L’Institut Català del Sòl, INCASÒL, ha iniciat les obres de restauració de l’església vella que actualment es troba en molt mal estat i la construcció d’un nou cos auxiliar que farà la funció de vestíbul. El conjunt serà utilitzat com a sala polivalent d’ús municipal.
 
Els promotors del projecte són l’Ajuntament de Vilanova de la Barca, el Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Institut Català del Sòl, dins del programa Reviure les Velles Ciutats que té com a objectiu frenar el deteriorament progressiu dels nuclis antics i els entorns monumentals de diferents poblacions de Catalunya.
 
L’obra serà executada per la UTE Jaén Vallés SL – Urcotex SL, en un termini d’11 mesos i mig, i té un pressupost de 400.000€ que seran finançats per l’INCASÒL amb 40.000 euros i la resta per l’Ajuntament a càrrec de fons propis i de la subvenció obtinguda del programa PUOSC-2011.
 
L’església vella és un edifici de planta baixa amb una nau central i una lateral. Actualment es conserva en bon estat el presbiteri de planta quadrada amb coberta de lloses de pedra,  la façana principal i part dels murs de la nau central, amb els arcs formers que la separen de la nau lateral. L’obra consistirà en cobrir la nau central mitjançant un sistema d’encavallades a dues aigües i corretges metàl·liques, seguint el ritme dels arcs de la nau lateral i recolzats en panys de paret existents. A la nau lateral es planteja una coberta unidireccional formada per corretges metàl·liques recolzades sobre els arcs existents i, si no hi ha els arcs en bon estat, en noves jàsseres de formigó. A banda es consolidaran i refaran els murs de la nau principal i els arcs de la nau lateral i s’ampliarà l’edifici amb un nou vestíbul d’accés
 
L’església vella, que data del S.XIII, ha patit diferents restauracions. Tenia una sola nau que al s.XVI es va ampliar ja que la seva capacitat havia esdevingut insuficient, construint una nova nau. Després de la Guerra Civil va quedar gairebé destruïda passant a ser propietat de l’Ajuntament que li va donar nous usos i es va construir una nova església en un nou emplaçament.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 49