El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha fet una valoració “molt positiva” del transcurs de la nit de Cap d’Any. El conseller ha volgut posar en valor i agrair l’actitud cívica de totes les persones que han gaudit d’aquesta celebració fent un exercici de responsabilitat. “Són als que veritablement hem d’agrair que puguem tenir aquest balanç tan positiu” –ha remarcat el conseller. En la mateixa línia, Espadaler també ha agraït “la feina feta per tots els servidors públics que han estat treballant al servei dels ciutadans perquè aquests hagin pogut gaudir d’aquesta festivitat”.
El titular d’Interior també ha subratllat que, “per segon any consecutiu, no hem tingut cap episodi de cap festa il·legal”. “Això és un bon senyal i ho valorem positivament” ha afirmat.
 
Espadaler també ha celebrat que “durant aquesta nit de Cap d’Any no s’hagi hagut de lamentar cap víctima mortal ni ferits greus a les carreteres catalanes”.
 
Mossos d’Esquadra
 
El conseller d’Interior ha explicat que els Mossos d’Esquadra han engegat un dispositiu especial durant la passada nit fins aquest matí per assegurar el bon desenvolupament de la nit de Cap d’Any, amb l’objectiu principal de prevenir fets delictius i la conducció sota els efectes de begudes alcohòliques o substàncies estupefaents. En aquest dispositiu s’han desplegat un total de 3.965 mossos d’esquadra, entre les 14.00h del dia 31 fins les 14.00h d’avui.
 
Pel que fa als controls de trànsit realitzats entre les 22.00 h de la nit d’ahir i les 10.00 h d’avui, els Mossos n’han fet un total de 74 a tot Catalunya. En aquests s’han efectuat un total de 1.409 lectures d’alcoholèmia, de les quals 88 han resultat positives. D’altra banda, s’han fet 16 controls de drogues, 5 dels quals han donat positiu.
 
Els Mossos d’Esquadra també han detingut un total de 35 persones arreu de Catalunya. D’aquestes, 5 ho han estat per motius relacionats amb la celebració de la nit de Cap d’Any.
 
Les actuacions policials més rellevants durant la revetlla de Cap d’Any han estat:
 
A Barcelona, pels volts de 4.30 h els Mossos han detingut una persona presumptament implicada en una baralla amb un ferit lleu per arma blanca, a la zona d’oci del Port Olímpic. Posteriorment, i en la mateixa zona, han detingut dues persones més per lesions arran d’una altra baralla. A més, sobre les 7.00 h un home ha estat detingut per agredir un porter d’una discoteca de la zona centre de la ciutat.
 
A la Regió Policial Girona, sobre les 4.00 h els Mossos han detingut una persona, a Girona, per fer destrosses en un local on s’estava celebrant la revetlla. Pels volts de les 5.00 h hi ha hagut una baralla a Palamós amb una desena de persones implicades, una de les quals ha patit un tall a la cella. A més, afegir que sobre les 7.30 h un home ha estat detingut per agredir el porter d’una discoteca a la ciutat de Girona.
 
A la Regió Policial Camp de Tarragona cal destacar dues baralles a la zona d’oci de Salou, sobre les 6.30 h. Hi ha hagut una desena de persones implicades en cadascuna d’elles, amb el resultat d’una persona ferida lleu.
 
Finalment, el darrer incident remarcable s’ha produït a la ciutat de Lleida. Pels volts de les 7.45 h els Mossos han tingut coneixement d’una baralla a la via pública, en la qual un jove havia resultat lesionat lleument per arma blanca.
 
 
Bombers de la Generalitat
 
Pel que fa a l’activitat dels Bombers de la Generalitat, han treballat en diversos serveis en aquestes darreres hores de Cap d’Any i Any Nou. Tan sols destacar quatre serveis per incendis a la llar a Mataró, a Canovelles, a Sabadell i a Cànoves i Samalús, tots a la demarcació de Barcelona.
 
