Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat: Balanç de les grans emergències de l'any

L'any 2014 va estar marcat per les emergències ocasionades per les fortes ventades i aiguats

query_builder   3 gener 2015 13:36

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat: Balanç de les grans emergències de l'any

L'any 2014 va estar marcat per les emergències ocasionades per les fortes ventades i aiguats

  • La distribució territorial de les grans emergències indica que Girona és la demarcació que més cops es va veure afectada per emergències que van implicar les activacions de plans d’emergències el 2014. Concretament, 21 de les 45 activacions comprenien la demarcació

L’any 2014 va estar marcat a Catalunya, des del punt de vista de les emergències greus que impliquen l’activació d’un pla de Protecció Civil, per els aiguats i inundacions a l’estiu –fora de l’habitualitat de la tardor-, per les ventades de febrer i les més recents de desembre de 2014 i per la poca incidència de les emergències per accidents de risc químic i d’incendis forestals.

 
L’any 2014 ha estat el de menor nombre d’activacions de plans de protecció civil (45) des del 2008, el que vol dir una reducció d’un 34% respecte la mitjana estadística dels últims anys (68). L?any 2013 hi va haver 69 activacions, el 2012, 68, i 66 el 2011.
 
Al 2014 el nombre d’emergències i situacions de risc greu ha estat inferior però amb valors, intensitats i efectes més elevats destacant els d’origen natural i sobretot les dues grans ventades (febrer i desembre), la llevantada del novembre concentrada a Girona i les tempestes d’estiu al litoral i prelitoral.
 
El nombre d’activacions per situacions de risc natural al 2014 duplica les motivades per riscos tecnològics (accidents químics, en el transport de mercaderies perilloses, accidents ferroviaris, etc.), i es concentra en les inundacions, onatge i fort vent.
 
Cal destacar que en els casos de riscos naturals, les activacions solen ser de caire preventiu, en previsió que el risc que el fenomen es concreti i pugui produir danys. D’aquesta manera, els municipis i diferents cossos operatius poden prendre mesures preventives per minimitzar-ne els efectes.
 
 
  • Tempestes amb inundacions a l’estiu i ventades a l’hivern
El 2014 és el segon any consecutiu amb un elevat nombre d’alertes per tempestes a l’estiu i amb una tardor amb nombre inferior a la mitjana prevista, tot i la llevantada de finals de novembre. El Pla INUNCAT (per pluges i/o onatge amb risc d’inundacions) és el Pla de Protecció Civil activat més cops l’any 2014, 17 en total. Les activacions del Pla INUNCAT es van concentrar entre els mesos de juny (3), juliol (3), agost (3) i setembre (5), mentre que el mes d’octubre només es va activar un cop i el novembre dos cops. Les tempestes d’estiu van afectar més fortament a zones fora del Pirineu i Prepirineu (on es van concentrar el 2013), produint força danys a les comarques de Barcelona i de la Catalunya Central i a molts punts del litoral.
Destaquen les inundacions del 2 d’agost a la vall del Corb amb una gran afectació al nucli de Conesa.
 
L’emergència per grans ventades amb activació del Pla PROCICAT per vents ha tornat a aparèixer a les comarques de Barcelona al 2014 sis anys després de la del 24 de gener del 2009. El 9 de desembre de 2014 amb valors de ratxes de vent superiors i danys econòmics molt superiors però amb menys víctimes greus en el balanç global, tot i els dos morts de Terrassa. En els primers mesos de l’any, el 10 de febrer de 2014, va haver-hi també una alerta per ventades.
 
La llevantada del novembre de 2014 va afectar sobretot a les comarques de Girona i especialment a la ciutat de Figueres i els municipis del seu entorn a l’Alt Empordà. En total, el Pla per ventades es va activar 9 cops l’any passat.
 
  • Mínimes alertes per neu i cap per risc d’allaus
El 2014 ha estat un any amb poques nevades fora de muntanya, a cotes mitges o baixes, la qual cosa ha comportat que el Pla NEUCAT per riscos derivats de nevades s’hagi activat només un cop a l’Alt Pirineu i Aran. El risc d’allau no va estar en cap cas de suficient entitat com perquè calgués activar el Pla ALLAUCAT. Amb tot, a finals de temporada es va haver de fer un seguiment acurat de la situació ja que hi havia molta neu acumulada i elevades temperatures primaverals.
 
