Protecció Civil demana extremar la precaució sobretot en els desplaçaments de demà a primera hora del matí, en què es preveu un volum de trànsit important coincidint amb un dels moments en què el bufarà amb més força
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la fase d’ALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per forts vents, d'acord amb la ventada que ja està afectant de manera generalitzada al territori (amb l’única excepció de l’Alt i Baix Empordà). Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la ventada tindrà especial virulència aquest vespre i nit a les comarques del litoral i prelitoral central i de Tarragona, així com al sud de la Catalunya Central.
 
De moment no hi ha incidències importants. El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins al moment 29 trucades per incidents relacionats amb el fort vent, la majoria d’aquestes amb origen a l’àrea metropolitana de Barcelona. Vuit de les trucades han estat per cobertes i sostres malmesos o amb perill de caure, 5 trucades han estat causades per mobiliari urbà amb desperfectes pel vent o amb perill de caure, 4 trucades per arbres i branques caiguts i 3 per obstacles arrossegats pel vent que obstaculitzaven el pas en vies interurbanes.
 
L’origen de les trucades per poblacions: Barcelona, 5 trucades; Cervera 3; Sant Cugat del Vallès, 3; Juncosa, 2; El Vendrell, 2; Badia del Vallès, 2; Vilafranca del Penedès, 2; Terrassa, 2; La Riba, 1; Tarragona, 1.
 
A la darrera previsió, l’SMC ha incrementat el perill a la comarca del Baix Llobregat, afectada en grau 5 sobre 6, i on les ratxes de vent podran superar els 125 km/h la propera nit i matinada.
 
Les estacions meteorològiques de l'SMC han registrat ja ratxes de vent fort entre les que destaquen les següents, a banda de cotes altes de muntanya:  Fogars de Montclús-Montseny (94,68 km/h), Mas de Barberans (71 km/h), Muntanyola 76 (km/h), la Panadella (70 km/h), el Vendrell (70 km/h), Roquetes (69 km/h) i Barcelona (60 km/h).
 
Els municipis que han activat el seu Pla d’Actuació Municipal (PAM) en alerta són: Castelldefels, Cornellà el Llobregat, Sant Quirze del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Rubí, Cerdanyola del Vallès, Sabadell, Castellar del Vallès, Polinyà, Barberà del Vallès, Tremp, Calafell, Masnou, Mollet del Vallès, Vacarisses i Terrassa. A més, Santa Maria de Palautordera ha posat el seu PAM en Prealerta.
 
Diversos municipis afectats per la previsió de vent han anul·lat preventivament les activitats extraescolars i altres previstes a l’exterior aquesta tarda.
 
Els ajuntaments de Valls, Rubí, Castellbisbal, Sant Just Desvern i Sant Cugat del Vallès han activat preventivament les seves associacions de voluntaris de protecció civil davant la previsió que hi hagi incidències derivades dels forts vents als seus municipis i es mantenen preactivades moltes altres per si són necessàries en els seus municipis.
 
El Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya ha reforçat el dispositiu d’alerta amb la presència de comandaments i agents de Mossos d’Esquadra i personal de Servei Català de Trànsit, SEM, Departament d’Ensenyament, Protecció Civil-Bombers de Barcelona, FGC, ADIF i RENFE,   
 
CONSELLS A LA POBLACIÓ:
 
Protecció Civil de la Generalitat remarca que d’acord a les previsions es tractaria d’un episodi especialment important amb possibilitat de danys i efectes greus en els períodes i zones abans indicats. Per tant, la població ha d’extremar la prudència en la mobilitat tant en vehicle com a peu, i limitar les activitats a l’aire lliure en les zones més afectades davant la previsió d’incidències.
 
Durant la màxima intensitat del vent cal evitar realitzar activitats a l’aire lliure si no són segures, en especial a muntanya. Dins els nuclis urbans de les poblacions més afectades, cal recollir o lligar de forma segura tendals i retirar qualsevol element inestable situat a l’exterior a terrasses o similars, ja que poden precipitar-se i provocar un accident. Durant la màxima afectació del vent cal evitar situar-se a prop d'elements que puguin caure (murs, arbres, tancaments, bastides que es moguin, senyals, mobiliari urbà en alçada o altres similars). Aquestes mesures seran especialment necessàries a partir de la matinada del dijous a divendres i durant part del matí de divendres.
 
Trobareu tota la informació de les previsions, consells d’autoprotecció i incidències més significatives al twitter @emergenciescat.
 
Aquest migdia s’ha reunit el comitè assessor del Pla PROCICAT presidit pel director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, i amb presència de comandaments i membres del Servei Meteorològic de Catalunya, CAT112, Servei Català de Trànsit, Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Xarxa RESCAT, Protecció Civil-Bombers de Barcelona, Cos d’Agents Rurals, Sistema d’Emergències Mèdiques, Creu Roja, RENFE, ADIF; Ferrocarrils de la Generalitat, Endesa, Departament d’Ensenyament i Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació.
 
Tots els cossos i organismes han reforçat els seus efectius i es troben en alerta.
 
Els serveis i empreses de serveis bàsics i transport, com FGC, ADIF, RENFE, ENDESA i la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació pel que fa a les operadores de telefonia han reforçat els seus dispositius de vigilància i resposta davant les incidències.
 
La Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments ha reforçat el dispositiu habitual de guàrdia de totes les Regions d’Emergències aquesta tarda de tots els parcs de Bombers Funcionaris, així com també han demanat l’obertura dels parcs de Bombers Voluntaris.  També s’han reforçat els comandaments operatius de les Regions d’Emergències i del personal de guàrdia de les sales de control de totes les Regions. Donat el fort vent, estaran activades les Unitats del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) a totes les seves bases per si es produeixen ignicions per l’increment del risc d’incendi forestal.
 
Mossos d’Esquadra han reforçat els seus patrullatges a les zones on es preveuen majors ventades de cara a una resposta ràpida davant les incidències viàries que es puguin produir. En aquest sentit el Servei Català de Trànsit farà una especial atenció a la situació de la xarxa viària la propera matinada de cara a la mobilitat de primera hora de demà.
 
El CAT112 ha reforçat els torns d’operadors del telèfon d’emergències 112 per atendre les puntes de trucades que es poden rebre en els moments de màximes incidències.
 
El Cos d’Agents Rurals ha notificat que ha anul·lat les cremes controlades previstes a les comarques següents: Baix Camp, Tarragonès, Baix Penedès, Garraf. En les comarques  següents: Solsonès, Noguera, Bages, Segarra, Urgell, Segrià, Garrigues, Anoia, Vallès Occidental, Barcelonès, Baix Llobregat, Alt Penedès, Conca de Barberà, Alt Camp, Priorat, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Baix Ebre i Montsià, el s agents Rurals han recordat la condició que les cremes autoritzades no es poden realitzar amb vents superiors a 20 km/h.