• La demarcació on s’han creat més associacions noves és Girona (7 noves)
 
  • Actualment hi ha 88 associacions de voluntaris, amb un total de 1.040 membres, inscrites al registre del Departament d’Interior

 

  • Al web www.gencat.cat/emergencies podeu trobar els tràmits que s’han de fer per constituir i registrar una associació de voluntaris de protecció civil
El nombre d’associacions municipals de Protecció Civil inscrites en el registre del Departament d’Interior ha augmentat el darrer any el 29,4%, amb la incorporació de 20 noves associacions municipals de voluntaris de protecció civil, arribant a un total de 88 respecte les 68 que hi havia a inicis de 2014. Pel que fa al nombre de voluntaris, l’increment ha estat encara superior, del 56%, passant de 667 a principis de 2014 a 1.040 a finals d’any, és a dir, 373 nous voluntaris inscrits.
 
Actualment hi ha 88 associacions de voluntaris registrades oficialment al Registre especial de les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya, adscrit a Protecció Civil de la Generalitat, i un total de 1.040 voluntaris acreditats.
 
Les associacions inscrites al registre de voluntaris de protecció civil de Protecció Civil de la Generalitat, compten amb un total de 1.040 voluntaris, 373 s’han acreditat aquest any passat, el que vol dir un increment del 56% dels voluntaris. Dels 373 nous inscrits, 163 ho han fet en les associacions que ja hi havia inscrites i els altres 210 s’han acreditat en alguna de les 20 noves associacions municipals de protecció civil. L’associació de protecció civil amb més membres acreditats és l’AVPC de Tarragona amb 74 voluntaris, seguida de l’AVPC de Lleida, amb 41 voluntaris i l’AVPC de Reus, amb 32.
 
 
Per demarcacions, les 88 associacions municipals de voluntaris de protecció civil, es reparteixen així:
 
  • Barcelona: 31
  • Girona: 23
  • Catalunya Central: 11
  • Tarragona:10
  • Lleida: 5
  • Terres de l’Ebre: 7
  • Alt Pirineu i Aran: 1
 
De les 20 noves associacions de voluntaris de protecció civil, 7 pertanyen a Girona, 5 a Barcelona, 3 a Tarragona, 2 a Lleida i a Terres de l’Ebre i 1 a la Catalunya Central. 
 
Girona:
323 voluntaris (91 d’aquests són membres de les AVPC registrades el 2014)
  • Les noves associacions incorporades el 2014 són les de Cadaqués (Alt Empordà) amb 9 voluntaris; Figueres (Alt Empordà), amb 42 voluntaris; Vall de Bianya (Garrotxa), amb 6 voluntaris; Olot (Garrotxa) amb 18 voluntaris; Santa Coloma de Farners (Selva) amb 6 voluntaris; Les Planes d’Hostoles (Garrotxa) amb 5 voluntaris i la de Forallac (Baix Empordà) amb 5 voluntaris.
  • Les altres associacions de la demarcació són: Palafrugell, amb 10 voluntaris; Sant Feliu de Guíxols (12 voluntaris); Lloret de Mar (16 voluntaris); L’Escala (26 voluntaris); Castell-Platja d’Aro i S’Agaró (18 voluntaris); Campdevànol (21 voluntaris); Ripoll (30 voluntaris); Breda (6 voluntaris); Sant Joan de les Abadesses (9 voluntaris); Bescanó (21 voluntaris); Calonge (12 voluntaris); La Jonquera (7 voluntaris); Port de la Selva (20 voluntaris); Arbúcies (9 voluntaris); Sils (8 voluntaris); Hostalric (7 voluntaris).
 
Barcelona:
Dels 269 voluntaris de la demarcació de Barcelona, 36 són membres d’alguna de les associacions registrades durant el 2014.
  • Les noves associacions incorporades el 2014 són les de Sant Fost de Campsentelles (3 voluntaris); Canet de Mar (5 voluntaris); Pineda de Mar (4 voluntaris); Sabadell (9 voluntaris); Sant Cugat del Vallès (15 voluntaris).
  • Les altres associacions de la demarcació són: Argentona (8 voluntaris); La Garriga (6 voluntaris); Cardedeu (7 voluntaris); Montornès del Vallès (7 voluntaris); L’Hospitalet (18 voluntaris); Sant Just Desvern (9 voluntaris); Sant Cebrià de Vallalta (6 voluntaris); Santa Perpètua de Mogoda (9 voluntaris); Lliçà d’Amunt (11 voluntaris); Vacarisses (14 voluntaris ); Vilanova del Vallès (8 voluntaris); Sant Andreu de la Barca ( 7 voluntaris); Palafolls (16 voluntaris); Viladecavalls (10 voluntaris); Castellbisbal (11 voluntaris); Caldes de Montbui (3 voluntaris); Bigues i Riells (8 voluntaris); Viladecans (12 voluntaris); Parets del Vallès (3 voluntaris); Martorell (19 voluntaris); Montmeló (6 voluntaris); Masnou (4 voluntaris); Sant Adrià de Besòs (4 voluntaris); La Llagosta (6 voluntaris); Olesa de Montserrat (9 voluntaris); Abrera (12 voluntaris).
 
