• La jornada “Propietat Intel·lectual: Reptes Digitals” ha permès anunciar la creació i les funcions d’aquest grup de treball  
  • La comissió està formada pels advocats Ramon Casas, Agustín Gonzalez i Miquel Angel Vallès 
  •  Durant la sessió, el conseller Mascarell ha remarcat que “el Govern voldria que Catalunya fos un país modèlic i de referència en el tractament de la propietat intel·lectual”
El Departament de Cultura ha encarregat a un grup d’experts, format pels advocats Ramon Casas, Agustín Gonzalez i Miquel Angel Vallès, l’elaboració d’un pla de treball per a la defensa i salvaguarda dels dret d’autor. Així ho ha avançat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, durant la inauguració de la jornada sobre “Propietat Intel·lectual: Reptes Digitals”, que es desenvolupa avui al Claustre de l’Arts Santa Mònica i que aplega especialistes nacionals i internacionals en la gestió dels drets d’autor.
 
El grup d’experts, segons ha avançat el conseller Mascarell, ha començat els treballs preliminars per a l’elaboració d’un informe sobre la situació a Catalunya de la protecció dels drets d’autors i que permeti, en un futur relativament pròxim, redactar un conjunt de propostes per a la millora del règim jurídic dels drets de la propietat intel·lectual.
 
Agustín González és advocat a l’oficina de Madrid del bufet Uría Menéndez, al qual es va incorporar després d’ocupar el càrrec de director del Departament de Serveis Jurídics de la Societat General d’Autors i Editors.
 
Ramon Casas és professor titular de Dret Civil a la Universitat de Barcelona i vocal de la comissió de la Propietat Intel·lectual del Ministeri de Cultura. Actualment és el president del grup espanyol de l’Associació Literària i Artística Internacional (ALAI) i membre del Consell Editorial i assessor de l’Institut de Drets d’Autor.
 
Miquel Àngel Vallès Blistin  ha estat secretari de la Secció de Drets d´Autor i Propietat Intel·lectual del Col·legi d´Advocats de Barcelona. És membre dels Il·lustres Col·legis d´Advocats de Barcelona i de Sabadell, de l'Associació Literària i Artística de Defensa del Dret d'Autor, de l'ALAI i de la Societat Catalana d'Estudis Jurídics, filial de l'IEC.
 
Aquesta comissió d’experts proposa un pla de treball que inclou, en una primera fase, l’elaboració d’un dossier per aplegar les disposicions legals, resolucions judicials i la documentació complementària més rellevant. Posteriorment, el grup elaboraria una enquesta entre els sectors més directament afectats pels drets de propietat intel·lectual, completada amb entrevistes amb altres representants que puguin ser d’interès. Finalment, el grup prepararia i redactaria el seu informe, que podria estar completat en el primer semestre de l’any.
 
Durant la presentació de la jornada en què s’ha fet publica la constitució d’aquesta comissió d’experts, el conseller de Cultura ha precisat que el Govern voldria que Catalunya fos un país modèlic i de referència en el tractament de la propietat intel·lectual.
 
Mascarell ha remarcat “la importància de preservar els drets derivats de la creativitat, per tal de poder assegurar la capacitat i la viabilitat de la creació cultural”. Ferran Mascarell ha afegit que “si aconseguim bones solucions, derivaren en notables beneficis generals, però partim d’una situació difícil, en què, com que la regulació dels drets de propietat intel·lectual és una competència de l’Estat espanyol i aquest no ha estat ni és especialment modèlic al respecte, sense plena sobirania, és molt difícil abordar la qüestió”.  
 
Per aquest motiu, ha reiterat “que el Govern català té plena consciència de la importància de preservar els drets dels creadors, per a la qual cosa també caldrà l’aportació de la Unió Europea, que mostra una bona disposició a abordar el tema”.  
 
Durant la jornada, també s’han presentat dos estudis relacionats amb la gestió i protecció de la propietat intel·lectual. El primer és l’Intellectual Property Valuation realitzat per la Direcció General per a la Recerca i la Innovació de la Comissió Europea i el segon és un mapeig sobre la situació del sector prèvia a la creació de la taxa sobre continguts digitals.
 
Entre els diferents ponents nacionals i internacionals participants a la jornada “Propietat Intel·lectual: Reptes Digitals” per analitzar tendències, reptes i oportunitats destaquen Jerker Edström, soci a la companyia Bird & Bird de Suècia; Scott Cohen, cofundador de la primera distribuïdora digital The Orchard, la distribuïdora digital més gran del món; Rasmus Wiinstedt, conseller delegat del CKO (Centre per a l’Economia Cultural i Experiencial) de Dinamarca i president de l’Aliança d’Indústries Creatives Europees (ECIA); Àlex Martínez, director general de continguts de Canal+ i de Yomvi; Abel Garriga, advocat a Holtrop, Transaction & Business Law; Ainara LeGardon música, performer i activista de l’autogestió cultural; i Enric Enrich, advocat a Enrich Advocats-Copyrait.
           
La jornada ha permès el debat sobre la gestió de la propietat intel·lectual a l’era digital; disposar d’un espai per fer públiques les posicions dels diferents agents que intervenen en la gestió en l’àmbit digital; presentar models d’èxit i casos de bones pràctiques d’altres països i reflexionar sobre la gestió de la pirateria.
 
La jornada es pot seguir en directe via streaming des de la pàgina web www.ipdigital.cat i el web del departament de Cultura.  

1  

Imatges

El conseller Mascarell en la seva intervenció durant la inauguració de la jornada

El conseller Mascarell en la seva intervenció durant la inauguració de la jornada 4320