El projecte JA-CHRODIS identificarà bones pràctiques en l'atenció a pacients crònics que puguin ser implantades als països de la UE
La diabetis tipus 2, les malalties cardiovasculars i l'ictus seran les principals patologies abordades
L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya avaluarà els resultats del projecte i la futura plataforma d’intercanvi de coneixement que s’hi implementarà
 
Les malalties cròniques com les patologies cardiovasculars, la diabetis, l'ictus, el càncer i els trastorns mentals afecten a 8 de cada 10 persones més grans de 65 als països de la Unió Europea (UE).
L'atenció d'aquests pacients representa aproximadament entre un 70-80% dels pressupostos sanitaris destinats al tractament de pacients crònics.
Els països europeus aposten per la generació i la transferència del millor coneixement per difondre i implantar les actuacions més idònies  per  millorar els resultats en la promoció, prevenció primària i l'atenció sanitària de les malalties cròniques, com també d'un aprofitament més eficient dels recursos.
 
La Comissió Europea ha promogut la iniciativa JA-CHRODIS (EU Joint Action on Chronic Diseases and promoting healthy ageing across the life-cycle) per identificar bones pràctiques en l'atenció a pacients crònics que puguin ser implantades als països de la UE, amb especial atenció a patologies com la diabetis tipus 2, les malalties cardiovasculars i l'ictus. Els objectius de JA-CHRODIS, a més de la identificació de les bones pràctiques, se centraran en el desenvolupament de guies comunes per a l'assistència a pacients multimòrbids i al desenvolupament d'una plataforma d'intercanvi de coneixement que incorporarà els resultats i productes obtinguts durant el projecte per generar un servei d'informació adreçat a la ciutadania, els professionals i els gestors sanitaris.
 
JA-CHRODIS és una iniciativa llançada el gener de 2014 que tindrà una durada de 39 mesos. Actualment agrupa més de 60 organitzacions i institucions governamentals, de recerca i de l'àmbit sanitari de diverses regions europees pertanyents a 26 estats membres de la UE.
 
L'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) ha estat designada com a líder del grup de treball que avaluarà els resultats del projecte JA-CHRODIS. Aquesta tasca implicarà l'avaluació de les actuacions dutes a terme pel programa, d'acord amb la planificació establerta, el funcionament de la futura plataforma d'intercanvi de coneixement i els resultats assolits.
 
Més Informació: