• El sector agroalimentari representa un 3,6% del PIB de l’economia catalana i un 17% del PIB industrial de Catalunya
  • El nou Consell Català de la Innovació Agroalimentària, espai de coordinació i impuls de la innovació al sector agroalimentari i forestal de Catalunya
  • El ajuts per a projectes R+D+I en el sector agrari i alimentari o els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària 2014, entre d’altres mesures per afavorir el sector 
El Govern té la voluntat d’impulsar la innovació com a eix estratègic del sector agroalimentari i forestal a Catalunya
 
Per fer-ho, el Govern català va aprovar el juny del 2013 el Pla estratègic de Recerca, Innovació i Transferència agroalimentària de Catalunya 2013-2020, el full de ruta de la Generalitat de Catalunya dels propers anys per a esdevenir més competitius i estar més presents en tots els programes europeus de R+D+I per a impulsar encara més l’estratègia de fer de Catalunya el principal clúster agroalimentari d’Europa i referència al món.
 
A més de de ser un sector anticíclic, el sector agroalimentari actualment s’està demostrant que té capacitat per a liderar l’economia, ja que pot ser receptor de moltes innovacions d’altres sectors no considerats estrictament com a agroalimentaris (maquinària, materials, logística, noves tecnologies...).
 
Entre les 42 mesures del Pla, destaquen les ajuts per a projectes R+D+I en el sector agrari i alimentari, que es van convocar a finals de novembre, entre d’altres actuacions.
 
 
El nou Consell Català de la Innovació Agroalimentària, un espai de coordinació i impuls de la innovació al sector agroalimentari i forestal de Catalunya
 
El Pla estratègic de Recerca, Innovació i Transferència agroalimentària de Catalunya 2013-2020 establia la creació del Consell com l’instrument del Govern de la Generalitat de Catalunya que vetlla pel seguiment de les actuacions que realitzen diferents institucions, entitats, centres de recerca i empreses en l’àmbit de l’R+D+I agroalimentària i del medi natural.
 
Aquest òrgan, que s’ha constituït a mitjan desembre, està liderat pel Departament d’Agricultura i compta amb la participació dels altres departaments implicats en la innovació agroalimentària a Catalunya: Economia i Coneixement, Empresa i Ocupació i Ensenyament. A més, també compta amb la participació de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), les organitzacions professionals agràries, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), les principals associacions empresarials i organitzacions sindicals de Catalunya i les universitats catalanes que imparteixen formació o realitzen recerca en l’àmbit agroalimentari.  
 
Lliurament del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària 2014
 
Amb aquest premi anual, lliurats el 15 de desembre, el Govern vol distingir i premiar les empreses agràries o les seves entitats associatives i les agroindústries que hagin introduït en el seu procés productiu elements tecnològics innovadors i que hagin obtingut, com a conseqüència d’aquesta introducció, resultats beneficiosos pel que fa a l’economia, l’ergonomia, la qualitat, la seguretat o la sostenibilitat de les produccions, i d’aquesta manera es pretén aconseguir referents per al sector agrari pel que fa al procés d’innovació tecnològica.
 
Els premiats d’enguany han estat: en la modalitat d’agroindústria,  Esteban Espuña, SA, Olot (Garrotxa-Girona) per l’elaboració de xarcuteria per al món dels snacks; en la modalitat d’empresa agrària; Deltacactus, SL, Amposta (Montsià - les Terres de l'Ebre) per la implantació en el sistema productiu de les plantes CAM de sensors de llum que permeten conèixer quan les plantes han fotosintetitzat l’àcid màlic, de manera que s'eviten danys irreversibles a les plantes en la seva manipulació; i en la modalitat de Jove Emprenedor Innovador, Joel Peris Sánchez, de Cervesa Sant Jordi, Cardedeu (Vallès Oriental- Barcelona) per l’elaboració de cervesa artesana en el marc d’un projecte de recuperació d’un magatzem industrial modernista, Cal Peó.