TES
  • L’objectiu és donar a conèixer als ciutadans els més de 10.000 punts de recollida de piles usades de tot el territori, entre supermercats, hipermercats, botigues d’electrònica i deixalleries de Catalunya 
  • El nivell actual de recollida és del 34%, que haurà d’augmentar fins el 45% l’any 2015 per complir els objectius europeus
 
 
 
El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, els representants dels sistemes integrats de gestió de piles i acumuladors, i el representant del Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (CEDAC) han presentat aquest matí la nova campanya per al foment de la recollida de piles i acumuladors, basada en la imatge d’un coet, l’Apilo XII, que porta les piles al planeta Reciclatge. La nau, un contenidor de cartró, es repartirà a gran part dels supermercats de Catalunya, que regalaran als clients quan comprin piles noves. A més, aquest cap de setmana i el vinent també s’encartarà als principals diaris aquest contenidor per dipositar les piles esgotades a les llars abans de dur-les a un punt de recollida.
 
La campanya, que està finançada íntegrament pels sistemes integrats de gestió  ECOPILAS, ERP (European Recycling Platform), UNIBAT i ECOLEC, contempla diferents accions adreçades a la ciutadania, les escoles i els punts de venda. Les accions dirigides als establiments comercials compten amb el suport del CEDAC i de la Asociación Nacional de Grandes Empresas de Distribución (ANGED). L’objectiu és donar a conèixer als ciutadans els punts de recollida de piles usades, més de 10.000 a tot el territori, molt propers als seus domicilis.
 
Per acostar la campanya als més petits, l’Apilo XII acompanyarà les escoles al llarg del les diferents activitats del curs escolar a partir de febrer de 2015.  En l’àmbit escolar es preveu la realització d’un concurs de recollida de piles entre les escoles que s’inscriguin en la campanya, el repartiment d’un contenidor específic pel concurs, la realització de xerrades formatives a 100 centres i l’elaboració de materials de divulgació, com el Conte de l’Apilo XII.
L’ARC farà difusió del projecte a través de la pàgina web www.apilo.cat, que estarà operativa a principis d’aquest nou trimestre escolar, i de les xarxes socials.
 
 
La importància de la recollida selectiva de piles i acumuladors
 
Durant les dates de Nadal, la venda de piles s’incrementa al voltant del 40%, raó de pes per iniciar ara les accions comunicatives i informatives sobre la separació i recollida de les piles i acumuladors usats. A Catalunya se’n consumeixen cada any gairebé 2 milions de quilos, dels que es recull únicament el 34%. A nivell europeu, l’objectiu de recollida per al 2015 es situa en el 45%.
 
L’any passat es van recollir a Catalunya 655 tones d’aquests residus, que es van gestionar de manera adequada per reduir-ne l’impacte ambiental i per aprofitar recursos. A les instal·lacions de tractament de piles es recuperen els materials valuosos que contenen i es tornen a posar en circulació com a matèria base per a la producció de nous productes. Si llencem les piles i bateries al contenidor del rebuig, estem fent que un residu que pot contenir substàncies perilloses i materials valuosos i escassos no arribi a la planta de reciclatge, posant en perill el medi ambient i malbaratant uns recursos escassos i valuosos.

3  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 56

Foto

Foto
JPG | 312

Dossier

Dossier
PDF | 509