•       La inversió productiva estrangera a Catalunya ha estat de  2.106,5 MEURS durant el tercer trimestre del 2014 i pel que fa a termes acumulats des de l’inici del 2014 estaria sobre el 2654 MEURS
 

 “Catalunya creix prop d’un 35% en atracció d’inversió estrangera entre el gener i el setembre del 2014”. Aquesta és l’afirmació que el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha fet aquest matí durant la sessió de control a l’Executiu català que ha tingut lloc al Parlament de Catalunya. Després d’analitzar en detall les xifres d’inversió fetes públiques recentment pel Ministeri d’Economia, el conseller català ha explicat que “el govern espanyol no ha assignat a Catalunya, en el còmput d’inversions estrangeres del tercer trimestre del 2014,  una inversió de la filial americana d’una empresa farmacèutica britànica  per 1.560 milions d’euros. Si s’hagués comptabilitzat correctament, la inversió estrangera a Catalunya creixeria prop d’un 35%” i no cauria un 45% tal i com s’ha explicat fins ara.
 
Tenint en compte aquestes dades, la xifra d’inversió productiva estrangera a Catalunya augmentaria fins arribar als 2.106,5 milions d’euros en el tercer trimestre (un 190% més que el tercer trimestre de l’any anterior). Aquesta xifra representaria el 42% de la inversió rebuda a Espanya.
 
En termes acumulats de l’any, les inversions productives estrangeres fins a setembre del 2014 estarien sobre els 2.654 milions d’euros. Això suposaria un increment de prop del 35% respecte el mateix període de l’any anterior (gener-setembre del 2013) i representarien el 28% de les totals estatals.
 
Puig també ha recordat que el còmput que fa l’Executiu central no es correspon a la realitat ja que “l’efecte seu” distorsiona les xifres. D’aquesta manera l’assignació d’inversions es fa en funció on les empreses inversores tenen el domicili social i no on realment repercuteix aquesta inversió. En aquests moments el 64,4% de les empreses estrangeres tenen la seu social a Madrid davant d’un 16,6% que estan a Catalunya.  
 
El conseller d’empresa ha posat com l’exemple  les inversions fetes en el 2014 per Hewlett Packard a Sant Cugat, Unibail Rodamco a La Maquinista, Hankook Tire Worldwide a Tarragona, Galp  Energia a Girona i Barloworld Losgistic a Barcelona que es computen a la Comunitat Autònoma de Madrid enlloc de Catalunya.
 
Operacions històriques imputades a Madrid
 
La distorsió provocada per “l’efecte seu” no és la primera vegada que es produeix, és constant. Per exemple, l’any 2011 es va produir l’operació de France Telecom per injectar capital en la seva filial espanyola Orange, per un valor superior a 4.000 milions d’euros. A més a més, aquell mateix any International Petroleum Investment Company va adquirir el 100% de CEPSA per valor de 3.966 milions d’euros.
 
També es va produir aquesta situació l’any 2008 amb l’adquisició de la totalitat d'Altadis per part d’Imperial Tobacco per un import de 12.600 milions d’euros; el 2007 amb l’alemanya E.ON AG que va adquirir el 100% del actius d’ENDESA, i l’any 2000 quan Vodafone va adquirir Airtel per valor de 8.414 milions d’euros.
 
Reunió amb la directora general d’Endesa Catalunya

Durant la sessió de control el conseller d’Empresa i Ocupació ha anunciat una reunió aquest mateix divendres entre el director general d’Energia ni Mines i Seguretat Industrial i el director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball amb la directora general d’Endesa Catalunya. Puig també ha explicat que estan recollint informació tant dels sindicats com de les empreses subcontractades.
 
El conseller ha respòs així la pregunta del grup parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya sobre el conflicte laboral en el sector de les empreses subcontractades per Endesa i els seus efectes sobre la qualitat i el manteniment de la xarxa de subministrament elèctric. El conseller ha recordat que la voluntat del Govern és “garantir la qualitat del servei i les condicions de treball”.
 
En resposta la pregunta del grup parlamentari del Partit dels Socialistes de Catalunya sobre les sancions del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) en matèria de prestacions per desocupació, el conseller ha assegurat que “no hi ha cap sanció ferma” i ha explicat que “estem estudiant aquesta situació després de les queixes de diferents entitats i esperem trobar una solució jurídicament possible”.