Servei Meteorològic de Catalunya

El desembre ha estat sec a gran part de Catalunya

query_builder   2 gener 2015 14:15

event_note Nota de premsa

El desembre ha estat sec a gran part de Catalunya

 

  • El desembre ha resultat termomètricament normal a bona part de Catalunya i càlid al quadrant nord-est del país i a àmplies zones del Prepirineu, de la depressió Central i del litoral.
 
  • Pluviomètricament, s’ha de qualificar de sec a gran part del país i molt sec al Prepirineu. En canvi ha estat plujós a l’extrem nord-occidental i àmplies zones de la costa Brava i Daurada, i molt plujós al vessant nord del Pirineu i desembocadura del Francolí.
 
Les anomalies tèrmiques i pluviomètriques que ha presentat el mes de desembre s’han d’explicar per la presència de l’anticicló atlàntic, que segons el seu diferent posicionament ha provocat una àmplia diversitat de tipus de temps, molt diferents.
 
Si bé el mes va començar amb les restes de la llevantada que va deixar quantitats de pluja molt destacables durant el últims dies del mes de novembre, entre els dies 1 i 4 de desembre es van registrar algunes quantitats importants a la meitat est, especialment a punts de la costa, Daurada tal com mostren les següents quantitats mesurades a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i a la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC): els 53,2 mm a Tarragona-Complex Educatiu, els 49,9 mm a l’Ametlla de Mar (el Baix Ebre) o els 44,6 mm a Falset - Los Baboixos (el Priorat). La baixada de la temperatura que va provocar l’entrada de nord després de la retirada de la pertorbació cap a la península Itàlica va provocar el dia 4 de desembre la primera nevada de la temporada al massís dels Ports, amb un gruix de 4 cm a l’estació del PN dels Ports (1.055 m).
 
A partir del dia 5, el moviment de l’anticicló al nord de la seva posició habitual va afavorir el pas d’un front fred que va provocar una situació que va deixar precipitacions importants al vessant nord del Pirineu: 79,7 mm a Certascan (2.400 m) a la comarca del Pallars Sobirà; 62,3 mm al Lac Redon, a la Val d’Aran; i 58,8 mm a Malniu (2.230 m), a la Cerdanya. Igualment, el front fred va provocar nevades a tot el Pirineu i a diversos sectors del Prepirineu. Va arribar a nevar fins a fons de vall, tot i que els gruixos van ser poc importants a les cotes més baixes, en general inferiors als 5 cm.
 
Aquesta situació de vent de component nord, com a conseqüència del flux que es va generar entre l’anticicló atlàntic i la baixa a l’est del continent, es va mantenir fins el dia 11 de desembre. Va ser el dia 9 quan Catalunya va quedar afectada per un   episodi molt destacat de vent, que si bé va ser general, va bufar amb ratxes màximes superiors als 100 km/h a diverses zones no habituals del Vallès i del Prepirineu. En aquests sectors, la ventada va ser clarament més forta que la del 24 de gener 2009, el cas més recent de ventada general i extraordinària a molts sectors del país. A continuació s’esmenten els registres de vent més destacats, juntament amb els seus precedents:
 
- Els 123,8 km/h de Caldes de Montbui (el Vallès Oriental) superen molt àmpliament els 87,8 i 88,6 km/h registrats els dies 24 de gener de 2009 i 7 de de febrer de 2012, respectivament, que fins ara eren les ratxes màximes d’aquesta estació instal·lada el 2007.
 
- Els 101,9 km/h de l’estació de Sabadell – Parc Agrari (el Vallès Occidental), situada entre els nuclis urbans de Sabadell i Terrassa i representativa d’ambdós, també superen els 93,6 km/h del 24 de gener de 2009, ratxa màxima d’aquesta sèrie de només 6 anys de dades.
 
- Els 175,7 km/h registrats a l’estació del Santuari de Queralt (el Berguedà), situada a 1.167 m, suposen un nou rècord de la seva sèrie de gairebé 13 anys de dades, superant els 173,5 km/h del 5 de març de 2008.
 
- Els 128,2 km/h de Montserrat – Sant Dimes (el Bages), situada a 916 m, són el segon registre més elevat de la seva sèrie d’11 anys de dades, només per darrere dels 135,7 km/h del 4 de febrer de 2003.
 
- A les estacions de Parets del Vallès (el Vallès Oriental), Tàrrega (l’Urgell) i Badalona – Museu (el Barcelonès) la ratxa màxima del dia 9 va ser la més forta des del 24 de gener de 2009.
 
- Finalment, a l’Observatori Fabra de Barcelona, la ratxa màxima d’aquest episodi (99,4 km/h) va ser la més forta des del 30 de juliol de 2011 (114,1 km/h).
 
La retirada de l’anticicló a l’oest va afavorir un tercer episodi de precipitació, en  relació amb una pertorbació gairebé desenganxada del corrent general que va creuar la península Ibèrica i va afectar a Catalunya entre els dies 14 i 18 de desembre. El flux del sud-oest va provocar un augment de la temperatura. Les precipitacions més destacades van ser els 79,9 mm d’Olesa de Bonesvalls (l’Alt Penedès), els 76,6 mm de Certascan (2.400 m), al Pallars Sobirà, o els 68,6 mm del Lac Redon (2.247 m), a la Val d’Aran. Especialment intensa va ser la tempesta acompanyada de calamarsa i pedra que va caure el dia 14 de desembre a última hora al voltant del massís del Garraf, tal com indiquen els 64,0 mm a Olesa de Bonesvalls (l’Alt Penedès), els 58,0 mm de Sant Pere de Ribes - PN del Garraf (el Garraf) o els 52,2 mm a Sitges - Port d’Aiguadolç (el Garraf). La neu va fer acte de presència la Pirineu amb 17 cm a Certascan (2.400 m), 15 cm a Bonaigua (2.266 m) ,a la comarca del Pallars Sobirà, o 10 cm a Sasseuva (2.228 m), a la Val d’Aran, com a registres més destacats.
 
