• En el marc del Pla, sis comarques que fins ara només tenien pantalles analògiques compten ja amb format digital
  • Sis comarques més han guanyat noves sales digitals, un format que actualment ja representa gairebé el 68% del total al territori
  • Des de la posada en marxa del Pla, el nombre de comarques que només disposen de cinema amb sistema analògic s’ha reduït de 15 fins a 5
  • El Pla de Digitalització de sales de cinema ofereix ajuts per a l’adquisició d’equips digitals, així com préstecs per a cinemes amb més capacitat d’inversió
Un total de 36 comarques catalanes ja disposen de cinemes en format digital després de l’aplicació del Pla de Digitalització de sales cinema del Departament de Cultura. El Govern va impulsar, el desembre de 2013, el Pla de Digitalització de sales de cinema per tal de garantir l’oferta d’exhibició de pel·lícules en el conjunt del país durant el procés de canvi del sistema d’exhibició analògic al sistema digital. El pla té com a objectiu que qualsevol ciutadà pugui continuar tenint un cinema a una distància màxima de 30 kilòmetres independentment del municipi de Catalunya on visqui.
 
En el marc del Pla de Digitalització, 21 sales de cinema, ubicades en 13 comarques, han rebut subvenció directa per passar del sistema analògic al digital:
 
CINEMES
MUNICIPI
COMARCA
Auditori de Vandellós. Cinema Municipal
Vandellós
Baix Camp
Cinema Coliseum
 Barcelona
Barcelonès
Cinema Casal
Montblanc
Conca de Barberà
Cinema Bosc
Vilanova i la Geltrú
Garraf
Espai L'Amistat
Premià de Mar
Maresme
Teatre Municipal
Balaguer
Noguera
Cinema L'Artesana
Falset
Priorat
Cinema Centre Parroquial
Tous
Ribera Alta
Cinema Unió Social
Flix
Ribera d'Ebre
Casal Municipal. Cinema Municipal d'Ascó
Ascó
Ribera d'Ebre
Cinema Casal Camprodoní
Comprodon
Ripollès
Cinema Paris
Solsona
Solsonès
Cine Moderno. Cinema Municipal de Caseres
Caseres
Terra Alta
Germandat. Cinema Municipal de Batea
Batea
Terra Alta
Cinema Arnes
Arnes
Terra Alta
Cinema Iris
La Pobla de Massaluca
Terra Alta
Cinema Casal Municipal
Horta de Sant Joan
Terra Alta
Cinema Casal
Agramunt
Urgell
Cinemes Majèstic
Tàrrega
Urgell
Cinema Armengol
Bellpuig
Urgell
Cinema Alhambra
La Garriga
Vallès Oriental
 
D’altra banda, un total un total de 9 empreses, algunes de les quals gestionen més d’un cinema, i 4 ajuntaments s’han acollit a la línia de préstecs que ofereix el Departament de Cultura en col·laboració amb l’Institut Català de Finances per tal de digitalitzar les sales.
 
Paral·lelament, des de la seva posada en marxa, el nombre de comarques que només disposen de cinema amb sistema analògic s’ha reduït significativament: a finals de 2013 n’hi havia 15 i actualment n’hi ha 5.
 
En la darrera dècada, les empreses exhibidores de cinema de Catalunya han anat digitalitzant progressivament les seves sales a mesura que el sistema de suport digital s’anava estenent i davant l’anunciada desaparició del sistema analògic. En el moment que només es distribueixin còpies en digital, les sales que només comptin amb un sistema analògic d’exhibició no podran continuar funcionant. 
 
Per tal de donar resposta a aquesta situació, del Departament de Cultura ha posat en marxa el Pla de Digitalització, amb dues línies d’ajut:
  1. D’una banda, a les zones amb poca oferta cinematogràfica, el Departament de Cultura facilita als exhibidors 20.000 euros per a l’adquisició d’un equip digital de projecció amb uns estàndards establerts que garanteixin la seva qualitat. Aquest ajut està destinat als cinemes amb una sola sala o a multicinemes amb quatres sales com a màxim, de municipis de menys de 100.000 habitants, que facin un mínim de 300 sessions a l’any i que estiguin a més de 30 quilòmetres d’un altre cinema digital. D’aquesta manera, es vol mantenir l’oferta en aquelles zones on les empreses i entitats exhibidores són menys potents i on no podrien finançar aquesta inversió sense l’ajut del Govern.
  2. De l’altra, el Departament de Cultura ofereix una línia de préstecs, en col·laboració amb l’Institut Català de Finances (ICF), per tal d’impulsar projectes industrials culturals, entre ells, els de digitalització de sales per aquells cinemes amb més capacitat d’inversió.
Actualment, Catalunya compta amb 735 sales en funcionament. D’aquestes, 501 són sales amb sistema digital (el 68%) i 236 són sales amb sistema analògic (32%).
 
Per demarcacions, Barcelona compta amb 372 sales amb sistema digital (de 488 totals); Girona amb 49 (de 90); Lleida amb 14 (de 55); i Tarragona amb 66 (de 104). Hi ha dues comarques que, tot i que disposen de cinema, a data d’avui no han tingut activitat d’exhibició cinematogràfica: són l’Alta Ribagorça i Pallars Sobirà.