El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha assenyalat avui en resposta parlamentària que “alguns pensen que quan parlem de manifestacions de cultura popular, parlem de folklore i que és una cosa intranscendent. Voldria posar de relleu la importància de la festa quan a la sociabilitat admirable i admirada dels nostres pobles i ciutats. És una manera principal de fomentar la cohesió social, la identitat i el sentit de pertinença. És tan important i significatiu per a les nostres societats, que ens aporten cultura constituent.”
 
El conseller ha fet aquestes declaracions en resposta a la pregunta parlamentària sobre l’inici de la tramitació per tal que la Unesco inclogui la Festa de Reis d’Igualada a la llista de Patrimoni Immaterial de la Humanitat. El passat dia 13 de gener el Consell Assessor de Patrimoni  Cultural va donar llum verda a aquesta tramitació després d’analitzar el dossier presentat per l’Ajuntament d’Igualada i la Comissió de la Festa de Reis, un dossier que Mascarell ha qualificat com a “magnífic”. Per aprovar la tramitació, el conseller ha assenyalat que el Consell va tenir en compte “la implicació ciutadana, la continuïtat històrica i els valors educatius i solidaris que són part indestriable d’aquesta festa”.
 
Mascarell ha assenyalat que el proper pas serà “elevar al Consejo de Patrimonio Histórico del Estado la proposta d’inclusió a la llista de Patrimoni Immaterial de la Unesco. No obstant, ha assenyalat, “el procediment està poc regulat a nivell estatal, i per tant, no podem saber el calendari que seguirà” un cop s’elevi al Consejo.