• Durant la nit/matinada i fins demà al migdia les ventades es restringiran a les cotes altes del terç nord de Catalunya
  • El telèfon d’emergències 112 ha rebut 380 trucades relacionades amb el vent
  • D’altra banda, Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del pla INUNCAT per fort onatge a l’Empordà
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la fase d’ALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per forts vents, d'acord amb les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per fortes ventades i per les incidències que han provocat. Segons l’SMC les ratxes superiors als 90 km/h es podran donar fins demà al migdia a les cotes altes del terç nord.
Els registres més significatius per intensitat del vent han estat:
 
Les ratxes màximes han estat
  • Puig Ses Olles (1687 mts) 153,6 km/h
  • Lac Redon  (2247mts) 149,76 km/h.
 
Altres ratxes màximes significatives han estat:
  • Sant Romà d’Abella 124 km/h
  • Navata: 122 km/h
  • Guardiola de Berguedà: 11 km/h
  • Organyà: 112 km/h
  • Espot: 106 km/h
  • Molló: 104 km/h
  • La Quar: 95 km/h
  • Das: 95 km/h
  • Vilanova de Meià: 93 km/h
  • Roses: 93 km/h
  • Solsona: 89,28 km/h
  • Banyoles: 87,12 km/h
  • Barcelona (Observatori Fabra) i Badalona 83,52 km/h
Incidències
El telèfon d’emergències 112 de Catalunya durant l’episodi de forts vents ha rebut fins a les 20:00 hores 380 trucades. En les darreres hores el nombre de trucades rebudes al 112 ha anat, clarament, a la baixa. D’aquestes, per comarques destaquen: Barcelonès 82, Alt Empordà 54, Baix Empordà 40, Ripollès 28, Alt Urgell 23, Osona 17, Berguedà 16, Vallès Oriental 14, Baix Llobregat 13 i Vallès Occidental 12.
Pel que fa als municipis, les trucades rebudes al 112 s’han fet des de: Barcelona 52, Badalona 16, la Seu d’Urgell 14, Figueres 14, Berga 13, Sant Joan de les Abadesses 11, Torroella de Montgrí 11, Vila-sacra 9, Ripoll 8 i Santa Coloma de Gramanet 8.
 
Fruit d’aquestes trucades rebudes al 112, els Bombers de la Generalitat han atès, des de les 9 de la nit d’ahir i fins a les 7 de la tarda d’avui, 310 serveis com a conseqüència dels efectes de les ventades que afecten la major part del país. Per demarcacions, la distribució ha estat la següent: Regió d’Emergències de Girona: 136 serveis, Regió d’Emergències Centre: 52 serveis, Regió d’Emergències Metropolitana Nord: 51 serveis, Regió d’Emergències de Lleida: 47 serveis, Regió d’Emergències Metropolitana Sud: 22, Regions d’Emergències de Tarragona: 1 servei i Regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre: 1 servei.
 
La major part de les actuacions dels Bombers de la Generalitat ha estat per retirar arbres o branques de la calçada, netejar vies d’accés, sanejar façanes amb elements no estructurals inestables, assegurar mobiliari urbà i retirar objectes caiguts a la via.
 
El servei més destacable de la tarda s’ha dut a terme a Berga on, a dos quarts de cinc, s’ha rebut l’avís de la caiguda d’un mur a l’altura del número 56 del carrer Gran Via. El despreniment ha provocat ferides i contusions a un home de 43 anys i nacionalitat xinesa, que ha estat evacuat a l’Hospital de Berga en una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques SEM. Dues dotacions dels Bombers han revisat i sanejat el mur per evitar posteriors caigudes.
 
Aquests serveis dels Bombers de la Generalitat es sumen a les actuacions realitzades directament des dels municipis a través dels serveis municipals i les associacions de voluntaris de Protecció Civil que s’han encarregat de netejar les branques i objectes caiguts a la via, que en alguns cassos feien impossible l’accés en alguns municipis.
 
D’altra banda, molts municipis de Catalunya han modificat o suspès algunes activitats programades a l’aire lliure, com el cas d’Avià en que s’ha suspés de forma preventiva la celebració exterior del cinquè títol en el ralli Dakar del pilot de motos Marc Coma. Finalment la celebració s’ha fet en un espai tancat.
 
Els Bombers de Barcelona, des d’ahir a la tarda fins aquest matí han realitzat una vintena de sortides relacionades amb el vent. Les incidències a Barcelona no han estat greus i els Bombers han hagut de retirar branques i tendals que el vent ha fet caure, sense provocar cap afectació personal. Durant la tarda d’avui diumenge no s’han produït incidències relacionades amb el vent.
 
