• Els graduats en formació professional creixen un 4% i estan menys exposats a l’atur que la mitjana de joves entre 16 i 24 anys
  • Com més alta és la qualificació dels graduats d’FP, més ràpida i millor és la seva inserció laboral
  • Més alumnes s’acosten a l'FP: amb un 40% d’estudiants de FP i un 60% de batxillerat, ens acostem als estàndards europeus
Com més alta és la qualificació dels graduats d’FP, més ràpida i millor és la seva inserció laboral

L’estudi Inserció laboral dels ensenyaments professionals 2014, publicat pel Departament d’Ensenyament i el Consell de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya, revela l’augment dels graduats en ensenyaments professionals d’entre 16 i 24 anys que troben feina, la qual cosa suposa que per primer cop des de 2007 es produeix un increment de persones graduades que treballen i un retrocés de les persones que cerquen feina.
 
Això suposa un canvi de tendència en la Formació Professional, i ha permès que per primer cop en els últims anys, hi hagi una major integració laboral d’aquests graduats que, en determinades franges d’edat, supera l’índex d’ocupació de la mitjana de joves.
 
Com a exemple, un 33,73% dels graduats de grau mitjà treballen i els de grau superior ho fa un 47,60%, totes dues xifres superiors respecte l’estudi de l’any passat.
 
També es constata que el nombre de persones graduades majors de 25 anys, ja són un 26,86% del total –un 26,22% en l’estudi anterior-. D’aquesta manera, es consolida l’interès d’aquesta part de la població en continuar amb la seva formació conscients de la importància de la qualificació per aconseguir una millor i més ràpida inserció laboral.
 
 
La feina feta en prestigiar i intensificar els estudis de Formació Professional ha estat clau per la integració laboral dels joves
 
L’esforç de la comunitat educativa per corregir els desequilibris existents fins ara en aquest àmbit, i també el compromís del Govern que, des del primer moment, es va marcar  aquest objectiu com a prioritari, han permès prestigiar la Formació professional.
 
Per això, el Govern ha fet una aposta ferma per l'FP Dual, el primer intent que es fa al país de manera extensiva per lligar l'FP amb el món de  l’economia productiva, i que en els últims dos o tres cursos ha multiplicat per 10 el nombre de places, fins arribar als 5.000, la qual cosa ajuda a que el canal d’inserció laboral sigui més segur.
 
El model formatiu dual és un instrument idoni per vincular la formació a l’empresa, que actualment ja arriba a 36 de les 41 comarques de Catalunya i a un 30% dels centres d’FP d’Ensenyament (púbics i privats).  Materialitzant la primera promoció d’FP dual de Catalunya que es va graduar el 2014, i més del 40% dels alumnes romanen contractats en la mateixa empresa en acabar la formació dual.
 
A l’inici del curs escolar, participaven en la formació professional dual 3.718 alumnes, 122 centres i 645 empreses. El 40% dels alumnes que finalitzen la formació segueixen a l’empresa.
 
 
Compromís del Govern de continuar impulsant la Formació Professional com a un dels  instruments de formació bàsics d’inserció laboral dels joves
 
El Govern continuarà treballant durant aquest 2015 en aquesta direcció, i entre els objectius que s’ha marcat destaquen:
 
  • Aprovació al Parlament del Projecte de Llei de Formació i Qualificació Professional, per disposar d’un sistema de formació professional al llarg de la vida, que integri formació professional del sistema educatiu i de la formació per a l’ocupació.
  • Posada en marxa el Centre de Formació Professional d’Automoció a Martorell, que  impulsarà el model de formació professional integrat del sector de l’automoció.
  • Consolidació de la formació professional dual, iniciada fa dos anys, mitjançant convenis de col·laboració amb empreses i institucions.