La Universitat de Barcelona acollirà l’exposició “Universitats i Recerca a Catalunya abans i després de 1714” en el seu Edifici Històric (Gran Via de les Corts Catalanes, 585) del 2 al 20 de febrer. La mostra, impulsada per la Secretaria d’Universitats i Recerca, s’endinsa en el món acadèmic de la Catalunya del segle XVIII i és fidel testimoni del que va suposar 1714 per al model universitari i científic de l’època.
 
L’exposició, de caràcter itinerant i que ja es va poder visitar a Vic, arriba ara a Barcelona per mostrar la memòria històrica de la Catalunya universitària, en paraules del secretari general del Consell Interuniversitari, Claudi Alsina. La vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura, Lourdes Cirlot, apunta: “La Universitat de Barcelona, que es va veure obligada a marxar a Cervera, és un bon testimoni de la desfeta que va suposar el 1714 a Catalunya. Aquesta exposició reflecteix una història que no podem oblidar”.
 
Entre altres aspectes, els visitants podran recórrer la història de la creació dels estudis generals a Lleida, Barcelona, Girona, Tarragona, Tortosa, Vic i Solsona, els embrions de les universitats actuals, i la seva conseqüent desaparició, com a conseqüència de la desfeta de 1714. A canvi, Felip V va concedir a Cervera la única institució universitària del territori. L’exposició s’aproxima a l’organització dels estudis acadèmics d’aquella època i als diferents àmbits científics que es desenvolupaven al país.
 
La mostra s’emmarca en la commemoració del Tricentenari engegada per la Generalitat de Catalunya sota el lema «Érem, som, serem» i complementa la que ja va organitzar la UB el passat novembre fins al mes de gener, «La Universitat a Cervera. Commemoració del 1714 a la UB», i que ara es pot veure a la facultat de Geografia i Història de la UB (Montalegre, 6) des del 27.01.2015 fins al 31.03.2015.
 
La mostra es pot consultar també en línia al web de la secretaria d’Universitats i