· Amb més de 969 milions d’euros, aquests comptes busquen enfortir els sectors econòmics clau i, al mateix temps, traslladar els beneficis de la recuperació econòmica al conjunt de la societat
· Gairebé 3/4 de la dotació total es dedica a l’ocupabilitat, les persones en risc d’exclusió, el suport a la indústria, el turisme, la innovació, el comerç i el foment de l’emprenedoria
· Destaquen els 80 milions d’euros que es destinen a la Garantia Juvenil, pla d’inspiració europea que la Generalitat ha posat en marxa per lluitar contra l’atur del col·lectiu entre 16 i 24 anys
Dilluns, 19 de gener de 2015.- Empresa i Ocupació segueix apostant en el seu pressupost per l’impuls de l’economia productiva i la creació d’ocupació, dedicant-hi més d’un 70% del seu pressupost per al 2015. En concret, la dotació del departament prevista per enguany, de 969,14 milions d’euros de dotació total, es dedicarà prioritàriament a reforçar l’ocupabilitat de les persones (323,84 milions), l’assistència als col·lectius en risc d’exclusió (232,68 milions), el suport a la indústria (52,85 milions), el foment del turisme (51,47 milions), la innovació (20,46 milions), la promoció del comerç (18,34 milions) i del comerç exterior (12,41 milions), i el foment de l’emprenedoria (13,85 milions). Una distribució de despesa amb què, en definitiva, es busca enfortir els sectors econòmics clau, que generen ocupació, al mateix temps que s’intenten traslladar els beneficis de la incipient recuperació econòmica al conjunt de la societat.
En la presentació dels números del seu departament, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha destacat que aquests pressupostos “volen ser promotors de la recuperació econòmica”, cosa que permet veure el futur “amb un punt d’esperança i confiança”. En aquest sentit, pel conseller, aquests comptes “busquen combatre l’atur i promoure l’ocupabilitat de les persones”.
Tot i reconèixer que “els pressupostos poden ser insuficients d’acord amb les necessitats del país”, Puig creu que “ens permetran tirar endavant les polítiques necessàries” en la línia de “consolidar els àmbits productius i crear llocs de treball”. De fet, el conseller ha deixat clar que aquests pressupostos podrien millorar si Catalunya disposés dels instruments “d’un país normal”.
Un 2015 per impulsar l’economia i crear ocupació
· En matèria de lluita contra l’atur i creació d’ocupació, l’aspecte més destacable és el pla de Garantia Juvenil. Aquest programa, posat en marxa durant l’últim trimestre del 2014 en línia amb les directrius europees, comptarà enguany amb 80 milions d’euros distribuïts entre: mesures dedicades a l’orientació, formació o intermediació (76,2 milions) i d’altres enfocades al foment de l’emprenedoria entre aquest col·lectiu (3,98 milions).
Sobre aquest capítol el conseller també ha destacat l’enorme esforç de la Generalitat per mantenir unes polítiques actives d’ocupació ambicioses, malgrat la retallada continuada de fons per part de l’Estat durant els últims anys. En aquest sentit el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), sumant-hi els fons de la Garantia Juvenil, comptarà amb 229,20 milions que dedicarà, fonamentalment, a reforçar aquells programes que donen suport als col·lectius més impactats per la crisi (a més dels joves, els aturats de llarga durada majors de 45 anys i tot el conjunt de persones en risc d’exclusió social).
· Pel que fa a les polítiques de lluita contra l’exclusió, cal subratllar l’esforç del departament per mantenir el pressupost del Programa Interdepartamental de la Renda Mínima d’Inserció, que el 2014 va arribar a tenir el pressupost més quantiós de la seva història: 173 milions d’euros. En conjunt, els fons dedicats a polítiques d’igualtat, qualitat i integració laboral ascendeixen a 232,68 milions d’euros. En aquest capítol també s’inclouen les polítiques actives per a persones amb discapacitat, que comptaran amb 54,41 milions d’euros, i els 3,5 milions que es destinaran a les polítiques d’inserció vehiculades a través d’Empreses d’Inserció.
· Pel que fa a l’impuls de l’activitat empresarial, l’esforç pressupostari del departament es concentra en destinar 52,85 milions d’euros al suport a la indústria, reforçant la reactivació empresarial mitjançant una línia d’avals (16 milions) i una partida centrada en l’impuls industrial i la política de clústers (36,85 milions). Pel que fa a innovació, bona part dels fons es dedicaran a la integració de la xarxa de centres tecnològics a la Fundació Alira (15 milions). Aquest capítol es completa amb la partida d’internacionalització, promoció i foment del comerç exterior, que compta amb 12,41 milions d’euros que serviran fonamentalment per seguir reforçant la xarxa de Centres de Promoció de Negocis.
També destaquen en aquest capítol les partides centrades en el foment de l’emprenedoria, de l’economia social i del treball autònom. En el primer capítol, el programa integral de foment a l’emprenedoria comptarà amb 2,75 milions d’euros per a la xarxa Catalunya Emprèn. Pel que fa a l’economia social i el treball autònom, cal destacar la segona edició del Programa aracoop, d’impuls i consolidació de cooperatives (amb 1,37 milions), i el programa Consolida’t, de consolidació del treball autònom (amb prop d’1 milió).
· Els fons dedicats al turisme (51,47 milions) i al comerç i l’artesania (18,34 milions) s’han incrementat significativament enguany gràcies a les recaptacions de l’impost sobre estades en establiments turístic i de l’impost sobre grans superfícies, respectivament. En ambdós casos, aquestes dotacions serviran fonamentalment per fomentar l’activitat en els respectius sectors, posant l’èmfasi sobretot en les seves competitivitat i projecció exterior.
· En matèria d’energia, dels 7,69 milions d’euros previstos es destinaran 5,47 a les polítiques d’estalvi i eficiència energètica i el desenvolupament de les energies renovables, d’acord amb el que estipula el Pla de l’energia i del canvi climàtic de Catalunya (2012-2020). Pel que fa a la resta de dotació, prop d’un milió serà per l’adequació d’instal·lacions elèctriques i 1,23 milions per a activitats vinculades a la inspecció i el control.
· Les polítiques de consum comptaran amb 6,84 milions d’euros, que es dedicaran fonamentalment a impulsar mesures relacionades amb la defensa del consumidor, com són activitats de divulgació i formació, campanyes inspectores de control de mercat, o sobretot atendre les consultes i les reclamacions efectuades per les persones consumidores. En aquest sentit, seguiran tenint una atenció especial els deutors hipotecaris i aquelles persones que estiguin afectades per la pobresa energètica.
· Per últim, en matèria de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), el departament hi destina 11,33 milions d’euros. Aquesta dotació es dedicarà en gran part al desplegament d’infraestructures per connectar Catalunya i posar les noves tecnologies al servei dels ciutadans. En aquest sentit destaca la posada en marxa del desenvolupament de l’estratègia SmartCAT, amb l’objectiu de convertir el país en una smart region de referència internacional.
2