• El sistema consta de més de 13 quilòmetres de col·lectors en alta, 7 estacions de bombament i una planta depuradora construïda l’any 1985 i ampliada l’any 2004.
 
  • La depuradora té una capacitat de tractament per a 53.500 m³/dia i 200.000 habitants equivalents
 
  • El punt de control que l’ACA té aigua avall de la depuradora (abans de la confluència del Cardener amb el Llobregat) constata una important reducció de l’amoni i dels fosfats des de l’activació d’aquest sistema
 
Manresa
El sistema de sanejament de Manresa ha sanejat en el que portem d’any més de 8 hm3 d’aigua residual. Aquesta xifra és lleugerament inferior a la registrada en anys anteriors: 2010: 10 hm3; 2011: 10 hm3; 2012: 9 hm3 i 2013: 9 hm3. Aquest descens es deu a la suma de diversos factors com la pluviometria, l’estalvi en el consum a nivell domèstic i a la menor aportació procedent del sector industrial. Aquests fets es constaten de manera general en la majoria de depuradores de mida mitjana i gran de Catalunya.
 
Aquest sistema de sanejament dóna servei als nuclis de Manresa,  Callús, Sant Joan de Vilatorrada i Fonollosa (Canet de Fals), trobant-se l’estació de depuració d’aigües residuals dins el terme municipal de Manresa. El sistema en la seva globalitat consta de més de 13 quilòmetres de col·lectors en alta, 7 estacions de bombament i una edar construïda l’any 1985 i ampliada l’any 2004. Aquesta té una capacitat de tractament per a 53.500 m³/dia i 200.000 habitants equivalents. L’administració competent de la gestió del sistema és la Mancomunitat de Municipis del Bages.
 
Millora qualitativa del riu Cardener
 
Aigua avall de la depuradora de Manresa hi ha un punt de control en el riu Cardener, just abans de la confluència d’aquest amb el Llobregat. Les dades disponibles gestionades per l’ACA indiquen que des de 1995 es constata un apreciable descens de les concentracions d’amoni i fosfats, comportant una important millora qualitativa del riu Cardener. 
 
Dades tècniques del sistema de sanejament de Manresa
 
La depuradora de Manresa consta d’un sistema de depuració biològic amb reducció de nitrògen i fòsfor. Disposa de tres línies de tractament, la de l’aigua amb el pretractament , la decantació primària, el procés biològic i la decantació secundària. La línea de tractament de fangs trobem els espissidors, digestors la deshidratació i un compostatge. I finalment la línea de tractament del biogàs procedent dels digestors de fangs i la cogeneració.
 
L’edar duu a terme de mitjana el tractament de 24.300 m³/dia assolint plenament el compliment de la Directiva 91/271 en l’eliminació de la càrrega orgànica, nitrògen i fòsfor.
 
Sanejament a Catalunya
 
El Programa de Sanejament d’Aigües Residuals Urbanes (PSARU) inclou les actuacions necessàries per a la millora dels sistemes existents, així com la posada en marxa dels nous per garantir el manteniment o millora de l’estat ecològic de les nostres aigües superficials, subterrànies i marines.
 
A data d’avui les depuradores existents a Catalunya garanteixen el sanejament de més del 95,5% de la població catalana.

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 306

Depuradora de Manresa

Depuradora de Manresa
JPG | 1654