El Port de Tarragona inaugura el divendres 30 de gener, a les 19 hores, aquesta exposició itinerant, que acull el Tinglado 4 del Moll de Costa, fins al 28 de febrer, i que ha estat programada en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona. “10 anys de Voluntariat per la llengua: un tast!” fa visible la riquesa i la diversitat dels participants en el programa Voluntariat per la llengua, un programa per practicar català a través de la conversa. La mostra creada per la Direcció General de Política Lingüística, i gestionada territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística, presenta de quina manera s’ha estès el programa en els diferents àmbits de la societat.
 
L’exposició permet conèixer la dimensió que el programa ha adquirit territorialment i des del punt de vista humà. Conté dades, testimonis i imatges tant de les activitats que s’ofereixen a qui hi participa com de les parelles lingüístiques que es troben per conversar en català. El Voluntariat per la llengua es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluïdament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Es tracta d’invertir desinteressadament tot just 10 hores per parlar, en el context que es vulgui, amb la parella lingüística que més s’adigui a les opcions escollides en un full d’inscripció, per practicar l’ús del català i incorporar-lo naturalment a les activitats quotidianes, laborals o de relació social.
 
El programa compta amb la col·laboració de més de 800 entitats i gairebé 3.000 establiments que organitzen activitats complementàries per a les parelles participants. Les activitats complementàries són un bon mètode per conèixer, més enllà de la llengua catalana, la cultura, les tradicions i la geografia del nostre país. Unes activitats profitoses per a totes dues bandes, perquè a més de la satisfacció d’ajudar els altres, les persones voluntàries també n’aprenen de les persones amb qui comparteixen conversa, perquè s’enriqueixen en descobrir maneres de fer i pensar diferents. A més, poden gaudir dels avantatges que ofereix el carnet VxL (descomptes en llibreries, rutes literàries, restauració, espectacles teatrals, museus, etc.)
 
El Voluntariat per la llengua ha unit unes 90.000 parelles lingüístiques des de la seva implantació l’any 2003. Al voltant del programa, que ha estat reconegut per la Unió Europea com una de les millors pràctiques de reforç a l’aprenentatge d’una llengua, s’han realitzat 1.406 activitats de dinamització en les quals han participat 60.605 persones.
 
Junt amb l'exposició, hi haurà també un Punt d'inscripció del Voluntariat per la llengua, on totes les persones interessades a participar-hi podran informar-se'n i inscriure-s'hi.
 
La mostra es pot visitar en l'horari habitual d'obertura del Tinglado 4, de dimarts a dissabte, de 10 a 13 hores i de 16 a 19 hores. Els diumenges i festius, d'11 a 14 hores. És una activitat gratuïta.