A Mataró, a les 19.17 h d’ahir, tres dotacions dels Bombers es van desplaçar al carrer de la Rambla, número 17, per un incendi en un pis situat a sobre d’un local. El foc, que a les 19.31 h ja estava controlat, va cremar totalment dues habitacions. Un dels inquilins del pis va resultar ferit lleu per un tall a la mà i va ser evacuat amb una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a l’Hospital de Mataró.
 
A Canovelles, un incendi va cremar una habitació de la tercera planta d’una casa de tres pisos d’alçada situada al carrer Gregal, número 5. Els Bombers, que van rebre l’avís a les 21.22 h d’ahir al vespre, van desplaçar tres dotacions i a les 21.33 h ja van donar el foc per apagat. Els mateixos veïns van fer una primera extinció de l’incendi amb extintors. Dues persones van resultar intoxicades lleus pel fum i van ser evacuades pel SEM a l’Hospital de Granollers.
 
Ja a la nit, a les 23.04 h, els Bombers eren alertats d’un altre incendi als baixos d’un immoble del carrer Ordesa, número 21, de Sabadell. Fins al lloc s’hi van desplaçar tres dotacions dels Bombers. L’incendi va cremar la campana extractora i els armaris del costat, la temperatura va afectar tota la cuina i el fum tot el pis. A les 23.16 h el foc ja estava apagat i els efectius van procedir a ventilar i a inspeccionar els pisos de l’edifici ja que l’escala estava plena de fum. Els veïns d’un pis de la quarta planta es van confinar al balcó del seu domicili. Cap persona va resultar ferida.
 
I passada la mitjanit, els Bombers han desplaçat quatre dotacions per un incendi a Cànoves i Samalús, a l’avinguda Can Volart, número 37. L’incendi, l’avís del qual s’ha rebut a les 00.11 h, ha cremat la xemeneia i part de la teulada de fusta d’una casa. A les 00.51 h ja estava controlat i els veïns, que havien estat desallotjats preventivament, han pogut tornar. Cap persona ha resultat ferida.
 
En aquest sentit, en aquestes darreres hores, s’ha treballat en una quinzena de serveis per incendis a la llar. És per això que els Bombers de la Generalitat volen recordar els consells bàsics de prevenció i de seguretat a la llar. Els podeu consultar al web www.gencat.cat/bombers/seguretatalallar   
 
 
Protecció Civil i telèfon d’emergències 112
 
Quant al telèfon d'emergències 112, ha atès, des d’ahir al vespre fins les 10.00 h d’aquest matí, 3.077 trucades relatives a urgències derivades de la nit de Cap d’Any, la majoria d’elles per incivisme, temes relacionats amb trànsit i per demanar assistència sanitària. Per comarca, la majoria de trucades s’han fet amb origen al Barcelonès (1.319), Vallès Occidental (304), Baix Llobregat (294) i al Maresme (146). Per municipis, destaca el nombre de trucades rebudes des de Barcelona (1.009), l’Hospitalet de Llobregat (131) i Badalona (113).
 
El total de trucades a emergències han estat per 2.336 incidents. Cal recordar que un mateix incident pot originar moltes trucades al telèfon d’emergències. El 44% de les trucades s’han derivat al cos de Mossos d’Esquadra i un altre 17% a les diverses policies locals; el 34% al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM); i el 4% als Bombers de la Generalitat.
 
També destacar que Protecció Civil de la Generalitat ha fet seguiment dels esdeveniments multitudinaris que han tingut lloc per Cap d’Any i no hi ha hagut cap situació d’emergència rellevant que hagi implicat l’activació de cap pla de Protecció Civil.
 
 
Servei Català de Trànsit
 
Pel que fa a la situació viària, entre aquesta nit passada i aquest matí no hi ha hagut cap accident mortal ni amb ferits de gravetat a la xarxa viària interurbana. Amb tot, el Servei Català de Trànsit recorda la importància d’extremar la prudència al volant o manillar i de no abaixar la guàrdia en els desplaçaments.