Es tracta d’un programa de promoció de l’exercici físic en adolescents per prevenir el consum de drogues, que forma part del Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP)
L’experiència s’ha realitzat a Terrassa, Gavà, Badalona i L’Hospitalet de Llobregat i el proper curs s’estendrà a més poblacions
L’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Consell Català de l’Esport (CCE) han fet balanç avui de la prova pilot del programa Fitjove i n’han valorat la bona acceptació i participació. El programa Fitjove s’ha impulsat durant el curs 2013-2014 amb l’objectiu de promoure l’exercici físic en adolescents de 4t d’ESO (15 i 16 anys) com a estratègia de prevenció del consum de drogues.
El programa Fitjove vol prevenir el consum de drogues i altres substàncies entre estudiants de zones de risc de centres d’ensenyament adherits al Pla català d’esport a l’escola (PCEE), a través de la promoció d’activitats fisicoesportives en instal·lacions comunitàries, oferint una opció saludable d’ocupació del temps d’oci i acompanyant els adolescents en el pas de l’esport escolar a l’esport comunitari, incentivant sobretot la participació dels alumnes sedentaris.
En la sessió de balanç del programa que ha tingut lloc a la seu de l’Agència de Salut Pública, hi han participat el subdirector general de Drogodependències, Joan Colom; el subdirector general d’Activitats Esportives i Infraestructures del CCE, Oriol Marcé, i la directora de la Fundació Esportsalus, Mariona Corbella, així com regidors d’esports i de salut dels municipis, consells esportius, coordinadors i tècnics de les instal·lacions esportives, professorat d’educació física dels centres educatius i personal de l’Agència, del Consell Català de l’Esport, i de la Fundació Esportsalus.
Durant la sessió s’han exposat les dades de l’experiència realitzada a Badalona, Gavà, L’Hospitalet de Llobregat i Terrassa i s’han valorat propostes de millora pel proper curs. La finalitat del Fitjove és crear una oferta atractiva d’exercici físic, bàsicament de condicionament físic o fitnes, com a opció saludable d’ocupació del temps d’oci, per a adolescents que poden tenir més dificultats per accedir-hi i, per tant, poden estar exposats a factors de risc d’exclusió social. El projecte consta d’una primera fase escolar en horari lectiu, en què l’alumnat fa una sortida didàctica al centre esportiu municipal del barri per conèixer una instal·lació esportiva de fitnes, seguida d’una segona fase en la qual els joves que ho vulguin fan dues tardes a la setmana activitats dirigides en el centre esportiu -becades per la Generalitat- i una sortida al mes opcional d’esport urbà. Al mateix temps, es fa la formació dels tècnics esportius i dels professors d’educació física implicats en el programa.
En la primera fase, s’han realitzat 36 jornades amb la participació d’un total de 799 alumnes (255 de Terrassa, 127 de Gavà, 229 de Badalona i 188 de l’Hospitalet), amb un 47% de nois i un 53% de noies, un 54% dels quals no feia esport, i dels quals el 57% havia consumit alguna vegada tabac, alcohol o cànnabis. Pel que fa a la segona fase, hi han pres part 177 alumnes -44 de Terrassa, 41 de Gavà, 64 de Badalona i 28 de l’Hospitalet-, que són un 41% dels alumnes que tenien la tarda lliure, amb un 29% de nois i un destacable 71% de noies. Cal subratllar que el 80% d’aquests 177 joves havia pres alguna substància alguna vegada.
En les enquestes fetes a l’alumnat participant, els nois i les noies han valorat de manera satisfactòria la tasca dels tècnics, les activitats i el centre esportiu. Finalment, per al curs 2014-15 s’ha aprovat la continuïtat de Fitjove als quatre territoris, però també s’estendrà a un municipi de cada una de les quatre demarcacions territorials restants (Lleida, Girona, Tarragona i les Terres de l’Ebre).