• A més del Pirineu, la nevada també està afectant al Montseny i a les comarques de la serralada prelitoral de Tarragona.
  • A l’Alt Empordà i a les comarques de la Catalunya Central també podrà nevar per sobre dels 800 m
  • A partir de la tarda d’avui la nevada perdrà intensitat i per demà a última hora de la tarda s’espera l’arribada d’un altre front de neu fins dimecres
  • Protecció Civil recomana mantenir-se informat de les possibles afectacions viàries a causa de la neu i tenir ben presents els consells per evitar accidents amb estufes i intoxicacions amb monòxid de carboni interior.gencat.cat/intoxicacioestufes
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la Prealerta del Pla Especial d’Emergències per Nevades a Catalunya NEUCAT per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de nevades avui sobretot a les comarques del Pirineu i Prepirineu central, sobretot al vessant sud, a les comarques de la Catalunya Central així com als Ports de Beseit. La darrera previsió de l’SMC indica que la nevada també podrà afectar la serralada prelitoral de Tarragona, a les comarques de l’Alt i Baix Camp, Conca de Barberà i del Priorat, i a l’Alt Empordà i al Bages.
 
La cota de neu se situarà entre els 700 i 900 m a la zona afectada, excepte al massís dels Ports en què la cota baixarà a 600 m. A més, a cotes superiors als 900 m, es preveu que se superin els 10 cm acumulats de neu a les comarques de l’Alt Urgell, Cerdanya, Solsonès, Berguedà, Bages, Osona, Ripollès, Garrotxa, Alt Empordà, al Vallès Oriental (Montseny), les comarques de l’interior de Tarragona i les comarques de les Terres de l’Ebre.
 
Aquesta tarda l’afectació es restringirà a les comarques més al nord-est de Catalunya. A més, al Pallars Jussà i al Pallars Sobirà, la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça hi haurà precipitacions dèbils en forma de neu però que no superaran cap llindar de perill.
 
L’SMC ha informat que ja hi ha 10 cm de neu acumulats a Ribes de Freser i 6 cm a Planoles. Fora de l’àmbit del Pirineu, també s’han registrat nevades a la zona de Prades, a punts del Montseny i a les cotes més altes del terme municipal de la Llacuna, a l’Anoia, entre d’altres zones.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha avisat de la situació, a banda dels cossos d'emergència i seguretat, als municipis i consells comarcals afectats per tal de posar en marxa les mesures preventives protocol·litzades als seus plans de protecció civil municipals (revisió grups electrògens i de punts d’acollida de població i dispersió de fundents, entre d’altres principals). També als gestors de les vies per tal de tenir preparats els equips viaris: màquines llevaneus, dispersió de sal, etcètera.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir presents els consells d’autoprotecció en les activitats a l’exterior i a casa davant les nevades http://interior.gencat.cat/nevades. També recorda que cal portar sempre el vehicle preparat amb cadenes, mòbil amb bateria, alguna manta o roba d’abric de reserva, aigua i algun aliment calòric, i seguir sempre els consells del Servei Català de Trànsit. 
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments (dades de les 12.20 h) com a conseqüència de la neu hi ha les següents incidències:
 
  • A la BV-4024 de Bagà a Coll de Pal és obligatori cadenes.
  • A la BV-4025 de Sant Corneli a Fígols és obligatori cadenes.
  • A la BV-4243 de Castellar del Riu als Rasos de Peguera és obligatori cadenes.
 
També s’ha restringit la circulació a vehicles de tercera categoria (articulats) a la N-260 de Ribes de Freser a Puigcerdà.
 
Podeu consultar les incidències viàries al web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm o al Twitter @transit
 
Mantingueu-vos informats durant el dia de les possibles afectacions per la neu, eviteu els desplaçaments innecessaris en el moment de la nevada i espereu a que remeti. Això facilitarà el treball de les màquines llevaneus per tal que les vies estiguin netes abans i evitarà que pugueu quedar atrapats a les vies, sobretot secundàries i de muntanya a les zones afectades per la nevada.
 
L’SCT demana als usuaris que circulin amb aquesta inclemència meteorològica que extremin les precaucions i segueixin aquests consells viaris per evitar accidents:
  • Conduir amb suavitat i no frenar bruscament per evitar perdre el control del vehicle
  • Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments
  • Augmentar la distància de seguretat entre vehicles, atès que la distància de frenada en neu/gel pot augmentar fins a deu vegades
  • No avançar si no és necessari
  • Portar les cadenes per si són necessàries
  • En cas d’acumulació de neu, seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles
 
Pel que fa a la pràctica d’esports de neu, es recomana molta precaució i portar la indumentària i el material de seguretat adequat. Recordeu consultar també el Butlletí de Perill d’Allaus (BPA) http://www.igc.cat/web/ca/allaus_butlleti.php abans de fer activitats de muntanya per adequar la vostra activitat als nivells de perill i evitar accidents.
 
Cal insistir en la importància d’assegurar-se del bon funcionament d’aquells aparells i sistemes de calefacció per tal d’evitar accidents, i es fa especial èmfasi en la necessitat de revisar que les reixetes i els sistemes de ventilació no estan tapats i que el tir de la xemeneia no està obstruït. Trobareu els consells Protecció Civil per evitar intoxicacions i asfíxies per monòxid al web interior.gencat.cat/intoxicacioestufes
 
Podreu seguir tots els avisos i les incidències més significatives de la nevada al Twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat.