Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha tornat a elevar a ALERTA el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICATja que les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indiquen que la propera nit i fins el migdia de demà hi haurà vent molt intens de component nord a tota la franja pirinenca, especialment en cotes altes, podent-se superar el llindar de 90 km/h i en alguns punts arribant-se als 125 km/h. Degut a la neu acumulada, es podrà produir el fenomen del torb, que pot dificultar la visibilitat a les carreteres.

 

L'ALERTA s'ha establert per l'augment de la probabilitat que es produeixin ratxes més fortes a les comarques d'Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà, Ripollès i Alt Empordà. També bufarà fort a l'Aran, Noguera, Solsonès, Garrotxa, Osona, Selva i Vallès Oriental.

 
Protecció Civil de la Generalitat ha comunicat als municipis que cal que reforcin l'ancoratge del mobiliari urbà que es pugui desprendre amb el vent i en especial de la decoració nadalenca a l'exterior (il·luminació sobre tot) i qualsevol element penjat o en alçada.
 
Cal que la població reculli i lligui de forma segura tendals, i elements inestables a terrasses i balcons, especialment la decoració nadalenca, que pot precipitar-se. També cal limitar els desplaçaments a les zones on bufi més fort i condicionar-los sempre a les condicions meteorològiques.

Ès altament recomanable que les travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes es posposin a les zones abans indicades durant el període d'afectació. En les activitats i treballs en alçada caldrà també reforçar la seguretat.
 
La resta d'activitats, sobretot en zona urbana, requeriran fer un especial seguiment en el moment de màxima intensitat del vent per detectar els elements que es puguin desprendre amb risc d'impacte. Caldrà evitar situar-se a prop d'elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars) durant la major afectació del vent.
 
Aquesta matinada es poden produir glaçades a moltes parts del territori, incloses la franja prelitoral i litoral. Per això, davant la situació de forta baixada de les temperatures els propers dies, cal recordar els consells d'autoprotecció següents:
 
En el cas de persones grans que viuen soles, es demana a familiars o veïns que en facin seguiment per comprovar que es troben bé. Podeu trobar més consells al compte de twitter de Protecció Civil @emergenciescat. Podeu trobar aquests consells i d'altres al web de Protecció Civil a l'enllaç Consells
 
Consells bàsics per situacions de temperatures molt baixes:
  • Eviteu els canvis sobtats de temperatura, sobretot pel que fa als nens, a les persones grans i als qui pateixen alguna malaltia de tipus respiratori.
  • En dies de fred extrem, sempre que sigui possible, eviteu que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l’exterior, que sigui el temps estrictament necessari i que evitin els espais oberts exposats al fred i estar-se gaire temps sense moure’s.
  • Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Eviteu portar peces ajustades i poseu-vos diverses capes, cosa que us permetrà mantenir la calor corporal durant més temps.
  • Protegiu-vos la cara i el cap. Tingueu a mà guants, bufanda i alguna peça de roba per cobrir-vos el cap. Eviteu l’entrada d’aire fred directa als pulmons. Eviteu ingerir alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.
  • Adeqüeu al fred l’activitat professional, esportiva i de lleure a l’exterior. Eviteu fer esforços físics intensos a l’exterior: es corre el perill de patir una lesió.
  • Estigueu atents als vostres familiars o veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat, especialment gent gran, perquè es protegeixin dels efectes del fred.
  • Cal que us mantingueu informats de les previsions del temps i de les instruccions que donin les autoritats.
 
Consells específics per si sou a casa:
  • Si viviu en zones aïllades o fora dels nuclis urbans, mantingueu un rajolí d’aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin i protegiu amb draps la clau de pas de l’aigua. També podeu disposar d’una reserva mínima d’aigua o líquid per si el subministrament queda afectat.
  • Si disposeu de reg automàtic tanqueu-lo i eviteu totes les activitats que puguin comportar mullar els carrers, com regar o fregar.
  • Tingueu preparat un transistor, piles de recanvi, llanternes, aliments calòrics, combustible de calefacció i una farmaciola.
  • Cal que disposeu d’una reserva mínima de medicaments per a la gent gran i els malalts crònics i de tipus respiratori.
 
Consells específics si heu d'agafar el vehicle amb temperatures molt baixes:
  • Heu de portar el dipòsit de la gasolina ple, les cadenes del cotxe, roba d’abric, un telèfon mòbil carregat i el carregador, aigua i aliments energètics.
  • A dins del cotxe, si teniu la calefacció engegada, deixeu una finestra entreoberta per renovar l’aire.
  • Quan sortiu del cotxe aneu amb molt de compte amb possibles relliscades si hi ha plaques de gel o neu. Les plaques de gel acostumen a trobar-se a les zones més ombrívoles de les carreteres.
  • Eviteu desplaçaments que no siguin estrictament necessaris i eviteu desplaçar-vos de nit. Consulteu prèviament la informació meteorològica i l’estat del trànsit i seguiu els consells del Servei Català de Trànsit.
  • Reviseu els pneumàtics, el líquid anticongelant, l’estat de les bateries, els llums i els frens.
  • Disposeu de cadenes al vehicle i assegureu-vos que les sabeu col·locar.
  • Si viviu o us desplaceu a zones de muntanya, feu servir pneumàtics d’hivern.
 
Consells específics pels aparells de calefacció:
 
  • Les calderes i els aparells de combustió que s'utilitzen per a la calefacció poden convertir-se en un element de risc si no estan en bon estat o no se’n fa un bon ús. Cal evitar la mala combustió. Per aquest motiu, quan reviseu l’aïllament de finestres i portes de l’exterior, no tapeu les reixes ni els conductes ni els punts de ventilació de gas o combustió: serveixen per garantir una bona combustió i alhora per evitar l'acumulació de gasos.
  • Per tal d’evitar la intoxicació, assegureu-vos de ventilar el menjador o les habitacions tancades si utilitzeu un escalfador o una estufa amb foc obert o qualsevol altre element de calefacció.
  • Ventileu cada dia durant uns minuts els locals, els habitatges o les habitacions, per garantir l'entrada d'oxigen i aire net.
  • No feu servir els aparells de calefacció si fan una olor estranya en connectar-los o no semblen en bon estat.
  • Renoveu o feu revisar els aparells molt antics o quan noteu que no funcionen correctament.
  • Reviseu l'estat de la calefacció, de les calderes, de les estufes i, en general, dels elements de combustió.
  • Recordeu que cal complir els períodes de revisió i manteniment de calderes que estableix la normativa.
  • Les estufes de gas o llenya s’han d’apagar quan us aneu a dormir si l’espai és tancat.
  • Mantingueu els nens allunyats de les estufes, dels brasers i de les xemeneies. No deixeu encenedors al seu abast.
  • No acosteu les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Tampoc eixugueu la roba o altres objectes sobre l’estufa, el braser o la cuina de llenya, ja que podríeu provocar un incendi. No els cobriu amb cap objecte.
  • No utilitzeu espelmes. Si és l’única alternativa, poseu-les en espalmatòries perquè  no es tombin. Recordeu sempre d’apagar-les abans d’anar a dormir o en sortir de casa i eviteu que els nens les manipulin.
  • En cas d'urgència, si sou en una habitació amb una estufa de llenya, carbó o gas, un braser o una caldera i noteu símptomes de mareig, obriu alguna porta o finestra i ventileu immediatament.
  • Truqueu sempre al 112 si us trobeu malament o penseu que patiu una intoxicació per mala combustió o si trobeu algú inconscient en arribar al domicili.