legal d’animals, inspeccionant  nuclis zoològics, inspecció obligacions de venda,  cria i venda il·legal, mercats setmanals. Finalment, també ha actuat  rescatant i capturant gossos i han intervingut en casos de síndrome de Noè (acumulació d’animals).
 
 
El perquè de la campanya
 
Tot i que fa més de 20 anys que la identificació dels animals de companyia
és obligada a Catalunya, a hores d’ara encara hi ha molts propietaris que no tenen identificats correctament els seus animals. Aquest fet provoca entre d’altres:
 
·         Que hi hagi molts animals abandonats a les instal·lacions dels centres de recollida de Catalunya.
·         Que no es puguin retornar els animals als seus propietaris en cas de pèrdua
·         Que els ajuntaments no coneguin el nombre d’animals reals que tenen en els   seus municipis.
·          Que els ajuntaments no puguin recuperar les despeses dels animals recollits.
·         Que l’administració competent no pugui sancionar els responsables dels abandonaments d’animals de companyia.
·         Que l’administració no pugui recuperar les despeses de manteniment dels animals abandonats.
·         Que la tinença dels animals de companyia sigui impulsiva i amb poques     obligacions.
El Registre general d'animals de companyia ¿ANICOM
El Registre general d'animals de companyia ¿ANICOM
L’ANICOM, una eina per lluitar contra l’abandonament
 
És una aplicació informàtica gratuïta del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural que posa al servei dels ajuntaments, consells comarcals i diputacions per facilitar els treballs a l'hora de censar els gats i gossos de tot Catalunya i obtenir-ne un únic cens.
 
Aquest únic cens, el Registre general d'animals de companyia –ANICOM-, serveix també per anotar les agressions de gossos considerats perillosos, perquè els diferents municipis en puguin millorar el control i perquè es puguin identificar els propietaris dels gossos perduts o abandonats.
 
Actualment, de 947 municipis de Catalunya, en queden 168 que encara no utilitzen l’ANICOM. És a dir, un 82% dels municipis l’utilitzen. De forma territorial, Barcelona compta amb 21 municipis que no l’utilitzen, a la Catalunya Central n’hi ha 23, a Girona 74, a Lleida  39, a Tarragona 6 i a les Terres de l’Ebre 5.
 
A data d’avui, el nombre el nombre total d’animals de companyia inscrits a l’ANICO és de 164.384 gossos, 6.791gats i 430 fures.
 
El DAAM insta els veterinaris a fomentar i recordar l’obligatorietat i la importància d’identificar els animals de companyia amb microxip.
 
Quines són les obligacions de les persones posseïdores d’animals de companyia?
 
És obligatori censar gossos, gats i fures. El cens s’ha de fer a l’ajuntament del municipi on els animals resideixen de manera habitual. Com a màxim, als tres mesos del seu naixement o als 30 dies de la seva adquisició (compra, regal o troballa).
 
Per poder –los inscriure al cens han d’estar identificats amb microxip i s’ha de comptar amb el document de la identificació de l’animal (el que lliura el veterinari quan li implanta el microxip). Així com el document d’identitat de la persona posseïdora.
 
Si l’animal s’extravia cal comunicar-ho a l’ajuntament abans de 48 hores. Si l’han sostret, a més, cal denunciar-ho a la Policia. En el cas de canvi de residència o mort de l’animal també s’ha de comunicar a l’Ajuntament on és censat abans de 30 dies. Si el canvi de residència és a un altre municipi, cal censar-lo de nou.
 
Posseir animals de companyia sense el microxip, sense censar o sense placa identificadora en espais públics pot suposar una multa de 100 a 400 €.  ( S’adjunta tríptic informatiu sobre “Quines són les obligacions de les persones posseïdores d’animals de companyia?”)
 
Creix el nombre d’Ajuntaments que aproven l’Ordenança Municipal reguladora de la Tinença d’Animals de Companyia
 
Quan un gos es perd o és abandonat gairebé mai passa en el municipi de residència. Per això són tan important una eina com  l’ANICOM, essencial en la lluita contra l’abandonament i retorn de gossos perduts, per la seva interconnexió amb tots els Ajuntaments de Catalunya.
 
En aquesta mateixa línia, existeix un altra sistema que també és de gran utilitat a nivell municipal, es tracta de “l’Ordenança Municipal reguladora de la Tinença d’Animals de Companyia”, que té per objectiu millorar problemes de convivència entre veïns i en conseqüència en benefici de les condicions higiènic-sanitàries dels propis animals. Aquestes Ordenances son un complement de la normativa de Protecció d’Animals amb la possibilitat de donar resposta a les peculiaritats de cada municipi. Per exemple en una ordenança es pot limitar el nombre de gossos, gats, fures màxim per tipus de habitatge, fins i tot d’altres tipus d’animals com rèptils.
 
Ajuts per evitar abandonaments i recuperar animals perduts
 
El Departament d’Agricultura mira d’evitar abandonaments  i facilitar la recuperació d’animals perduts mitjançant  la concessió d’ajuts per a l’adquisició de xips, esterilitzacions destinats a ens locals i protectores. Així, entre els anys 2010 i 2014 el Govern de la Generalitat va atorgar gairebé un 1,5 M d’euros  que van permetre posar el xip i esterilitzar als següents animals:
 
 
2010
2012
2014
Xips ens locals
3.071
2.387
2.996
Xips protectores
3.919
3.302
4.071
Total xips
6.990
5.689
7.067
       
Esterilitzacions ens locals
3.343
4.981
4.433
Esterilitzacions protectores
5.632
5.209
3.043
Total esterilitzacions
8.975
10.190
7.476
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

3  

Fitxers adjunts

Power Point "Per una tinença responsable"

Power Point "Per una tinença responsable"
PDF | 6422

Tríptic informatiu

Tríptic informatiu
PDF | 767

Video Agent Rural comprovant el xip del Boggie

Video Agent Rural comprovant el xip del Boggie
MOV | 875