• Experts de diferents àmbits analitzaran des d’un punt de vista social, econòmic, tecnològic i científic els 40 vectors que vertebraran el nostre futur
  • Barcelona es convertirà en l’epicentre de la reflexió entorn als canvis globals i n’anticiparà els seus possibles efectes a nivell local
  • Les jornades recullen tot el treball en clau de futur que ha portat a terme el Tricentenari al llarg de 2014 i en sintetitzen les seves conclusions principals
El President de la Generalitat, Artur Mas, inaugurarà el proper 9 de gener de 2015, a l’emblemàtic espai de La Pedrera, les jornades “Catalunya en el món 3.0. Síntesi i palanques de futur”, un dels últims actes de commemoració del Tricentenari. Les ponències que compondran “Catalunya en el món 3.0” dibuixaran, des de diversos àmbits, les tendències que definiran els escenaris globals de futur i identificaran els motors que han de permetre Catalunya ocupar un lloc capdavanter en aquest procés.

Una mirada al futur des de múltiples perspectives

En un món en evolució constant, que canvia de fesomia tecnològica, demogràfica i social cada vegada més ràpid i de manera més profunda, “Catalunya en el món 3.0” vol cartografiar les principals tendències que delimiten aquest futur encara inexplorat. Amb la vocació d’identificar un cert ordre en la impredictibilitat del futur, les jornades reuniran els 40 vectors principals que provoquen aquests canvis i plantejaran les preguntes que Catalunya haurà de respondre’s per ser capaç d’enfrontar, amb garanties, els reptes que se li plantejaran durant la propera dècada.
 
Pankaj Ghemawat, professor d’Estratègia i Globalització a la NYU Stern i a l’IESE Business School, oferirà la conferència principal on presentarà un conjunt de reflexions sobre la dimensió real de la globalització i el paper que jugaran les ciutats en les properes dècades. El professor Ghemawat és un pensador de gran reconeixement internacional i és el més jove en ser acceptat a la Harvard Business School. El seu llibre més recent, World 3.0, ha tingut una gran influència en la reflexió sobre el futur del món.
 
Experts catalans de diferents àmbits dibuixaran el Mapa del Futur del Món

El Mapa del Futur, primer bloc en què es dividiran les jornades, reptarà a quatre ponents a definir en només 5 idees els canvis que s’esperen l’entorn científic i tecnològic i social: Joan Parra, director del Centre Tecnològic LEITAT; Joan Xavier Comella, director de l’Institut de Recerca de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron; Oriol Amat, catedràtic d’Economia financera i comptabilitat de la UPF; i Mercè Gisbert, membre del plenari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de Catalunya.
 
Les seves aportacions, des d’una perspectiva oberta i multidisciplinària, sintetitzaran l’impacte d’uns canvis que ja s’albiren, com el rol de la nanotecnologia, la bioenginyeria, la biomedicina i els nous paradigmes educatius i culturals. Robòtica, Big Data o  internet de les coses -es refereix a la xarxa d’objectes de la vida quotidiana quan aquests estan interconnectats - entraran en contacte amb les nostres ciutats i el nostre teixit productiu per intentar respondre els reptes que plantegen el canvi de patró demogràfic, l’exigència del reequilibri social o una sostenibilitat ambiental que avui es percep amenaçada.
 
Les Palanques del Futur, el segon i últim bloc de “Catalunya en el món 3.0” intentarà identificar els 20 elements que han de fer possibles aquests canvis i permetre situar la Catalunya del demà l’avantguarda del concert global. En aquesta segona sessió agafaran un gran protagonisme l’educació i el talent, i es posarà el focus en l’emprenedoria com a motor de dinamització social i econòmica. Sense perdre de vista en cap moment el paper transversal que tenen tant el pensament –com a eina per bastir un relat que faci intel·ligibles i desitjables aquests nous escenaris- com la política –en tant que la via de consens per a fer-los realitat-. Els ponents d’aquesta sessió seran Josep Juan Moreso , director de l’Agència de Qualitat Universitària, exrector de la UPF, Felip Vidiella, Director R&D Performance Plastics Europe, ME and Africa de Dow Chemical, Ventura Ruperti, Consultor d’empreses a Ineo Corporate i Virginio Gallardo,  soci fundador d’ Humannova.
 
Miquel Calçada, comissari del Tricentenari, ha emmarcat la iniciativa en els actes de la commemoració. “El que fa realment oportú el Tricentenari –ha manifestat- és aprofitar una efemèride històrica per oferir espais de debat i de reflexió en tots els àmbits”. Un objectiu que ha remarcat que s’aconsegueix amb iniciatives com “Catalunya en el món 3.0” perquè “reimaginarà el futur del país i el món en àmbits molt rellevants, anticipant-ne els canvis i, a través de la seva dimensió internacional, contribuirà de manera decisiva a projectar-nos al món.”
 
Per a més informació: Laura Quinto / Álvaro Serrano
Telèfon - 93 441 0837