 
El Servei Català del Trànsit SCT informa que com a conseqüència del vent fort, en aquests moments està tallada la BV-4024 entre Guardiola de Berguedà i el Coll de Pal. Aquest matí aquesta inclemència meteorològica ha provocat danys en el revestiment del túnel de Berga, al punt quilomètric 99 de l’Eix del Llobregat (C-16) i la via ha estat totalment tallada fins a les 17.15 h de la tarda. El vent intensa ha provocat també la caiguda de diversos arbres que han obstaculitzat el trànsit a la N-260 a Toses i Ribes de Freser, a la GI-513 a Bàscara i a la C-150a a Cornellà del Terri. A més, el vent ha malmès un cablejat elèctric i s’ha hagut de tallar la GI-634 a Colomers. També ha provocat que un turisme amb remolc bolqués a la GIV-6216 a Torroella de Fluvià ocasionant restriccions en aquesta via.
 
L’SCT recomana seguir aquests consells per evitar accidents en la conducció amb vent:
 
  • A la carretera, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via
  • Cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions, és important subjectar el volant amb fermesa
  • Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles
  • Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar
 
 
Altres afectacions
A primera hora d’aquesta tarda Protecció Civil ha estat alertada d’una allau a Tuc d'Aubars entre Bossost i Portillo. En aquesta allau 3 persones han resultat afectades però han pogut sortit il·leses. El perill d’allaus a la zona era MARCAT(3).
 
Les ventades també han provocat aquesta tarda el tall de subministrament elèctric al municipi del Prat del Llobregat. La incidència ha afectat uns 5.000 abonats. En aquests moments, els tècnics de la companyia distribuïdora han aconseguit restablir el subministrament elèctric.
 
Protecció Civil ha emès aquesta tarda una Prealerta del pla d’emergències en el transport de viatgers FERROCAT pel tall en el servei de circulació ferroviària a la R3 entre La Molina i la Tour de Carol. Un cop s’ha pogut netejat i revisat el tram afectat s’ha pogut restablir la circulació de trens.
 
Estat de la mar
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la Prealerta del pla especial per inundacions INUNCAT ateses les previsions de mala mar al litoral nord. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), s’esperen onades superiors als 2,5 metres d’alçada (maregassa) a l’Alt i Baix Empordà i la Selva. Les onades màximes s'assoliran al nord del cap de Creus i al cap de Begur. Hi haurà mar de fons del nord.
 
Recomanacions
Si teniu pensat desplaçar-vos a la muntanya, consulteu les actualitzacions de la previsió meteorològica i el butlletí de perill d’allaus i adeqüeu les activitats al risc en cada moment i no les realitzeu si no són segures. Tingueu en compte aquesta informació quan planifiqueu les activitats de lleure. És altament recomanable extremar la precaució en les travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes per seguretat ajornar-les si el vent bufa amb força. Allà on nevi i bufi el vent es pot donar el fenomen del torb.
A les poblacions de les comarques afectades i sobretot a les zones urbanes cal que la població reculli i lligui de forma segura tendals, i elements inestables a terrasses, que poden precipitar-se. Si no es poden fixar de forma estable no els deixeu a l'exterior.
 
També cal limitar els desplaçaments a les zones on bufi més fort i condicionar-los sempre a les condicions meteorològiques.
 
La resta d'activitats, sobretot en zona urbana, requeriran fer un especial seguiment en el moment de màxima intensitat del vent per detectar els elements que es puguin desprendre amb risc d'impacte. Caldrà evitar situar-se a prop d'elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars) durant la major afectació del vent.
A l'Empordà eviteu accedir a les zones del litoral on el mar estigui alterat i l'onatge afecti la costa. Respecteu el tancament de passeigs marítims, espigons, ports, platges i altres que per seguretat s'hagin fixat. Si voleu observar el fenomen feu-ho a una distància de seguretat que eviti que l'onatge us pugui afectar.

 
Atenció amb el fred 
Davant les baixes temperatures d’aquests dies és important fer un bon ús dels aparells de calefacció i tenir en compte les recomanacions per evitar intoxicacions i asfíxies amb calderes, escalfadors i generadors elèctrics. És essencial que us assegureu que hi ha una bona ventilació, que les reixetes no estan obstruïdes, i que obriu les finestres uns minuts cada dia per garantir l’entrada d’oxigen. També és fonamental que comproveu que el tir de la xemeneia està obert i que retireu les cendres regularment. Teniu més consells de Protecció Civil per evitar accidents per inhalació de monòxid de carboni a http://interior.gencat.cat/intoxicacioestufes

També estigueu especialment atents a la gent gran (familiars o veïns) durant aquests dies perquè es protegeixin adequadament del fred. Tingueu en compte que, juntament amb els nens petits, són els més vulnerables. Eviteu els canvis sobtats de temperatura, i vestiu-vos amb diverses capes de roba, us ajudarà a mantenir la calor corporal durant més temps