Fotografia del material intervingut a Tiana
Fotografia del material intervingut a Tiana
Agents Rurals denuncien la captura furtiva d’espècies protegides a Tiana i a Montgat
 
 
Membres del cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural han denunciat dos caçadors furtius aquest mes de gener per capturar espècies protegides dins d’una finca privada i tancada, al paratge Cartoixa de Montalegre del municipi de Tiana (el Maresme). Els denunciats, els van enxampar mentre utilitzaven unes xarxes abatibles de terra per a la captura furtiva d’ocells. A més, durant el matí d’ahir dimarts 27 de gener, agents rurals del Maresme, també van denunciar a dos caçadors furtius més per caçar ocells fringíl·lids al paratge Turó de Montgat del municipi de Montgat fora del període hàbil i sense disposar d’autorització excepcional. Utilitzaven tres xarxes abatibles de terra, les quals estaven sent utilitzades per a la caça furtiva d’ocells en el moment dels fets. El total d’ocells intervinguts durant aquesta actuació a Montgat va ser de 8, tots ells de l’espècie Cadernera (Carduelis carduelis).
 
L'actuació de Tiana és fruit d’una investigació que va començar a principis del mes de gener, durant la qual es van dur a terme nombroses inspeccions en diferents dies i horaris. La investigació es va iniciar després d’un servei rutinari de vigilància, on es va observar un gran nombre d’ocells en una zona concreta i amb un comportament anòmal. Es va dur a terme una inspecció ocular en la zona i es va detectar el que s’anomena en l’argot ocellaire un “engranall”. Un engranall consisteix a posar menjar específic per a ocells granívors durant un temps determinat per acostumar-los a menjar en aquella zona concreta. D’aquesta manera, els caçadors s’asseguren que el dia que decideixin caçar hi hagi ocells.
  
El total d’ocells obtinguts durant aquesta intervenció va ser de 20. Quatre dels exemplars intervinguts pertanyen a l’espècie gafarró (Serinus serinus), protegida per la legislació catalana. La resta d’exemplars intervinguts pertanyen a les espècies cadernera, verdum i passerell comú. Excepcionalment, se’n permet la captura sempre que les persones que siguin autoritzades pel Departament d’Agricultura compleixen una sèrie de requisits. A aquesta xifra se sumen les 8 caderneres intervingudes ahir a Tiana.
 
Aquests fets poden ser constitutius d’un delicte contra la fauna, recollit en el Codi penal vigent. Cal saber que la captura i mort d’espècies protegides és il·legal i constitueix un delicte tipificat en el Codi penal. Aquesta infracció pot comportar la inhabilitació especial per al dret de caçar d’entre 2 i 5 anys.
 
Durant tot l’any, el cos d’Agents Rurals duu a terme diferents serveis destinats a la recerca d’arts i mètodes no autoritzats per a la captura de fauna, ja que poden causar danys molt greus a espècies en perill d’extinció. Durant el passat 2014, els Agents Rurals han realitzat a la comarca del Maresme 1.123 inspeccions relacionades amb la caça i protecció dels animals, de les quals 128 han estat inspeccions de xarxes, paranys, esquers o altres trampes. La col·laboració ciutadana és molt important en aquest sentit, ja que pot facilitar informació sobre qualsevol sospita d’utilització d’arts i mètodes il·legals en el medi natural a través del telèfon del cos d’Agents Rurals 93 561 70 00 (24 hores).
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Fotografia del material intervingut

Fotografia del material intervingut
JPG | 1190