L'activitat gripal ha arribat al nivell d’epidèmia a Catalunya, com ja és l'habitual en aquesta època de l'any. Els casos detectats s'han duplicat en una setmana, fins arribar a xifres de 109 casos per cada 100.000 habitants. La situació d'epidèmia s'ha endarrerit lleugerament respecte a l'any 2014.
 
La grip és una malaltia respiratòria causada pels virus gripals. Aquests virus es classifiquen en diferents tipus (A, B, C) i subtipus, i la seva circulació varia d'una temporada a una altra. El virus de la grip del tipus A és present habitualment en totes les temporades gripals.
 
La vigilància de la grip i altres infeccions respiratòries agudes es du a terme a Catalunya mitjançant el Pla de vigilància de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC), coordinat per l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Aquest Pla funciona durant els mesos de tardor i hivern i entre els seus objectius hi ha estudiar el comportament gripal i detectar precoçment l’activitat epidèmica, caracteritzar els virus circulants i respondre-hi adequadament des del punt de vista informatiu. Es basa en la recollida d’informació de 59 metges sentinella (34 metges de família i 25 pediatres), distribuïts en 41 centres d’atenció primària, i també de 12 hospitals sentinella distribuïts pel territori de Catalunya.
 
L'ASPCAT ha confirmat aquesta setmana la situació d'epidèmia de grip a Catalunya, després que l'última setmana se n'hagin duplicat els casos, segons les dades aportades pel sistema PIDIRAC. En aquest moment s’observa un predomini de circulació del virus gripal del tipus A. Gairebé la totalitat dels 13 casos greus confirmats als hospitals sentinella declarants presentava factors de risc, el 85% no estan vacunats i majoritàriament evolucionen de forma favorable.
 
El mes d’octubre de 2014 va començar la campanya de vacunació als centres de salut per a les persones per a les quals està indicada la vacuna, d’acord amb les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquesta vacuna és especialment recomanada per a les persones de més de 60 anys o les qui pateixen malalties de base, com ara diabetis, obesitat mòrbida, afeccions cardiovasculars o malalties respiratòries.
 
L’ASPCAT recorda que encara es pot administrar la vacuna a les persones per a les quals està indicada la vacunació i no l’han rebut.
 
Consells per a la prevenció de la grip
 
Cal remarcar que les principals mesures de prevenció de la grip consisteixen a evitar la transmissió del virus i, per tant, quan tossiu o esternudeu, tapeu-vos la boca i el nas amb un mocador d'un sol ús, i llenceu-lo a les escombraries. Si no disposeu de mocador, tossiu o esternudeu a la part superior de la màniga. És molt important que us renteu les mans amb freqüència amb aigua i sabó durant uns 10 o 20 segons, o un amb preparat amb alcohol, i que us les eixugueu bé, sobretot després de tocar superfícies comunes, com ara baranes, manetes de portes, teclats i ratolins d'ordinador, telèfons, elements de subjecció al transport públic, i també després d'esternudar i mocar-vos. Cal ventilar sovint els espais tancats obrint les finestres, evitar el contacte proper amb persones malaltes de la grip, i no compartir el menjar ni els estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) i altres objectes sense netejar-los degudament. I si creieu que esteu malalts quedeu-vos a casa i truqueu a CatSalut Respon, 061.
 
Més informació:
 
Atenció a la tos i als esternuts
Tinc una urgència, on m'adreço?