Protecció Civil

Protecció Civil manté l'ALERTA del Pla PROCICAT pels forts vents previstos fins demà al migdia a molts punts del país

query_builder   27 desembre 2014 13:49

event_note Nota de premsa

Protecció Civil manté l'ALERTA del Pla PROCICAT pels forts vents previstos fins demà al migdia a molts punts del país

 

 • L'episodi de forts vents ha començat aquest matí a les comarques del Pirineu occidental, i s'anirà reforçant al llarg del dia afectant sobretot a la tarda-vespre les comarques de la meitat oest i sud de Catalunya
 
 • Es recomana restringir les activitats a l’aire lliure en els moments que el vent bufi amb més força. A les zones urbanes cal tenir precaució amb elements decoratius, bastides i cartells que el vent podria fer caure
 
 • Pel que fa a les nevades previstes a zones del Pirineu, és important portar les cadenes al vehicle, una manta i roba d’abric, el dipòsit ple de carburant i carregador de telèfon mòbil per si calgués trucar al 112
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada l’ALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT, atès que es mantenen les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de fort vent des d’avui dissabte i fins demà al migdia a molts punts del Pirineu i prepirineu i també a la meitat oest i sud de Catalunya, especialment a les cotes mitjanes de les Terres de l'Ebre, interior de Tarragona i oest de la Catalunya Central.
 
Durant la nit de dissabte a diumenge Protecció Civil de la Generalitat destaca com a zones d'especial seguiment degut a la vulnerabilitat del territori davant els efectes del vent les comarques del Anoia, Bages, Alt i Baix Penedès, Conca de Barberà, Garrotxa i a les comarques del sud de Barcelona i cotes més altes del Baix Llobregat i Garraf.
 
A les comarques del Segrià, Urgell i Pla d’Urgell, malgrat l’SMC no preveu que se superin els llindars, es poden produir ratxes fortes puntuals que podrien ser susceptibles de generar incidències atesa la vulnerabilitat de la zona.
 
Els forts vents de component nord poden provocar ratxes màximes superiors a 90 km/h i properes als 125 km/h a les cotes altes del Pirineu, Prepirineu i a les Terres de l’Ebre. A les cotes mitjanes (entorn els 700 metres) del Prelitoral de Tarragona i l’oest de la Catalunya Central les ratxes es podrien aproximar als 90 km/h puntualment. El vent bufarà de component nord i es preveu que les ratxes més fortes s'assoleixin a les cotes més elevades on es podrà produir el fenomen del torb per la neu que pot caure.
 
Protecció Civil de la Generalitat ja va comunicar ahir als municipis que reforcin la seguretat dels esdeveniments públics a l'aire lliure i condicionar-los perquè es puguin realitzar de forma segura, així com tancar les zones de jardins o parcs urbans que puguin representar un risc per ventades, caiguda d'arbres o branques.

Es va demanar també que es reforci l'ancoratge del mobiliari urbà que es pugui desprendre amb el vent i en especial la decoració nadalenca a l'exterior (il·luminació sobre tot) i qualsevol element penjat o en alçada.
 
Cal que la població reculli i lligui de forma segura tendals, i elements inestables a terrasses i balcons, especialment la decoració nadalenca, que pot precipitar-se. També cal limitar els desplaçaments a les zones on bufi més fort i condicionar-los sempre a les condicions meteorològiques.

Protecció Civil també vol insistir en què les travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes es posposin en el moment que el vent bufi amb intensitat. En les activitats i treballs en alçada caldrà també reforçar la seguretat. A les zones urbanes cal evitar situar-se a prop d'elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars) durant la major afectació del vent.

A banda del vent, a partir de la propera matinada i fins dilluns es preveu molt mala mar sobretot a la costa brava i també a la costa de la Selva i Maresme amb menys intensitat. És per això que Protecció Civil de la Generalitat ha emès una prealerta del pla INUNCAT. Es recomana no acostar-se a les zones on les onades trenquin amb força, i respectar els tancaments d’accessos que facin els municipis.
 
 
Finalment, i en quant a la neu, la previsió indica una nevada important avui i demà a les comarques de la Val d'Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà, motiu pel qual Protecció Civil ha emès aquest migdia una prealerta del pla NEUCAT. La combinació de la neu amb el vent a cotes altes pot ser especialment perillós pel fenomen del torb. A més, i malgrat no s’esperen cotes de neu que superin els llindars d’avís del SMC, cal preveure mesures preventives per neu a les cotes altes de la Cerdanya, Alt Urgell i Pallars Jussà.
 
Si us heu de desplaçar a aquestes zones del Pirineu, recordeu portar les cadenes al vehicle, una manta i roba d’abric, portar el dipòsit ple de gasoil, i carregador de telèfon mòbil. Estigueu atents a les possibles incidències viàries i les recomanacions que faci el Servei Català de Trànsit.
 
Segons l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, avui el perill allaus és MARCAT (3 sobre una escala de 5) a tota la meitat nord del Pirineu Occidental, sobretot Aran-Franja Nord Pallaresa; i també a l’extrem nord del Pirineu Oriental, a la zona del Ter-Freser i Perafita-Puigpedrós. Per aquest motiu es recomana molta prudència avui en la pràctica d’esports a la muntanya.
 
 
 
INFORMEU-VOS al twitter @emergenciescat i al web http://interior.gencat.cat/ventades
 
CONSELLS GENERALS DE PROTECCIÓ CIVIL davant les VENTADES:

Si sou a casa
 • Tanqueu i assegureu portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament.
 • Eviteu deixar testos o altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.


  Si sou a l'exterior
 • Vigileu amb el mobiliari urbà, l'enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l'arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.
 • No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.
 • Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscoses. Si sou a una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis: el vent els podria fer caure a sobre.
 • Quan hi hagi temporal amb grans onades, no accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força, allunyeu-vos d'espigons, esculleres i passejos marítims.


  Si heu de conduir
 • Consulteu les prediccions del temps i l'estat de les carreteres. Si es preveuen vents forts, eviteu desplaçar-vos per carretera.
 • Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via.
 • Cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions, és important subjectar el volant amb fermesa.
 • Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
 • Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les  precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.


  Si feu una activitat de lleure
 • Aneu amb compte en practicar esports a l'aire lliure.
  En l'esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure's afectats pel vent.
 • Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.
 • A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats. Tingueu en compte que el vent pot arrossegar objectes voluminosos (per exemple, pedres per un pendent pronunciat) i afavorir l'acumulació de neu, amb l'augment consegüent del perill d'allaus.
 
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia