L’acord de cooperació inclou la instal·lació al COU de nou instrumental d'alta tecnificació de mesurament i estudi de la qualitat del cel
 
El Parc Astronòmic Montsec (PAM) ha establert un acord de col·laboració científica amb el grup de recerca puntera en contaminació lumínica de Sherbrooke, al Quebec. Amb aquest nou projecte de cooperació el PAM es consolida a nivell mundial com a centre de recollida de dades i d’estudi de la matèria.
 
El grup de recerca quebequès, encapçalat pel prestigiós investigador Martin Aubé, és un dels capdavanters en l'estudi de la contaminació lumínica i, en particular, en com es dispersa la llum per l'atmosfera i, per tant, com es propaguen els efectes d’aquella contaminació.
 
La zona de Sherbrooke és una zona de referència en matèria de contaminació lumínica i espais de cel fosc, ja que compta en el seu entorn amb la Reserva de Mont Megantic, la primera reserva certificada per la International Dark Sky Association, una certificació paral·lela i equivalent a la certificació de Reserva Starlight que el Montsec va rebre l'any 2013. A aquestes similituds entre les zones de Sherbrooke i Montsec s’hi afegeix que Mont Megantic compta amb uns equipaments semblants als del PAM, amb un observatori de recerca i un centre de divulgació de l'astronomia anomenat ASTROLAB.
 
Nou instrumental de recerca
 
L’elevada qualitat del cel del Montsec i la trajectòria en investigació que presenta el PAM han fet que el grup de recerca en contaminació lumínica de Sherbrooke hagi seleccionat el Centre d’Observació del Montsec (COU) per ubicar-hi un nou aparell de mesurament de darrera generació, concretament un instrument SAND. Els dos equips tècnics han estat treballant aquests darrers dies en la posada en marxa i calibració del nou instrumental. Actualment hi ha una desena d'aparells SAND instal•lats arreu del món.
 
L'instrument SAND es un espectrofotòmetre per la detecció d'aerosols nocturns. Bàsicament, l’aparell avalua la llum residual en el cel i analitza per diverses freqüències quina quantitat de llum es detecta, n’avalua el seu origen (natural o artificial) i contribueix a conèixer la presència d'aerosols a l'atmosfera i com influeixen en la propagació de la llum en el medi nocturn
 
El PAM, a primera línia de l’estudi i protecció lumínica del cel
 
El nou instrument SAND instal•lat pel grup de recerca quebequès al COU s’afegeix a altres equipaments que s’hi ha anat fixant i que fan de l’equipament d’Àger un pol destacat d’investigació en la matèria en l’àmbit internacional. Així, el COU ja compta amb diversos aparells per estudiar la qualitat del cel com són els fotòmetres Sky Quality Meter, els mesuradors d'il·luminància lightmeters i un ceilòmetre propietat del CSIC per a l'estudi de la qualitat de l'aire i la presència d'aerosols.
 
El PAM treballa des de fa anys activament en l'estudi i protecció del cel del Montsec i col·labora de forma regular amb diversos organismes nacionals i internacionals per aprofundir en l'estudi de la contaminació lumínica i, en particular, per la preservació d'espais protegits. El seu director científic, Salvador J. Ribas, encapçala el grup de recerca que realitza les mesures de seguiment a la zona del Montsec i àrees d'influència així com la posada en marxa de la xarxa de mesures de qualitat cel a tot Catalunya en col·laboració amb el Servei per la Prevenció de la Contaminació Acústica i Lumínica de la Generalitat de Catalunya.
 
Per altra banda, el COU acull des de fa un parell d’anys una càmera de seguiment de meteors del projecte CABERNET en el marc d'un conveni amb l’Institut de Mecànica Celeste de l'Observatori de París. Aquest sistema serà properament ampliat amb nous equipaments desenvolupats per l'entitat francesa.

1  

Fitxers adjunts

Foto del director científic del PAM, Salvador Ribas, i el director del grup de recerca quebequès, Martin Aubé

Foto del director científic del PAM, Salvador Ribas, i el director del grup de recerca quebequès, Martin Aubé
JPG | 3104