El Govern aprova el Projecte de llei de simplificació de l'activitat administrativa
 
  • L’Executiu aposta per un canvi de model de relació entre les empreses i l’Administració que facilita l’activitat econòmica, atorga confiança a l’empresariat i redueix les barreres administratives
 
  • La norma redueix els tràmits, incrementa la transparència i la simplicitat dels procediments i elimina el temps d’espera per iniciar l’activitat, que serà possible en només 48 hores
 
  • Se’n beneficiaran el 75% de les empreses del país, que ocupen més de la meitat dels treballadors, i generarà un estalvi anual de 68,4 milions d’euros
 
El Govern ha aprovat el Projecte de llei de simplificació de l’activitat administrativa de la Generalitat i dels govern locals de Catalunya i d’impuls a l’activitat econòmica per contribuir a la reactivació econòmica del país. Es tracta d’una aposta del Govern per un canvi de model de relació entre les empreses i l’Administració, que facilita l’activitat econòmica, atorga confiança en l’empresariat i redueix els obstacles administratius.
 
 
Millores i novetats principals
 
Elaborat a proposta dels departaments de Governació i Relacions Institucionals i d’Empresa i Ocupació i consensuat amb el món local, el Projecte de llei suposa un pas endavant en el procés de simplificació de l’accés a l’activitat econòmica iniciat el  2011 per donar resposta a la demanda de la ciutadania, del món local i del món empresarial de simplificar i agilitar els procediments administratius.
 
S’aixeca sobre tres pilars bàsics:
 
-       Transparència. Major transparència i simplificació dels procediments
 
-       Estandarització. Homogeneïtzació dels criteris per iniciar o modificar una activitat econòmica en qualsevol punt del territori
 
-       Intervenció mínima. Introducció de la declaració responsable i la comunicació prèvia com a mecanisme de control per iniciar o modificar una activitat econòmica. Això permetrà reduir a només 48 hores el termini en què es podria iniciar una nova activitat.
 
A banda de les mesures per reduir les barreres burocràtiques, simoplicar eols procediments i reduir els temps d’espera, el Projecte de llei té una visió integral de l’activitat econòmica, en incloure també tràmits relacionats amb la prevenció d’incendis, aspectes mediambientals de competència municipal, abocaments d’aigües i compatibilitat urbanística. Assegura també una millora continuada de la normativa, ja que preveu que els agents econòmics puguin traslladar les dificultats que tenen en l’exercici de la seva activitat.
 
La Llei també permetrà consolidar a tot el territori el model de la Finestreta Única Empresarial, implantat el 2011 per facilitar l’activitat econòmica amb la racionalització i simplificació dels procediments necessaris per legalitzar empreses. Des del 2011 i fins al 30 de setembre de 2014 s’han eliminat 78 tràmits i se n’han simplificat 396 més. Actualment, la carta de serveis de l’Oficina de Gestió Empresarial ofereix 428 tràmits. Això vol dir que els empresaris des d’un únic punt, físic (xarxa d’oficines OGE) o virtual (Canal Empresa) poden fer totes les gestions necessàries per legalitzar el seu negoci.
 
 
A qui s’adreça?
 
Les mesures afecten aquelles activitats considerades innòcues i de baix risc per a la seguretat de les persones, els béns i el medi, que són majoritàries al país. En concret, representen el 75% del total i ocupen el 52% de la població ocupada del país.
 
Es calcula que la iniciativa legislativa beneficiarà unes 53.700 noves empreses anuals a l’hora d’iniciar la seva activitat, gràcies a la reducció de tràmits i l’estalvi de temps, i que generarà un estalvi econòmic de 68,4 milions d’euros per a les empreses, l’equivalent a 1.273 per cada empresa i any.

1  

Fitxers adjunts

El Govern aprova el Projecte de llei de simplificació de l'activitat administrativa

El Govern aprova el Projecte de llei de simplificació de l'activitat administrativa
PDF | 171