FOTO WEB
Un moment de la reunió.
 
 
El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, ha presidit aquest matí, a Lleida, la reunió de la Comissió Gestora del Sistema de Pesatge, Classificació i Marcatge de les Canals Porcines (SIPCAP), que aplega paritàriament representants de la producció i de la transformació, a més del Departament i de l’IRTA.
 
La reunió s’ha obert amb la presentació dels controls en relació a la classificació de les canals porcines que s’efectuen en el marc del pla de controls de la classificació de canals que es duu a terme als escorxadors. Així, destaca que el total d’escorxadors sotmesos a l’obligatorietat d’aplicar el SIPCAP (17) concentren la pràctica totalitat dels sacrificis de porcs a Catalunya, arribant al 97,9%, que suposa un total de 18 milions de porcs l’any; 8 d’aquests 17 escorxadors sacrifiquen més de 20.000 porcs la setmana de mitjana anual i representen el 75% del sacrifici de porcí català.
 
Val a dir també que hi ha un total de 13 inspectors dedicats al seguiment i aplicació dels plans de control de classificació, i als que en aquests darrers anys se’ls ha donat una formació més específica que ara els permet un coneixement molt elevat del tema.
 
A més per a reforçar els controls en relació a la comunicació que els escorxadors han d’efectuar, l’any 2014 s’ha intensificat alguns dels criteris que apliquen els inspectors, tant en la comprovació visual com en la registral.

D’altra banda, la reunió de la Comissió Gestora del SIPCAP, celebrada avui, també ha servit per a traslladar al sector la proposta de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia del DAAM en relació a la modificació del Decret 85/2010, de 29 de juny, sobre pesatge, classificació i marcatge de les canals porcines; una proposta que es basa, principalment, en tres aspectes: una adaptació i actualització de la normativa catalana respecte de la comunitària, l’establiment de la forma de captació de les dades, i la seguretat del seu tractament.
 
El debat ha permès un avanç significatiu en l’entesa de les parts representades en la Comissió, que han coincidit en què el tractament de la base de dades del SIPCAP ha de servir a projectar en el futur una plataforma o registre de dades amb un abast molt superior a l’estrictament relatiu a la classificació i pesatge de les canals porcines, és a dir, un sistema que permeti integrar totes les dades d’interès per a la presa de decisions per part del sector (sanitat, benestar animal, seguretat alimentària, etcètera) .
 
Per tal de començar a definir l’abast de les dades que s’han d’integrar en la base de dades del SIPCAP i els detalls de la modificació de l’esmentat Decret, la Comissió s’ha emplaçat a una nova reunió per al proper 5 de febrer.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Fitxers adjunts

Imatge de la reunió.

Imatge de la reunió.
JPG | 138