Territori

El Departament de Territori i Sostenibilitat impulsa la participació sobre el PDU d'enoturisme

query_builder   19 gener 2015 14:30

event_note Nota de premsa

El Departament de Territori i Sostenibilitat impulsa la participació sobre el PDU d'enoturisme

Imatge
·         L’objectiu del nou PDU és facilitar un marc urbanístic per potenciar i gestionar l’enoturisme, com a activitat centrada en conèixer el paisatge de les vinyes, l’arquitectura dels cellers i el procés d’elaboració del vi o el cava
 
·         El seu àmbit d’aplicació seran els territoris compresos en les deu Denominacions d’Origen (DO) catalanes, i buscarà la col·laboració del sector vitivinícola i la coordinació amb els altres sectors d’activitat del territori
 
El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha clausurat avui la jornada de participació sobre el futur Pla director urbanístic (PDU) d’enoturisme, que abastarà els territoris compresos en qualsevol de les deu Denominacions d’Origen (DO) catalanes. La sessió, que ha tingut lloc a Vilafranca del Penedès, s’ha adreçat a presidents de consells comarcals, presidents i alcaldes de les DO, així com a associacions vinculades al món vitivinícola.
 
El PDU d’enoturisme és un dels 13 que està impulsant el Departament amb la voluntat d’aprofitar les eines del planejament urbanístic per estimular sectors d’activitat local i potenciar recursos naturals pel desenvolupament econòmic i social. La tramitació de cadascun d’aquests plans s’acompanya d’un ampli procés de participació ciutadana i concertació amb el territori, per tal de conèixer les seves necessitats de primera mà.
 
Potenciar el turisme vitivinícola
 
L’objectiu del nou PDU serà facilitar un marc urbanístic adequat per potenciar i gestionar el turisme basat en la coneixença del paisatge de les vinyes, l’arquitectura dels cellers i el procés d’elaboració del vi o el cava. Un dels seus punts claus serà l’establiment d’una regulació urbanística que entengui les diferències del territori.
 
Actualment, la regulació d’aquestes activitats i instal·lacions es limita a l’àmbit territorial de cada municipi, de manera que es poden trobar paràmetres reguladors d’ocupació màxima de les instal·lacions o sostre màxim molt diferents en territoris d’idèntiques característiques pel que fa a la seva activitat agrària, població vegetal, paisatge i topografia.
 
L’objectiu és, per tant, fixar àmbits territorials més amplis, a efectes de regulació urbanística d’una activitat que s’estén en idèntiques condicions per un territori molt més ampli que el del terme municipal i, fins i tot, que el de la comarca. Cal tenir present que les vinyes de les DO abasten una superfície aproximada de 50.500 hectàrees.
 
El PDU haurà de vetllar per potenciar i aprofitar els recursos de cada àrea sense perjudicar-ne la qualitat paisatgística, regulant les construccions que són necessàries per a l’activitat d’enoturisme. Així, pel que fa als usos, es considera important fomentar el seu potencial turístic, fent possible el desenvolupament d’activitat hotelera, comercial, museística i de restauració vinculada i establint la regulació necessària per a la seva adequada integració.
 
Col·laboració amb el sector i el territori
 
La redacció d’aquest PDU requereix la col·laboració del sector productiu vitivinícola per tal d’establir els paràmetres que permetin donar suport a la seva activitat sense banalitzar els valors del paisatge i del territori en què es recolza. L’activitat turística i la producció agrària, doncs, hauran de ser proporcionals. D’altra banda, el Departament de Territori i Sostenibilitat buscarà la coordinació amb altres sectors d’activitat que també operen en el territori.
 

2  

Fitxers adjunts

Imatge

Imatge
JPG | 133

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 756

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia