L’Hospital de Mataró, disminueix la mortalitat del 7% al 4,1%, una xifra inferior a la mitjana catalana
 
El pacient, que està menys dies a l’Hospital, té un pla terapèutic personalitzat i un geriatra referent. El seu seguiment es manté un cop donat d’alta
Des de l’any 2010 s’ha desenvolupat, a l’Hospital de Mataró, un programa d’atenció ortogeriàtrica adreçat a les persones majors de 65 anys que ingressen amb una factura de fèmur. El pla defineix, mitjançant un pla terapèutic personalitzat, el tractament hospitalari, la rehabilitació, que comença a l’hospital un o dos dies després de l’operació, i l’atenció que rebrà un cop surti del centre. Un equip de geriatres, traumatòlegs i rehabilitadors és qui prepara el pla. Segons el cas, l’equip també pot estar format per dietistes o farmacèutics.
 
Un cop definit el pla, al pacient se li assigna un geriatre referent. Es tracta d’un professional que està en contacte amb tots els especialistes que intervindran en el procés d’atenció del pacient i supervisa i actualitza el seu tractament, sobretot en cas que tingui altres malalties. El seguiment del pacient es manté un cop deixa l’hospital. Si va a casa o a una residència, un equip format per un rehabilitador i un fisioterapeuta el visitarà periòdicament i, a més, el malalt haurà d’assistir a sessions de control a l’hospital de dia de l’Hospital de Mataró. En cas que es traslladi a la Unitat de Convalescència de l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, un equip l’atendrà en les mateixes condicions.
 
L’Hospital de Mataró atén unes tres-centes persones grans amb fractura de fèmur cada any. L’any passat, el 33% va ingressar a la Unitat de Convalescència, el 26% van anar a una residència i el 20% van tornar al seu domicili. El 75% de les persones ateses van ser dones i el 25% homes.
 
Els pacients que pateixen una factura de fèmur passen de mitjana deu dies ingressats, un dia menys que la mitjana catalana. La mortalitat dels pacients (4,1%) és també més baixa que la mitjana registrada a Catalunya (5%). La reducció d’aquestes taxes sol ser complicada, ja que es tracta de pacients grans, la majoria majors de 85 anys, que sovint tenen altres problemes de salut.
 
A l’Hospital de Mataró el programa ha permès reduir la mortalitat per fractura de fèmur a pràcticament la meitat: abans de la seva implantació l’any 2011, la mortalitat era del 7%. Els pacients hi estaven ingressats 11,5 dies de mitjana, un dia i mig menys del que ho estan ara.
 
Un projecte emmarcat en el Pla de salut
 
El Pla de salut 2011-2015 és el marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut, en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya. Aquest document estratègic articula la reforma del sistema sanitari català sobre tres eixos d’acció que donen resposta a les noves necessitats socials: l’abordatge de les malalties més comunes, l’atenció integral als pacients crònics i la modernització organitzativa.