L'Hospital de Dia de Geriatria de l’Hospital de Sant Pau constitueix una finestra única, accessible, àgil i eficient que proporciona una àmplia intervenció multidisciplinària geriàtrica integral, centrada en el pacient
Des del mes de gener de 2013, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau disposa en el Hospital de Dia de Geriatria, de una finestra única, accessible, àgil i eficient, que proporciona una àmplia intervenció multidisciplinària geriàtrica integral, centrada en el pacient, que posa a la seva disposició un telèfon amb atenció les 24 hores del dia i un email de consulta de geriatria.
 
Els seus objectius consisteixen a evitar visites a urgències de pacients amb malaltia crònica complexa (PCC), disminuir tant com sigui possible els ingressos hospitalaris d'aquests pacients, reduir els reingressos i facilitar la continuïtat assistencial entre diferents nivells. Hi destaca la figura de la infermera referent de Geriatria com a professional que facilita tot el procés.
 
Per evitar ingressos, des del servei d’urgències es disposa de 4 dispositius que permeten la derivació ràpida a centres sociosanitaris: un dispensari de suport, el circuit de subaguts, el Programa últims dies, i un circuit de convalescència.
 
Durant l'any 2013 s'hi van visitar 987 pacients identificats com PCC amb una mitjana de edat de 83,7 anys i només en el 3.2% dels casos va ser necessària l'hospitalització. El principal motiu de consulta va ser l’anèmia (15,9%), demència (12,30%), i ICC (14,80%). Hi van rebre atenció necessària per part del professional de referència i una avaluació geriàtrica integral, sense ser necessari l‘ingrés per urgències.
 
La identificació de pacient PCC en la història clínica permet actuar de forma més ràpida, més eficient i més adequada al seu perfil segons l'edat, comorbilitat, etc. També és molt important informar al pacient i/o família de la nova forma d'abordatge de la seva malaltia perquè es pugui beneficiar d'aquest procés.
 
Aquest model permet a Sant Pau donar una millor qualitat d'atenció assistencial, més integrada, ja que l’hospital ofereix a una tipologia diversa de centres (equips d’atenció primària, cures pal·liatives, centres de subaguts, i centres sociosanitaris) la disponibilitat d’aquest telèfon únic de referència, i de l’adreça electrònica per contactar en cas que el pacient necessités una consulta o avaluació.
 
Un projecte emmarcat en el Pla de salut
 
El Pla de salut 2011-2015 és el marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut, en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya. Aquest document estratègic articula la reforma del sistema sanitari català sobre tres eixos d’acció que donen resposta a les noves necessitats socials: l’abordatge de les malalties més comunes, l’atenció integral als pacients crònics i la modernització organitzativa.