- El cap de l’Executiu ha demanat “altura de mires i molt sentit i sentiment de país”
- Artur Mas ha presidit la presentació del llibre Aportacions catalanes universals, iniciativa de la Fundació Occitano Catalana
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha expressat aquest vespre el seu convenciment que “des de la política serem capaços d’estar a l’alçada de les circumstàncies històriques” que viu el país, i ha afegit que “això requereix altura de mires, molt sentit i molt sentiment de país i no gaire coses més”.
El cap de l’Executiu ha llençat aquest missatge durant la presentació del llibre Aportacions catalanes universals, una iniciativa de la Fundació Occitano Catalana, que té per objectiu fer coneixedors els ciutadans de Catalunya i d’arreu del món de les aportacions fetes pel poble català al progrés universal.
En la seva intervenció, Artur Mas ha assegurat que “Catalunya ha fet aquest 2014 una gran aportació al món: donar una gran lliçó de democràcia, de compromís i de civisme”. Ha fet notar que si no hi hagués hagut aquest compromís i aquesta col·laboració entre institucions públiques i societat civil organitzada i mobilitzada “ara no tindríem cap tipus d’autoestima ni de confiança per acabar de fer les passes que hem de fer cap endavant”.
En l’acte, que s’ha fet al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, el president ha manifestat la seva confiança que “aquest país, que ha estat capaç de fer totes aquestes aportacions a la humanitat, seguirà amb aquest compromís, amb aquesta lliçó de democràcia i amb aquest exemple de civisme” per “arribar a la llibertat com gairebé no ho ha fet ningú: sense un sol mil·ligram de violència i en contra de l’Estat al qual pertany”.
El cap del Govern ha afirmat que el procés democràtic que es viu al país ha fet que Catalunya sigui més coneguda arreu del món i que aquest fet, juntament amb les aportacions catalanes universals, posa de manifest que “no som una província tancada en si mateixa, sinó una nació oberta al món”.
El president també ha recordat que durant dècades des de Catalunya “hem intentat fer molta pedagogia a Espanya, sobretot a través de l’exemple i de les ganes d’ajudar”, i ha assegurat que el llibre que s’ha presentat avui contribuirà a “fer pedagogia a Europa i al món”.
Un llibre que ajudarà el país a “guanyar confiança”
Fruit d’un treball en equip, l’obra inclou 223 aportacions catalanes classificades per àmbits, com ara l’arquitectura, l’art, la ciència i la recerca, la cuina, el dret, l’economia, l’esport, la llengua i la literatura o la música. Alguns exemples de les aportacions que s’hi inclouen són: l’art romànic; la farga catalana; els Usatges; el Consolat de Mar i la Taula de Canvi; el primer Parlament europeu (les Corts Generals); Joaquima de Vedruna; la volta catalana; els doctors Trueta o Barraquer; els artistes Dalí, Miró i Tàpies; els arquitectes Gaudí, Josep Puig i Cadafalch, Miralles o Bofill; Ferran Adrià i la cuina catalana; Pau Casals; Vicenç Ferrer; Pere Casaldàliga; Charlie Rivel, el patí de vela o els Jocs del 92, entre d’altres. El llibre tindrà també versions en altres llengües, com l’anglès.
Aquest acurat treball de difusió de les aportacions que ha fet Catalunya a nivell internacional constitueix, com ha destacat el president, una “bona contribució al present i sobretot al futur del país”, i combina dues finalitats, la de “guanyar confiança en nosaltres mateixos i donar-nos a conèixer millor arreu del món”.
El cap de l’Executiu ha remarcat que quan comparem les aportacions catalanes amb les d’altres països, hem de ser conscients de la dimensió i la demografia que tenim, però no per això hem de treure’ls valor. “Aquest llibre ens obliga a parlar bé de nosaltres, i això és una cosa que a Catalunya hi estem molt poc acostumats perquè, en general, ens fem més petits del que som”, ha destacat. Per aquest motiu, el president ha celebrat que l’obra que es presentava aquesta tarda “també intenti trencar aquesta constant de valorar-se una mica poc” i suposi “una injecció d’autoestima” que, en els moments actuals, “és important que es produeixi i que arribi al màxim de gent possible, dins i fora del nostre país”.
Referint-se a les paraules de Joan Triadú en la introducció de l’obra, que assegura que allò que desconeixem de nosaltres mateixos ens acaba desconfigurant com a poble, Artur Mas ha destacat que “el millor regal que se li pot fer a l’adversari és deixar de ser un problema” i que “deixes de ser un problema quan t’ignores tu mateix”. Per aquest motiu ha dit que el llibre “ha de contribuir a què ens ignorem menys i a la vocació de ser reconeguts i de tenir projecte”.
En l’acte també han intervingut la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; el president de la Fundació Occitano Catalana, Joan Amorós; el president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Lluís Pagés, i l’historiador i polític Joaquim Ferrer, que també és coautor del llibre.
1