Balanç del segon semestre de 2014
Les principals actuacions dutes a terme pel Govern de la Generalitat durant el segon semestre de l’any 2014 s’emmarquen en les quatre línies d’actuació establertes pel president Mas durant el seu discurs d’investidura i que han definit el programa de Govern durant aquesta legislatura: recuperació econòmica i creació d’ocupació; sostenibilitat de les finances públiques i la cohesió social; regeneració democràtica, transparència i reforma de l’Administració; transició nacional, exercici del dret a decidir i defensa de l’autogovern.
 
Pel que fa al primer objectiu, per primera vegada en els darrers anys els indicadors econòmics posen de manifest un canvi de tendència tant pel que fa a la creació de l’ocupació com en la reactivació de l’economia. En aquest sentit, les polítiques adreçades a la reactivació econòmica i la creació d’ocupació han estat centrades en el suport a les empreses, la reindustrialització, la internacionalització, la captació d’inversió estrangera, així com l’impuls a la recerca i la innovació en l’àmbit productiu. Mas va subratllar en la compareixença del passat 13 de gener que 2014 ha estat el primer any que “hi ha hagut creixement econòmic en cada trimestre de l’any”, tot destacant els “18 mesos consecutius en caigudes interanuals de l’atur registrat” i “l’augment en un 3% del nombre d’afiliats a la seguretat social”. El president va ressaltar que aquesta recuperació és més pronunciada que a la resta de l’Estat, on, l’atur es va reduir un 5,4% mentre que a Catalunya ha estat del 7,8%, dades que són “pròpies d’una economia més dinàmica” i rebaten els arguments “d’aquells que aprofiten el debat sobiranista per barrejar les coses de manera impròpia”.
 
Pel que fa a les mesures adreçades a la sostenibilitat de les finances públiques i la cohesió social, tot i les dificultats financeres de la Generalitat, agreujades per les imposicions d’acompliment del dèficit i de restricció fiscal, el Govern ha mantingut el nivell de despesa pública, amb “el 71’2% dels pressupostos destinats a la despesa social”. Tot i que la Generalitat disposa de menys recursos que en anys anteriors, el president va remarcar que “mai cap altre Govern, de qualsevol signe, havia destinat tants recursos a temes socials”, i va posar com a exemple, entre altres, els 981 milions i les 172 actuacions destinades a la lluita contra la pobresa o el fons de solidaritat energètica que l’Executiu posarà en funcionament aquest mes i que donarà cobertura a les persones que no poden pagar els subministraments energètics aquest hivern.
 
Les polítiques socials han estat adreçades a pal·liar els efectes de la crisi econòmica en aquells col·lectius més vulnerables de la nostra societat. El manteniment de les ajudes a la dependència, l’increment de la partida destinada a la renda mínima d’inserció, l’augment dels ajuts socials a l’habitatge i el decret de pobresa energètica, entre d’altres, han estat algunes de les mesures més significatives adoptades pel Govern per lluitar contra la pobresa durant el 2014.
 
El tercer gran eix de l’obra de Govern té a veure amb totes les actuacions dutes a terme per a la millora de la transparència, la regeneració democràtica i la reforma de l’Administració pública. En aquesta línia, Mas va posar en relleu que la Generalitat “ha aconseguit la màxima puntuació de l’índex de transparència de l’Estat espanyol” segons l’ONG Transparència Internacional, escalant des de desena posició que ocupava fa quatre anys. Aquest resultat ha estat possible gràcies a les actuacions que s’han dut a terme al llarg d’aquesta legislatura, i molt especialment, amb la posada en marxa del Portal de la Transparència, que ha suposat un salt qualitatiu en l’accés a la informació pública i la transparència de l’Administració de la Generalitat.
 
Aquest esforç també s’ha traslladat a la reforma de l’Administració, on destaca l’aprovació del Projecte de llei de simplificació de l'activitat administrativa de la Generalitat i dels governs locals de Catalunya. La norma redueix els tràmits, incrementa la transparència i la simplicitat dels procediments i elimina el temps d'espera per iniciar l'activitat, que serà possible en només 48 hores. Segons va explicar el cap del Govern, ara “un de cada tres organismes en el qual la Generalitat participava majoritàriament ha desaparegut o s’ha refós en un altre”. “Això suposa un 29% d’aprimament, superant el 25% que ens havíem fixat per 4 anys”, va afirmar.
 
Pel que fa l’eix de la transició nacional, exercici del dret a decidir, la cultura i la projecció exterior, la fita més rellevant assolida durant el segon semestre del 2014 ha estat la convocatòria i la celebració de la jornada participativa del 9 de novembre. “Des del punt de vista del dret a decidir i de la transició nacional, el 2014 ha estat un gran any, un grandíssim any” va assegurar el president Mas , qui va afegir que “contra tots els pronòstics i amb gairebé tot en contra” es van posar les urnes i “hi va haver una aliança estratègica entre el Govern i la gent, més enllà de les disputes dels partits, que va portar a l’èxit del 9N”.

1  

Fitxers adjunts

Document en PDF

Document en PDF
PDF | 199