• La llei del règim especial de l’Aran queda aprovada per la cambra catalana
Parlament
El ple del Parlament celebrarà el debat per validar el decret del  Govern que recupera la paga extra dels funcionaris. En concret, la cambra catalana validarà el decret llei 9/2014, del 30 de desembre, de mesures urgents en matèria de personal, que recupera la paga extra dels funcionaris i de la resta de treballadors públics i elimina la reducció d’un 15% de la jornada al personal interí.
Aquest decret va ser aprovat pel Govern el passat 30 de desembre durant la darrera reunió del consell executiu de l’any 2014 i ara necessita ser validat pel Parlament per poder certificar la seva entrada en vigor. Tal i com va explicar el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, durant la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu, el Govern està confiat amb la recuperació de la paga extra del funcionaris ja que “no hi haurà cap força política en contra de la convalidació d'aquest decret llei”. D’aquesta manera es poden “restablir aquelles situacions que com a conseqüència de la crisi financera i pressupostaria hem patit col·lectivament” gràcies a que els indicadors econòmics “assenyalen certa millora de la situació del país”.
 
Aquesta mesura és necessària ja que aquest mateix ple també validarà el decret de pròrroga dels pressupostos de 2014 que inclouen aquestes mesures de racionalització de les retribucions dels funcionaris.
El ple d’aquesta setmana farà el debat final de la proposició de llei del règim especial de l’Aran, que estableix el règim especial propi d'Aran, amb l'objectiu de protegir-ne “el caràcter singular, els drets històrics i la identitat”. A més a més, defineix l’Aran com a "entitat territorial singular" que té "personalitat jurídica pròpia i plena capacitat i autonomia". El règim especial "reconeix el dret i la realitat de l'organització institucional, política i administrativa d'Aran i en garanteix les competències, els recursos i l'autonomia per ordenar, governar i gestionar els afers públics i els interessos generals del seu territori".

Entre d’altres mesures, la proposició de llei del règim especial d’Aran fixa les competències del Conselh Generau d'Aran, que passen pel foment i promoció de la cultura aranesa, així com la conservació, gestió i administració del patrimoni cultural. A més a més, crea la comissió bilateral Generalitat-Conselh Generau; fixa l'aranès com a llengua oficial a Aran i a Catalunya, juntament amb el català i el castellà; estableix que els pressupostos de la Generalitat han d'incloure un fons de cooperació amb el Conselh o que, en una futura organització territorial del país, Aran "no pot ser inclòs en cap divisió territorial ni administrativa que no sigui ell mateix".
 
Sessió de control
El ple del Parlament començarà amb la sessió de control al Govern on el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, informarà sobre la internacionalització de l’economia i repassarà els darrers esdeveniments en matèria laboral i d’ocupació.
Per la seva banda el conseller de Salut, Boi Ruiz, mostrarà el posicionament del Govern davant la situació dels malalts d’hepatitis C i respondrà dues preguntes on informarà de la situació de la Salut catalana i farà referència a l’ampliació a 24 hores del servei d'hemodinàmica als hospitals de referència de Tarragona, Lleida i Girona.
 
A més a més, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, mostrarà el compromís del Govern amb la creació d’estructures d’estat; la consellera de Benestar Social i Família, Neus  Munté, repassarà les iniciatives del Govern per donar compliment a la llei per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals; i la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, explicarà les mesures impulsades pel seu departament per donar compliment a la legalitat. Finalment, el conseller de Territori i Sostenibilitat, respondrà dues preguntes sobre la situació de l’habitatge; i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, detallarà el punt en que es troba el procés per tal que la Festa dels Reis d’Igualada sigui Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
Després de la sessió de control al Govern s’iniciarà la sessió de control al  president de la Generalitat, Artur Mas, prevista pels volts de les 11h.