 
  • Baixen un 66% les activacions per accidents químics en indústries però es mantenen els accidents en el transport de mercaderies perilloses
Respecte els accidents químics en indústries, s’han reduït clarament al 2014 respecte els anys anteriors, però es mantenen en el transport de mercaderies perilloses per carretera.
 
Van baixar les activacions del pla químic PLASEQCAT per tercer any consecutiu (3 el 2014; 9 el 2013; 10 el 2012 i 13 el 2011). Per tant, respecte l’any 2013, la disminució ha estat d’un 66%. Només es va produir una activació per una emergència que afectés més enllà del perímetre de la indústria, va ser per l’explosió en una pirotècnia a Rodonyà.
 
Pel que fa als accidents greus en el transport de mercaderies perilloses que impliquen l’activació del Pla TRANSCAT, es va haver d’activar en deu ocasions, essent el segon pla de Protecció Civil amb més activacions el 2014, només darrere el Pla INUNCAT (17 activacions) i per davant del Pla PROCICAT per vents (9 activacions).
 
  • Només una activació del Pla INFOCAT
Les situacions d’elevat risc d’incendi forestal van ser mínimes l’any 2014, amb només una activació del Pla INFOCAT per risc d’incendi forestal, per l’incendi De Tivissa (juny). No es va produir cap activació preventiva per situació de risc d’incendi.
 
  • A diferència dels darrers anys no va haver-hi cap situació d'eemrgència a causa d'onades de calor o fred que fessin activar el protocol especial del Pla PROCICAT per aquests casos.
 
 
  • Girona, la demarcació amb major nombre d’activacions
 
Les 45 activacions dels plans activats a tot Catalunya no afecten sempre tot el territori. Hi ha activacions que afecten només una demarcació com els accidents químics o en el transport de mercaderies perilloses, i d’altres que en poden afectar diverses com les activacions per risc d’inundacions o ventades. En alguns casos, hi ha activacions que comprenen tot el territori català.
 
La distribució territorial de les grans emergències indica que Girona és la demarcació que més cops es va veure afectada per emergències que van implicar les activacions de plans d’emergències el 2014. Concretament, 21 de les 45 activacions comprenien la demarcació: (15 de les 17 activacions del Pla INUNCAT ; 4 de les activacions del Pla PROCICAT per ventades, i 1 del Pla de Contaminació Marina Accidental CAMCAT per l’enfonsament d’un vaixell de pesca a les Illes Formigues davant de Palamós.
 
En el cas de la Catalunya Central, 14 activacions de plans han afectat aquest territori: 9 activacions del Pla INUNCAT, 4 activacions del Pla PROCICAT per ventades i 1 activació del Pla TRANSCAT (transport de mercaderies perilloses).
 
El mateix nombre d’activacions (14) van afectar la demarcació de Barcelona (destacant 5 activacions del Pla INUNCAT i 3 del Pla TRANSCAT).
 
Pel que fa al Camp de Tarragona, 12 activacions de plans van afectar el seu territori: 4 activacions del Pla INUNCAT, 4 del Pla PROCICAT per ventades, 2 del Pla PLASEQCAT per risc químic i 2 del Pla TRANSCAT.
 
Pel que fa a Terres de l’Ebre, en 11 casos les activacions dels Plans de Protecció Civil han afectat el seu territori: en 5 activacions del Pla PROCICAT per ventades, 3 del Pla INUNCAT, 2 del Pla TRANSCAT i 1 del Pla INFOCAT per risc d’incendi a causa del foc a Tivissa.
 
En el cas de l’Alt Pirineu i Aran, en vuit ocasions, les activacions dels diferents plans de Protecció Civil han afectat aquest territori: 5 activacions del Pla PROCICAT per ventades, 2 del Pla INUNCAT i 1 del Pla NEUCAT.
 
Finalment, Lleida ha estat la demarcació amb menys incidència pel que fa a les emergències que han obligat a activar els plans de Protecció Civil (4 ocasions): 2 del Pla INUNCAT, 1 del Pla PROCICAT per ventades, i 1 del Pla TRANSCAT per l’accident d’un camió cisterna a Tàrrega de fa pocs dies.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia