• El cap de l’Executiu ha inaugurat aquest vespre la nova biblioteca pública Carles Rahola de Girona
El president conversa amb un infant, usuari de la nova biblioteca
El president conversa amb un infant, usuari de la nova biblioteca
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquest vespre que el fet que durant aquests anys de restricció pressupostària la Generalitat hagi incrementat unes 40 biblioteques arreu de Catalunya demostra que “el Govern dóna prioritat a la nostra acció cultural”.
 
El cap de l’Executiu ha assenyalat que en “èpoques de recessió el que hi ha és contracció de projectes”, però que, en canvi, “gràcies a l’esforç de la Generalitat i de molts ajuntament i entitats durant les darreres dècades, avui el 93% de la població catalana té una biblioteca en el seu propi municipi”, incloent-hi totes les capitals de comarca i totes les ciutats de més de 1.000 habitants. “I això és fer país, perquè quan un àmbit creix i s’hi fan projectes, vol dir que se li dóna prioritat”, ha reblat.
 
En l’acte d’inauguració de la nova biblioteca pública Carles Rahola de Girona, el president ha remarcat que la xarxa de biblioteques actual de Catalunya, que enguany celebrarà el seu centenari, va ser una iniciativa de la Mancomunitat de Catalunya que  “amb pocs recursos, molta voluntat i un esperit innovador va fer tota una sèrie d’iniciatives al país que van deixar petjada”. I una d’elles, ha remarcat, va ser aquesta xarxa que va representar “l’èxit d’apropar la cultura a la gent i de fer un país al més modern possible, amb els estàndards de l’època”.
 
“Val la pena recordar-ho avui perquè és una continuïtat d’aquell esperit modernitzador, d’aquella gent que fa cent anys tenien les idees molt clares de com construir un bon país i que van ser de gran importància per a la Catalunya del moment”, ha destacat.
 
El nou equipament que avui s’ha inaugurat és la biblioteca pública més gran de Catalunya, amb una superfície de 7.121 m2, i multiplica per set la dimensió de l’anterior espai que ocupava. La biblioteca estarà gestionada pel Departament de Cultura.
 
El fons bibliogràfic de l’equipament és de prop de 300.000 documents i compta amb un important fons patrimonial que inclou, entre d’altres, 20.000 documents anteriors al segle XX i una col·lecció de publicacions de les comarques gironines d’uns 8.000 documents. L’equipament ofereix als ciutadans 350 punts de lectura.
 
En el decurs del seu discurs, el president de la Generalitat ha destacat i agraït “la bona col·laboració institucional” que ha fet possible aquest nou equipament i ha assegurat que és una mostra que “quan hi ha projectes que s’adrecen a l’interès comú i les institucions veuen aquest interès per sobre de qualsevol altra eventualitat, les coses poden funcionar”.
 
Per últim, el cap de l’Executiu ha remarcat “l’encert” que suposa haver posat el nom de Carles Rahola a la nova biblioteca, “un catalanista i apartidista que es va involucrar en la construcció de la Catalunya del moment”.  “En aquest moment en què també hi ha molta gent compromesa amb el país em sembla molt bo que Girona posi el seu nom a una biblioteca d’aquesta dimensió i significació”, ha subratllat.
 
A la inauguració també hi han assistit el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; l’alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont; el secretari d’Estat de Cultura, José María Lassalle; la directora del centre, Lourdes Reyes; el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, i el delegat de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, entre d’altres.

2  

Imatges

Inauguració de la biblioteca Carles Rahola

Inauguració de la biblioteca Carles Rahola 958

Inauguració de la biblioteca Carles Rahola (2)

Inauguració de la biblioteca Carles Rahola (2) 715