Tarragona:
Dels 194 voluntaris de la demarcació de Tarragona, 50 són membres d’alguna de les 3 associacions registrades durant el 2014.
  • Les noves associacions incorporades el 2014 són les de Montblanc (10 voluntaris); Valls (14 voluntaris) i L’Hospitalet de l’Infant (26 voluntaris).
  • Les altres associacions de la demarcació són:  El Morell (8 voluntaris); Tarragona (74 voluntaris); La Pobla de Mafumet (10 voluntaris); Reus (32 voluntaris); Montbrió del Camp (9 voluntaris); La Canonja (6 voluntaris) i Altafulla (5 voluntaris).
 
Lleida:
Dels 65 voluntaris de la demarcació de Lleida, 9 són membres d’alguna de les dues associacions registrades durant el 2014.
 
  • Les noves associacions incorporades el 2014 són les de Montgai (3 voluntaris) i Alcarràs (6 voluntaris).
  • Les altres associacions de la demarcació són: Balaguer (9 voluntaris); Lleida (41 voluntaris) i Artesa de Segre (6 voluntaris).
 
Terres de l’Ebre:
Dels 92 voluntaris de la demarcació de les Terres de l’Ebre, 18 són membres d’alguna de les dues associacions registrades durant el 2014.
 
  • Les noves associacions incorporades el 2014 són Deltebre (14 voluntaris) i Tivissa (4 voluntaris).
  • Les altres associacions de la demarcació són: Amposta (14 voluntaris); Ametlla de Mar (22 voluntaris); Sant Carles de la Ràpita (9 voluntaris); Riba-roja d’Ebre (9 voluntaris); Sant Jaume d’Enveja (20 voluntaris).
 
Catalunya Central:
Compta amb un total de 76 voluntaris (6 acreditats amb l’AVPC registrada el 2014)
 
  • La nova associació incorporada el 2014 és la de Castellbell i el Vilar (6 voluntaris).
  •  Les altres associacions de la demarcació són: Cardona (15 voluntaris); Vilanova del Camí (13 voluntaris); Puig-reig (3 voluntaris); Masquefa (4 voluntaris); Navàs (4 voluntaris); Sant Vicenç de Castellet (7 voluntaris); Sant Joan de Vilatorrada (8 voluntaris); Cercs (8 voluntaris); Vic (4 voluntaris); Cabrera d’Anoia (4 voluntaris).
 
Alt Pirineu i Aran:
  • L’Associació municipal de Voluntaris de Protecció Civil existent és la de Puigcerdà (18 voluntaris).
 
La darrera associació inscrita al registre el 2014 (el 24 de novembre), ha estat l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil d’Alcarràs.
 
 
Ja fa dos anys que Protecció Civil de la Generalitat ha posat en pràctica mecanismes de millora de la coordinació amb les associacions de voluntaris de protecció civil i els seus municipis en diferents situacions i episodis de risc per aprofitar la seva disponibilitat. Al llarg del 2014, els voluntaris han participat en diversos dispositius d'alt risc com la Festa del Cel a Mataró o els grans premis de motociclisme i Fórmula 1 a Montmeló, així com en centenars de festes majors, fires, etcètera, a més, de serveis preventius diversos. En quant a l'actuacio en situacions d'emergencia el 2014, cal destacar la important tasca desenvolupada durant les últimes ventades del 9 de desembre on els voluntaris de molts municipis van realitzar centenars de serveis per ajudar al retorn de la normalitat, retirant arbres i altres elements afectats pel vent.
 
Les associacions registrades, que el Reglament 27/2001 defineix com a “organitzacions de caràcter humanitari i altruista, sense ànim de lucre” que tenen com “a finalitat social la col·laboració desinteressada en tasques de protecció civil dins una localitat o comarca determinades”, són les úniques que estan vinculades als diferents plans d’emergències (INUNCAT, INFOCAT, NEUCAT...). Poden ser activades amb caràcter ordinari pel seu alcalde en el terme municipal propi, i excepcionalment fora del seu municipi i amb l’autorització de l’alcalde del seu municipi a petició de la Direcció General de Protecció Civil o d’un altre alcalde en la gestió de qualsevol emergència o tasques preventives i de sensibilització.
 
La persona interessada a fer-se voluntari/a de protecció civil, ha de posar-se en contacte amb l’associació de voluntaris de protecció civil a l’ajuntament del seu municipi. Trobareu la informació al web www.gencat.cat/emergencies.