• La vicepresidenta es reunirà entre d’altres amb representants del Banc Mundial, el Banc Interamericà de Desenvolupament i les agències federals nord-americanes amb responsabilitat sobre la regulació laboral del personal funcionari i la implementació de codis ètics a l’administració
  • El foment de la transparència, l’accés de la ciutadania a la informació pública i la reforma de l’administració pública són eixos prioritaris de treball del Govern de la Generalitat
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, es desplaça a la capital dels Estats Units els propers 8 i 9 de gener per mantenir diverses reunions de treball centrades en la transparència de les institucions públiques, dades obertes (Open Data), l’aplicació de codis ètics en l’administració i la governança oberta (Open Gov).
 
El calendari de trobades s’inicia el 8 de gener amb una reunió a les 9h amb el National Democratic Institute sobre governança i transparència en sistemes polítics en transició. Tot seguit (11h), la vicepresidenta es trobarà amb representants de la Sunlight Foundation i Global Integrity, institucions destacades en l’àmbit de la transparència. A la tarda es preveuen reunions amb l’Office of Personnel Management (14h), l’agència pública amb competència sobre la regulació laboral dels funcionaris a nivell del Govern federal, i l’Office for Government Ethics (16h), l’agència federal encarregada de vetllar pel manteniment dels codis ètics dels alts càrrecs de l’administració i de les agències sota la seva supervisió.
 
La jornada de divendres 9 de gener començarà amb una trobada a la seu del Banc Mundial amb experts en transparència (9h) i posteriorment especialistes experts sobre implementació de sistemes d’Open Data (10.30h). A les 11.30 la vicepresidenta mantindrà una reunió al Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) centrada en les iniciatives d’aquesta organització sobre e-government. Finalment, a les 16h es clourà la visita amb una reunió amb l’Open Government Partnership sobre temes de transparència.
 
Transparència i reforma de l’Administració
 
El Govern català ha prioritzat la transparència i l’accés de la ciutadania a la informació pública com un eix d’acció política i un valor que ha d’impregnar i regir el funcionament de l’Administració de la Generalitat. En aquesta línia, el mes de desembre el Parlament va aprovar la Llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern, amb l’objectiu de regular i garantir la transparència de l’activitat pública i el dret d’accés de les persones a la informació pública, entre d’altres. Arran de l’aprovació d’aquesta norma, el Govern ha donat llum verda a la creació de la Comissió Interdepartamental de Transparència i Accés a la Informació Pública, un òrgan col·legiat que s’encarregarà de definir i coordinar les estratègies dels diferents departaments i òrgans de la Generalitat en aquesta matèria.
 
El foment de la transparència és un dels nou eixos de treball del Pla de reforma de l'Administració de la Generalitat de Catalunya i del seu sector públic impulsat pel Govern de la Generalitat, juntament amb els d’ètica, recursos humans, direcció pública professional, govern digital i simplificació de la tramitació administrativa, innovació i talent, organització de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, sector públic de la Generalitat de Catalunya i col·laboració publicoprivada.