• Ferrocarrils utilitza aparells aeris no tripulats per fer la revisió dels cables d’alta tensió i obtenir imatges en alta resolució de les seves instal·lacions
  • L’ús de drons evidencia l’aposta d’FGC en l’ús de les noves tecnologies i en l’aplicació del concepte smart train
Drons a FGC
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha utilitzat avui per primera vegada vehicles aeris no tripulats (coneguts amb el seu nom en anglès drones) en les tasques de revisió de les seves instal·lacions. Concretament, ho ha fet en la revisió de les línies de mitjana tensió (25 kV) que uneixen les subestacions elèctriques de les estacions de Les Fonts i Sant Quirze amb les receptores de l’empresa subministradora. El dron utilitzat per FGC ha sobrevolat la zona revisant que el cable estigui en bon estat, mitjançant avançades tècniques d’inspecció, com ara la termografia o les imatges d’alta definició.
 
L’ús d’aquesta nova tecnologia, que FGC aplica gràcies a l’empresa Infraplan, permet a Ferrocarrils obtenir informació de forma més eficaç, analitzant entorns de difícil accés, escurçant el temps de procés i evitant les situacions de risc de personal.
 
El resultat de la inspecció gràfica, control i captura d’informació permetrà obtenir també dades de treball per a Ferrocarrils en els formats més avançats gràficament en 3D.
 
Un cop superada amb èxit aquesta primera experiència, que es repetirà anualment, FGC estudia la possibilitat d’aplicar aquesta tecnologia en altres àrees de la seva activitat, com el control i manteniment de vies, catenària, senyalització i fins i tot entorns naturals propers a les estacions de muntanya del Grup FGC.
Un pas més per la consolidació del concepte "smart train"
 
Per a FGC, l’ús d’aquests vehicles aeris no tripulats representa una mostra més de l'aplicació del concepte "smart" en la gestió d'FGC com a estratègia transversal i factor de dinamització, i un valor afegit al servei que ofereix als seus clients. El concepte "smart train" agrupa el conjunt d'iniciatives i solucions posades al servei de l'usuari per aconseguir una gestió ferroviària intel·ligent aplicant la tecnologia i la innovació.

3  

Imatges

Foto dron

Foto dron 652

Foto dron

Foto dron 740

Foto dron

Foto dron 566

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 169