· El cap del Govern ha participat aquesta tarda en el cicle de conferències Moment Zero, al Born Centre Cultural
 
· Artur Mas defensa que “és feina dels partits polítics donar a les eleccions del 27S la naturalesa plebiscitària que han de tenir”
 
· El president assegura “que ens hi juguem molt” amb aquests comicis i demana “un resultat clar” per “poder picar a la porta” de l’escena internacional
Intervenció del president Mas en el cicle de conferències-col·loqui
Intervenció del president Mas en el cicle de conferències-col·loqui
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta tarda que “la regeneració que en altres latituds s’expressa amb d’altres noms propis, a Catalunya ho fa a través de la via sobiranista”. El cap del Govern ha defensat “la gran força” del sobiranisme com a “principal motor de regeneració política del país”, que rau, ha dit, en la combinació de tres conceptes bàsics com són “la radicalitat democràtica dels seus plantejaments, l’actitud cívica i pacífica i la màxima unitat possible”.Mentre no es perdin aquestes facultats pròpies, aquest moviment continuarà tenint una gran força de regeneració i, al costat de la possible llibertat de Catalunya, no és poca cosa”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes afirmacions en el decurs de la seva intervenció al cicle de conferències-col·loqui Moment Zero, organitzat per l'entitat del mateix nom i el diari El Punt Avui, en col·laboració amb el Born Centre Cultural.
 
En el decurs de la seva intervenció, el president ha reflexionat sobre el procés de transició nacional i ha demanat no deixar-se portar per l’acceleració del dia a dia i oblidar que “en poc temps a Catalunya hem anat molt lluny”. “En aquest país hi ha hagut un canvi de mentalitat d’una profunditat inimaginable només fa quatre anys”, ha afirmat, i ha afegit “s’ha passat del concepte de l’autonomia que havíem perseguit durant èpoques, per part de governs diferents, a la mentalitat del dret a decidir, que porta implícita l’aposta per la sobirania, i que es va resumir en la pregunta del passat 9N”.
 
Pel president, no només s’ha anat molt lluny en el canvi de mentalitat interna, sinó també “en el posicionament de Catalunya com a subjecte polític a l’escena internacional”. “Ens hem situat a l’escena política internacional per mèrits propis”, ha dit el cap del Govern, recordant que ha estat gràcies, entre altres factors, a les manifestacions multitudinàries de la Diada o als acords de les forces sobiranistes al Parlament. Artur Mas ha volgut posar èmfasi en aquest aspecte ja que, ha dit, “en el moment de la veritat final, ens hi juguem gairebé tot en l’escena del reconeixement internacional”, i ha afegit que “algú que vol convertir-se en un estat i aspirar a formar part del club dels estats, ha de fer les coses de manera que hi puguem ser per mèrits propis però també perquè ens reconeguin, cosa que de tant en tant tendim a oblidar”.
 
 
Naturalesa dels comicis
 
En un altre moment del seu discurs, el president ha subratllat que “políticament mai ens l’havíem jugat tant com a país”, fet, ha destacat, que té conseqüències i una d’elles és que “se li ha tornat a donar valor a la política a Catalunya, entesa com un compromís amb la gent”. Pel president aquest nou valor era un repte que teníem com a país, però que ha comportat també “l’activació dels nostres adversaris, que no toleren fàcilment el procés que està fent Catalunya, i que el combaten tant com poden amb les armes del segle XXI, i amb això hem de comptar”, i n’ha posat com a exemple les veus que arriben de Madrid posant en dubte la legitimitat dels comicis.
 
El cap del Govern ha alertat també del debat que hi ha a casa nostra sobre la naturalesa de les eleccions del 27 de setembre i ha advertit sobre “la temptació molt nostrada de portar mesos embolicats en saber què són i perdre’ns un cop més en els detalls, oblidant l’objectiu principal, i fent així un favor en majúscula en el que pretén l’Estat”.
 
El president ha defensat la naturalesa legal d’aquests comicis assegurant que “són unes eleccions d’acord amb l’ordenament jurídic vigent, que no ens podran discutir”, i ha insistit que la naturalesa política de les eleccions “serà la que vulguin donar-li els partits”. “És feina dels partits polítics donar a aquests comicis la naturalesa plebiscitària que el president de la Generalitat vol que tinguin”, ha afegit.
 
En aquesta línia, el president ha recordat que amb aquestes eleccions “ens ho juguem tot, a curt i mitjà termini”, i ha advocat un cop més perquè “el resultat sigui prou clar perquè no se’ns pugui discutir la legalitat del resultat, com no es podrà discutir la legalitat de l’instrument utilitzat”. “Si no passem aquesta primera barrera, no n'hi haurà una de segona  i, per molt que piquem a la porta dels que ens han de reconèixer, no hi seran”, ha reblat.
 
A l’acte d’aquesta tarda, han acompanyat el president la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; el portaveu del Govern i conseller de la Presidència, Francesc Homs, i les conselleres d’Ensenyament, Irene Rigau, i de Benestar Social i Família, Neus Munté.
 
Moment Zero és un espai de debat d’idees dins el catalanisme i amb aquest cicle de conferències pretén analitzar sectorialment la situació de Catalunya i els reptes futurs als quals s’enfronta.
 

2  

Imatges

Intervenció del president

Intervenció del president 1279

El president Mas amb el director del diari El Punt Avui, Xevi Xirgo

El president Mas amb el director del diari El Punt Avui, Xevi Xirgo 1413

1  

Fitxers adjunts

Transcripció Conferència

Transcripció Conferència
PDF | 125