Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Pelegrí: "la recerca i la innovació són sinònim de futur, progrés i benestar i, en el sector agroalimentari també de sostenibilitat, desenvolupament rural i equilibri territorial"

query_builder   21 gener 2015 10:01

event_note Nota de premsa

Pelegrí: "la recerca i la innovació són sinònim de futur, progrés i benestar i, en el sector agroalimentari també de sostenibilitat, desenvolupament rural i equilibri territorial"

FOTO WEB
Un moment de la intervenció del conseller.
 
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Josep Maria Monfort, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha participat aquest matí, a Lleida, en una reunió de seguiment de l’Institut estatal d’Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA).
 
Josep Maria Pelegrí ha obert la seva intervenció donant la benvinguda a la direcció de l’INIA i així mateix a totes les direccions generals d’investigació de les comunitats autònomes presents en la reunió d’avui de la Comissió Coordinadora d’Investigació Agrària, que s’ha celebrat al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL), on s’ubica “un dels nostres centres de recerca més emblemàtics, com és el Fruitcentre, dedicat íntegrament a la cadena de valor de la fruita i que avui visitareu”.
 
En aquest punt, Pelegrí ha fet palès que “per a nosaltres la investigació i la innovació són sinònim de futur, de progrés i de benestar, però quan s’adrecen precisament al sector agrari i alimentari són, alhora, sinònim de sostenibilitat, de desenvolupament rural, i per consegüent d’equilibri territorial, de seguretat alimentària i de benestar per a la ciutadania en general”.
 
El conseller ha volgut fer palès que Catalunya no és solament un territori industrial i turístic sinó també una potència agrícola, ramadera, i alimentària, amb una gran implantació de la indústria d’elaborats. “Catalunya és la comunitat autònoma motor de la indústria estatal. Representem el 23,3% del volum de negoci de la indústria agroalimentària de l’Estat, som el segon clúster d’empreses agroalimentàries més important d’Europa i també val a dir que, en relació al total de la indústria catalana, el 18% del volum de negoci representa el 15% del volum brut, el 16,3% de l’ocupació, i el 10,3% de les empreses. Per això, resulta especialment oportú i ple de sentit que aquesta Coordinadora se celebro en aquesta ocasió aquí”.
 
Josep Maria Pelegrí també ha assenyalat que “des de Catalunya valorem l’existència i el funcionament d’aquesta coordinadora d’entitats d’investigació i transferència agroalimentàries, que és fruit del consens polític que va establir el marc autonòmic i les seves respectives competències i que es va traduir en el decret de transferència de les competències d’investigació agrària a les comunitats autònomes, que en el cas de la nostra es va  concretar en el decreto  171/1981,  del 9  de gener de 1981, fa ja 34 anys”.
 
Pelegrí ha indicat que al llarga de la seva dilatada existència, l’esmentada coordinadora sens dubte haurà tingut alts i baixos, depenent de l’enfocament que li hagi volgut donar la persona que circumstancialment hagi estat al capdavant de l’INIA, però sempre ha tingut el repte d’haver de conviure amb unes estructures de l’Administració de l’Estat, com és el propi centre d’investigació INIA a Madrid, amb qui comparteix parcialment els pressupostos, i per això precisament és fonamental seguir mantenint i aprofundint en l’exercici de transparència i d’eficiència en l’esmentada gestió.
 
Tot seguit, el conseller ha constatat que “el resultat, des d’una anàlisi global, és molt positiu, tot i que goso a demanar perseverança en la transparència i el manteniment d’aquesta visió descentralitzada i compartida que tan bons resultats ha donat al sistema d’I+D agroalimentari estatal i als receptors del seu treball, el sector. Moltes vegades no es tracta solament d’actuar amb diligència i transparència, sinó de fer-ho romanent fidel i defensant l’esperit que va impulsar la creació de la pròpia coordinadora. En aquest aspecte, des de Catalunya hem d’agrair a l’equip actual que gestiona l‘INIA els seus esforços per a que les retallades que han tingut lloc els últims anys en totes les administracions públiques impactessin el menys possible en els pressupostos de les diferents convocatòries en les que tots participem”.
 
A més, Josep Maria Pelegrí també ha afirmat que Catalunya entén que la coordinadora és un fòrum molt adequat per a coordinar les polítiques de recerca i transferència agroalimentàries como així ho demostren els projectes estratègics que s’estan desenvolupant arran de la identificació de problemes reals o amenaces que posen en perill els models de producció. Pelegrí ha demanat, doncs, a la resta de comunitats i als gestors de la coordinadora que, plegats, creem les condicions òptimes per a què aquests projectes estratègics segueixin tenint cabuda en les distintes convocatòries que es gestionin des de l’INIA, adaptant les ordres de bases a les nostres necessitats, les de tots nosaltres, i treballant conjuntament amb la resta d’administracions (Ministeri d’Hisenda,  d’Agricultura, etcètera) per a respectar aquest model únic a l’Estat de col·laboració que suposa aquesta coordinadora d’Investigació Agrària”.
 
El conseller ha tancat la seva intervenció subratllant que “tanmateix hi ha un clar camp de millora en la distribució d’alguns dels fons estructurals o de cohesió; i crec interpretar el sentir de totes les comunitats autònomes si també esmento el valor que té per a la Coordinadora, i per tant per al sistema d’I+D agrari i alimentari, poder estar representats en diferents fòrums internacionals a través de les persones que tenen el mandat de participar-hi. Participar en representació d’un grup tan nodrit de regions no sempre és tasca fàcil i no sempre és fàcil trobar un mecanisme eficient per a la recollida de necessitats, propostes, etcètera. Per això  animem als que actualment ostenten aquesta representació (i em consta que en alguns casos és compartida amb membres de las comunitats autònomes) a què inverteixin l’esforç necessari per a mantenir despert l’interès dels seus representats, dinamitzant la formulació de propostes, duent a terme un feed-back el moment oportú, i ajudant en la coresponsabilització i corepresentació que implica sens dubte un esforç econòmic per a tothom però en benefici de tothom”.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 

2  

Fitxers adjunts

Imatge de la intervenció del conseller.

Imatge de la intervenció del conseller.
JPG | 440

Foto 2.

Foto 2.
JPG | 1928

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia