·        El cap de l’Executiu assegura que “no podem dir que la crisi és història mentre hi hagi gent que no l’ha superada” però “l’orientació és millor que en aquests últims anys”
 
·        Artur Mas referma el compromís cultural del Govern i afirma que “Catalunya no s’entendria si no fos per la seva cultura”
 
Reobertura museus Sitges
El president i la resta d'autoritats en un moment de la visita

 

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha inaugurat aquest matí la reobertura dels museus del Cau Ferrat i de Maricel de Sitges, després de quatre anys d’una profunda reforma d’aquests espais. Pel cap de l’Executiu aquesta actuació “reforça la capitalitat turística de Sitges” i “enforteix l’oferta amb l’element cultural”, però sobretot, ha afegit  “és una aposta econòmica i social per a la ciutat, perquè, en aquests moments, on més ens hi juguem és en aquest camp de l’economia i dels efectes de la recuperació en la societat”.
 
El cap del Govern ha emmarcat la reobertura dels museus en aquesta línia de millora de la situació econòmica del país, tot i que ha deixat clar que “des del moment que encara hi ha gent que no l’ha superada, no podem dir que la crisi és història”, però “és veritat que estem en un moment en què sembla que l’orientació que agafen les coses en el camp econòmic i social és millor que en aquests últims anys, i cal que ho destaquem perquè és una manera d’introduir-hi confiança”.
 
La reforma dels museus del Cau Ferrat i de Maricel ha permès rehabilitar els espais, restaurar els seus elements patrimonials i implantar un nou projecte museogràfic. Les obres, que han suposat una inversió de prop de 10 milions d’euros, han estat sufragades pel Departament de Cultura de la Generalitat; la Diputació de Barcelona, que juntament amb l’Ajuntament de la ciutat conformen el Consorci del Patrimoni de Sitges, i el Ministeri de Foment, que ha participat en el finançament per mitjà de l’1% cultural.
 
El president ha volgut subratllar en el seu parlament la importància de la col·laboració entre administracions per fer realitat aquest projecte. Així, Mas ha afirmat que la inauguració d’avui és la mostra que “quan hi ha una simbiosi entre institucions públiques i societat organitzada les coses funcionen bé, i Catalunya en té exemples en aquests darrers temps”.
 
En un altre moment de la seva intervenció, el cap del Govern s’ha congratulat de ser avui a Sitges, 81 anys després de la presència del president Macià a la Vila, l’any 1933, amb motiu de l’obertura del museu del Cau Ferrat, ja que ha dit “és una mostra que, en aquesta línia de continuïtat històrica que representa la Generalitat, diferents presidents han estat aquí en moments clau per a la ciutat i per a la cultura”. “Amb la nostra presència volem donar el missatge clar que això és vital per al país, i que Catalunya no s’entendria si no fos per la seva cultura, sedimentada al llarg de molts segles”, ha ressaltat Artur Mas, i ha continuat “gràcies a aquesta creativitat i talent del país, Catalunya avui emergeix com una realitat cultural de primer nivell”.
 
Prèviament als parlaments inaugurals, el president de la Generalitat ha fet una visita als dos museus, acompanyat de la directora gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella. També hi ha participat l’alcalde de Sitges, Miquel Forns; el president de la Diputació de Barcelona i president del Consorci, Salvador Esteve; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i la ministra de Foment, Ana Pastor.  
 
Recuperació de l’esplendor
 
La reforma dels museus del Cau Ferrat i de Maricel ha consistit principalment en la rehabilitació dels dos edificis, juntament amb el de Can Rocamora, que els enllaça, per conservar el seu esperit originari, però adaptant-los a les necessitats estructurals i de serveis d’un museu modern.
 
El Cau Ferrat ha estat rehabilitat amb la intenció de recuperar el seu aspecte original. Així, s’hi pot trobar l’estudi taller de Santiago Rusiñol, tal com el va crear a finals del segle XIX i com va obrir al públic com a museu l’any 1933, que va esdevenir el Temple del Modernisme. L’actuació en aquest espai ha tingut una cura especial a restaurar vitralls, rajoles, ceràmiques, fustes i ferro forjat, a més del mobiliari exposat.
 
Pel que fa al Museu de Maricel, aquest espai ofereix un recorregut pels darrers deu segles d’art per mitjà de la important col·lecció llegada pel doctor Jesús Pérez-Rosales i la Col·lecció de l’Art de la Vila. La reforma ha tingut especial cura a ressaltar la majestuositat de les sales del Maricel i la seva equilibrada estètica noucentista. Aquest museu mostra 269 peces, de les quals un 30% no havien estat mai exposades.

2  

Imatges

Visita al museu (1)

Visita al museu (1) 1057

Visita al museu (2)

Visita al museu (2) 750