Els Bombers de la Generalitat han treballat en aquestes darreres hores en diversos serveis per incendis d’habitatge dels quals cal destacar un incendi a Terrassa, a la Canonja i a Sitges en els quals diverses persones han resultat afectades.
 
A les 21.52 hores d’ahir a la nit, els Bombers eren alertats d’un incendi en un pis del carrer Canal del Forn del Cargol, número 127, de Terrassa. Fins al lloc es van desplaçar tres dotacions (dos camions i l’autoescala) que van comprovar que el foc afectava la cuina d’un pis de la segona planta de l’immoble. Va cremar la campana extractora i un armari de la cuina. A més a més, el fum va afectar tot el pis i parcialment l’escala del bloc.
 
El propietari, un home de 63 anys, intoxicat pel fum, va ser evacuat per una ambulància del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) a l’Hospital de Terrassa.
 
També d’ahir a la nit, els Bombers van rebre l’avís a les 22.11 hores d’un incendi al garatge d’una casa unifamiliar, de dues plantes i pàrquing, a l’avinguda Collblanc, número 3, de la Canonja.
 
Fins al lloc es van desplaçar dues dotacions dels Bombers (un camió i un vehicle lleuger) que en arribar van comprovar, tal i com havia indicat l’alertant, que el foc pràcticament ja estava apagat. L’incendi va cremar una taula, cadires, caixes de cartró i estris varis d’una de les dependències del garatge, que està dividit en dos. Tota l’estança va quedar afectada per fum i la temperatura.
 
Tres persones, dos adults i un menor, van ser evacuades pel SEM a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona per inhalació de fum. Una quarta persona va ser atesa també pels efectius del SEM per un atac d’ansietat.
 
Finalment, aquesta matinada els Bombers han desplaçat quatre dotacions (dos camions, l’autoescala i un vehicle lleuger) al carrer Nou, número 27, de Sitges per un incendi a una casa.
 
El foc, l’avís del qual s’ha rebut a les 01.09 hores, ha cremat la cuina i el menjador de la primera planta de la casa que té tres pisos d’alçada. El fum ha afectat també la planta superior. A les 01.40 hores el foc ja estava totalment apagat.
 
Un home de 40 anys ha estat evacuat pel SEM, que ha desplaçat dues ambulàncies, a l’hospital de la Vall d’Hebron amb cremades de 1r grau a la cara i de 3r grau a la mà.
 
Campanya de seguretat i prevenció de Seguretat a la Llar
Davant de l’alt nombre dels serveis que es produeixen a la llar, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) vol recordar els consells de seguretat que cal tenir en compte. Els consells van en dues línies: la preventiva, per tal d’evitar els incendis a la llar, i la de l’autoprotecció, amb indicacions de com actuar en els primers moments de patir un incendi a casa.
 
Podeu consultar els consells, que formen part de la campanya de Seguretat a la Llar “Ho pots evitar”, a la pàgina web www.gencat.cat/interior/seguretatalallar.
 
Consells de prevenció i autoprotecció dels Bombers de la Generalitat
 
A la cuina
·         Evita distraccions quan tinguis alguna cosa al foc!
·         Una conversa per telèfon, un programa a la televisió, buscar alguna cosa a internet ens poden
·         fer oblidar que tenim el foc de la cuina encès
·         Quan acabis de cuinar, comprova sempre que els fogons estan apagats
·         Hem d’evitar deixar els fogons de la cuina encesos quan sortim de casa
·         Neteja sovint els filtres de la campana extractora
·         Si s’encén l’oli d’una paella, tapa-la i aparta-la del foc
·         No hi tiris mai aigua.
 
L’electricitat
·         No sobrecarreguis els endolls
·         No cobreixis els llums o làmpades amb teles, papers o plàstics
·         La instal·lació elèctrica de casa ha de ser manipulada exclusivament per professionals.
 
Els aparells de calefacció
·         Cal apartar qualsevol aparell calefactor dels materials combustibles com cortines, llençols, materials entapissats, cobrellits, sofàs, etc.
·         Evita una altra situació de molt risc: eixugar la roba posant-la al costat d’estufes o llars de foc.
 
Tres consells més
·         Les espelmes, barres d’encens o qualsevol altre element amb brasa o flama oberta han d’estar apartats de tot material combustible i han de quedar ben apagats abans d’anar a dormir o de marxar de casa
·         Si sents olor de gas, no obris cap interruptor (llum, extractor de la cuina, timbre...): has d’obrir totes les finestres que puguis per ventilar, tancar la clau de pas del gas i avisar la companyia subministradora o els bombers a través del telèfon 112
·         Si fumes, assegura’t que les cigarretes estan ben apagades abans de llençar-les a la brossa. Si cal, mulla-les.
 
Actuació en cas d’incendi
 
El foc és a casa teva i NO pots sortir
·         Vés cap a un lloc on et puguin veure des de l’exterior i tanca totes les portes que travessis
·         Posa roba molla (llençols, tovalloles, samarretes...) a les escletxes de la porta per evitar el pas del fum
·         Truca als bombers a través del telèfon 112 i fes-te veure des de l’exterior.
 
El foc és a casa teva i SÍ que pots sortir
·         Surt de casa i tanca totes les portes que puguis. Només si pots, agafa les claus de casa per donar-les als bombers quan arribin
·         Vés fins al carrer baixant per les escales; no utilitzis mai l’ascensor
·         Sempre hauràs d’anar cap avall, no intentis fugir cap amunt
·         Des del carrer truca als bombers a través del telèfon 112
·         Mai has d’intentar tornar a entrar a casa: si ens avises al més aviat possible, els bombers arribem ràpidament.
 
Si l’incendi és en un altre pis i l’escala està plena de fum
·         Queda’t a casa i no intentis sortir: el lloc més segur és casa teva. Si intentes sortir per una escala plena de fum, posaràs la vida en perill
·         Avisa sempre els bombers a través del telèfon 112. Mai pensis que algú altre ja ho deu haver fet
·         Posa roba molla (llençols, tovalloles, samarretes...) a les escletxes de la porta d’entrada del teu pis per evitar el pas del fum
·         Quan arribin els bombers, fes-te veure per una finestra o balcó.
 
Cerdanyola del Vallès, 19 de gener de 2015
08.20 hores