Finalment, els dies 27 i 28 de desembre, l’anticicló ubicat a la part més oriental de l’Atlàntic i que seguint una disposició nord-sud provocava una forta ondulació del corrent en jet, va afavorir que un front fred procedent d’altes latituds creués Catalunya i deixés precipitacions que van afectar molt especialment l’extrem nord del país. A més, va obrir les portes a l’entrada d’una massa d’aire molt fred procedent del nord del continent europeu que va comportar un descens tèrmic molt destacat a les nostres contrades. Les precipitacions més importants van ser els 56,2 mm al Lac Redon (2.247 m), a la Val d’Aran, els 55,0 mm a Certascan (2.400 m), al Pallars Sobirà o els 40,0 mm de Sasseuva (2.228 m), a la Val d’Aran. Pel que fa a la neu cal remarcar gruixos de neu nova de fins a 47 cm a Certascan (2.400 m), 38 cm a Sasseuva (2.228 m) i 31 cm a Malniu (2.230 m).
  
Pel que fa a la temperatura, el mes de desembre ha estat normal a bona part de Catalunya i càlid al quadrant nord-est del país i a àmplies zones del Prepirineu, de la depressió Central i del litoral (Figura 1). Aquesta distribució de les anomalies tèrmiques són conseqüència de:
 
-       En primer lloc, del caràcter de les pertorbacions que van visitar Catalunya.  Tan sols el front fred que va afectar el país els dies 27 i 28 va anar acompanyat d’aire molt fred procedent del nord del continent europeu. La pertorbació freda que va afectar Catalunya, especialment entre els dies 5 i 8, va produir una normalització dels valors tèrmics elevats dels primers dies del mes. A més, el flux del sud-oest que acompanyava al front que va creuar Catalunya entre els dies 14 i 18 va inhibir una entrada freda del nord.
 
-       En segon lloc, cal destacar que si bé el desembre sol ser un mes boirós a les planes i depressions de l’interior, enguany tan sols durant una setmana, entre els dies 19 i 25, va formar-se en aquests sectors interiors. Ara bé, durant els dies 24 i 25 va ser gebradora a zones enlairades de la depressió Central. 
 
Figura 1:
 
Mapes de temperatura mitjana del mes de desembre de 2014 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques), gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.
Temperatura mitjana
Temperatura mitjana
Diferencia amb T climàtica
Diferencia amb T climàtica
La taula següent mostra els valors d’anomalia (diferències de la temperatura mitjana mensual de desembre respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de desembre pel període de referència 1961-1990) més destacats registrats a les estacions de la XEMA.
 
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (ºC)
Alinyà
l’Alt Urgell
+2,6
Santuari de Queralt
el Berguedà
+2,1
el Pont de Suert
l’Alta Ribagorça
+2,1
 
 
Pluviomètricament, si bé la distribució ha estat contrastada, el mes, en general, s’ha de qualificar com a sec a gran part del país i com a molt sec a gran part del Prepirineu. En canvi, ha estat plujós a l’extrem nord-occidental, el Garraf i punts de la costa Brava i Daurada, i molt plujós al vessant nord del Pirineu i desembocadura del Francolí  (Figura 2). Malgrat aquestes anomalies, de forma general el desembre de l’any 2013, i molt especialment els dels anys 2012 i 2011, van ser encara més secs. Aquesta distribució de les anomalies són producte de les diferents pertorbacions que van afectar el país: entre el dia 1 i 4 el recorregut més mediterrani d’aquesta va afectar la meitat est del país, mentre que la del 5 al 8, i, especialment, la del 27 i 28, que anava acompanyada d’un flux del nord, van deixar quantitats abundants a l’extrem nord-occidental de Catalunya.
 
A continuació es mostren les estacions gestionades per l’SMC en les quals la precipitació acumulada durant el desembre ha estat igual o superior als 75 mm, la majoria d’elles ubicades al Pirineu i la desembocadura del riu Francolí.
 
Nom de l’EMA
Comarca
PPT (mm)
Certascan (2.400 m)
el Pallars Sobirà
274,0
Lac Redon (2.247 m)
la Val d'Aran
213,6
Sasseuva (2.228 m)
la Val d'Aran
169,5
Malniu (2.230 m)
la Cerdanya
117,3
Bonaigua (2.266 m)
el Pallars Sobirà
116,4
Vielha e Mijaran
la Val d'Aran
95,5
Espot (2.519 m)
el Pallars Sobirà
89,5
Ulldeter (2.410 m)
el Ripollès
84,5
Torroella de Montgrí
el Baix Empordà
84,6
Tarragona - Complex Educatiu
el Tarragonès
81,9
Olesa de Bonesvalls
l’Alt Penedès
79,9
l'Ametlla de Mar
el Baix Ebre
78,6
 
 
Figura 2:
 
Mapes de precipitació acumulada durant el mes de desembre de 2014 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.
 
Precipitació
Precipitació
Diferència amb P climàtica
Diferència amb P climàtica
Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat.
 
 
2 de gener de 2015
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia