· En una entrevista a TV3, el cap de l’Executiu ha defensat que “el camí serà dur”, però que “quedar-se com estem tindria un preu molt alt” i s’ha mostrat confiat que a partir d’ara “el procés s’intensificarà”
 
· Sobre una possible remodelació de l’Executiu, el president ha afirmat que el seu “màxim interès” és que, “en paral·lel al procés polític, hi hagi una acció de Govern sòlida en un moment en què el país la necessita”
 
· Artur Mas ha assegurat que “qui fracassa no és qui posa les urnes, sinó qui ho impedeix”
El president Mas, en un moment de l'entrevista amb Toni Cruanyes
El president Mas, en un moment de l'entrevista amb Toni Cruanyes
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta nit en una entrevista al Telenotícies de TV3, conduïda per Toni Cruanyes, que el procés polític que afronta Catalunya té una gran complexitat i duresa, però que l'única alternativa que tindríem és renunciar a tot. “Clar que són difícils les circumstàncies i és molt dur seguir aquest camí, però quina és l’alternativa? Plegar? Encongir-se? Tornar al sistema de la mentalitat autonòmica?”, ha preguntat, i ha subratllat que no creu que aquesta sigui una alternativa viable. “Si ho féssim, generaríem una gran frustració perquè voldria dir que no tenim ni talent ni coratge per tirar endavant quan ens creiem realment una cosa”, ha reblat.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu s’ha mostrat convençut que la majoria social del país a favor de constituir un estat “té un alt grau de maduresa” i per aquest motiu confia que “el procés no es refredarà, sinó que s’intensificarà” a partir de l’acord pres ahir amb ERC.
 
En relació amb el resultat de les converses amb els republicans, el president ha celebrat que finalment s’hagi pogut “refer la cultura del treball en comú i la unitat”, perquè el clima de les últimes setmanes portava “al precipici, al suïcidi, i això no tenia cap sentit”. “O anàvem junts ara, que era la meva proposta, o si havíem d’anar per separat, almenys havíem de recrear un clima d’unitat i de treball en comú. I això és el que farem en els propers mesos”, ha reblat.
 
En aquest àmbit, el cap de l’Executiu ha lloat el paper actiu de les entitats sobiranistes, que ha assegurat que “han tingut una actitud que va més enllà de la dinàmica dels partits, i això, en moments complicats com aquests, ajuda”. “No poden decidir per nosaltres, però poden ajudar a crear un determinat clima i a crear una cultura d’acord, i això ha estat permanent en els darrers temps”, ha assegurat.
 
Per aquest motiu, el president ha celebrat el fet que Catalunya tingui un escenari amb un “coprotagonisme entre les institucions i la societat civil organitzada i mobilitzada”, perquè ha destacat que això “dóna al país tremp, ànima, força i capacitat d’aconseguir objectius i serenor”.
 
El president també ha destacat durant l’entrevista que l’acord assolit “és un camí i un full de ruta” marcat, però ha assegurat que “és intel·ligent i interessant” poder introduir canvis en funció de les circumstàncies de cada moment.
 
 
Mantenir una acció de govern sòlida
 
Preguntat sobre la possibilitat d’introduir incorporacions en el Govern, Artur Mas ha assegurat que era un canvi que tenia “ple sentit” en l’inici de la legislatura, tal i com ell va plantejar, perquè ara, tot i que s’ha compromès a estudiar totes les opcions, no està disposat a “desmuntar un Govern que està complint una funció i que té un munt de temes dels quals s’ha d’ocupar i s’ocuparà”. “Tinc el màxim interès polític que, en paral·lel amb el procés polític, hi hagi una acció de govern sòlida en un moment en què el país la necessita”, ha declarat.
 
En resposta a les crítiques d’alguns dirigents polítics com el president espanyol, Mariano Rajoy, el president Mas ha afirmat que si el referèndum s’ha hagut de fer en forma d’eleccions és “perquè no ens ho han deixat fer d’una altra manera”. I s’ha preguntat “qui fracassa? El que posa les urnes perquè no li deixen un altre camí que fer-ho a través d’unes eleccions, o fracassa qui ho impedeix fer?”
 
En aquest sentit, el cap del Govern ha explicat que fer el referèndum en forma d’eleccions “mai no és el millor camí”, però ha afegit que l’Estat espanyol “no permet fer-ho a la canadenca o a la britànica, sinó que ho combat”. “El fracàs és el seu autoritarisme i la seva intransigència, el fracàs és impedir que un poble com el català pugui decidir per ell mateix ”, ha reblat.
 
En un altre moment de l’entrevista, el president Mas ha qualificat d’”increïble” i “molt poc edificant” que en un Estat democràtic “un govern s’hagi de defensar a través de querelles criminals, per la via del Codi penal, perquè algú compleix els programes electorals, escolta la gent i compleix els mandats parlamentaris”. En aquesta mateixa línia, Artur Mas ha assegurat que per a ell és “un honor” tenir una querella per “haver complert amb el meu compromís electoral i amb el mandat majoritari del Parlament i per haver escoltat la gent”.
 
Artur Mas també s’ha referit a algunes opinions que asseguren que allargar el procés de transició nacional pot perjudicar  l’economia. El president ha defensat que el món econòmic i els inversors saben des de fa uns anys que Catalunya està compromesa amb aquest exercici del dret a decidir i, per tant, “no enganyem a ningú”. “No pot fer por que un país pugui decidir per ell mateix, democràticament, sense violència, de manera pacífica i sempre posant que hi ha d’haver una majoria social clara per poder tirar endavant els processos”, ha reblat, i ha recordat de nou que “l’espai natural” de Catalunya en el futur és “seguir formant part de la UE i de l’euro”.
 

3  

Imatges

Entrevista 1

Entrevista 1 712

Entrevista 2

Entrevista 2 1144

Entrevista 3

Entrevista 3 723