El conseller Josep Maria Pelegrí visitarà el certamen, acompanyat del conseller delegat de PRODECA i director general de l’INCAVI, Jordi Bort
 
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), organitza la participació d’empreses catalanes del sector de la fruita en la propera edició de la fira Fruit Logística, que tindrà lloc a Berlín (Alemanya) del 4 al 6 de febrer, el certamen més rellevant d’Europa dedicat a la fruita i les hortalisses, i que comptarà amb la presència del conseller Josep Maria Pelegrí, acompanyat del conseller delegat de PRODECA i director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), ambdós organismes del DAAM, Jordi Bort.
 
L’objectiu d’aquesta actuació és donar suport a les empreses en la millora del seu posicionament en els mercats exteriors i en l’establiment de nous contactes comercials. D’aquí que les empreses catalanes participants es presentin a Berlín com a integradores d’un dels mercats de distribució de productes frescos més importants del sud d’Europa.
 
Fruit Logística és un saló internacional monogràfic, considerat com el líder mundial en aquest sector, i en la darrera edició del qual hi van participar 2.600 expositors representants de 84 països, amb una afluència de 60.000 visitants procedents 130 països, de l’àmbit de la comercialització, la importació i la distribució.
 
Empreses catalanes participants a Fruit Logística:
 
Actel Grup, de Lleida
Afrucat, de Lleida
Alcanar Verd, d’Alcanar (Montsià)
Baró e Hijos, d’Albatàrrec (Segrià)
Copa Fresh SA, de Miralcamp (Pla d’Urgell)
Dasben SL, de Lleida
Font Badia, de Torres de Segre (Segrià)
Fruits Queralt SLU, de Puigverd de Lleida (Segrià)
Fruits Sant Miquel SL, de Soses (Segrià)
Grup Caberol, d’Alcarràs (Segrià)
Grupo Diego Martínez, de Barcelona
Orange Natur, d’Alcanar (Montsià)
Frutas Leridanas – Frulesa, de Vilanova de la Barca (Segrià)
Fructícola de L’ Empordà -  IGP Poma de Girona, de Sant Pere Pescador
(Alt Empordà)
Girona Fruits SCCL - IGP Poma de Girona, de Bordils (Gironès)
Giropoma - IGP Poma de Girona, d’Ullà (Baix Empordà)
IGP Poma de Girona, de Canet de la Tallada (Baix Empordà)
Viyefruit, d’Alcarràs (Segrià)
 
D’altra banda, l’estand compta amb la participació de l’empresa col·laboradora Leoproex, empresa transitària radicada a Barcelona.
 

SmartFruit – IPM International Congress i Fruit Business Forum Export.Cat

En el marc de la fira Fruit Logística, el Departament d’Agricultura presentarà la segona edició de l’SmartFruit IPM International Congress, un esdeveniment que se celebrarà, a Barcelona, els dies 11 i 12 de març de 2015.
 
SmartFruit IPM International Congress és una iniciativa conjunta del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), els productors de fruita i els fabricants i comercialitzadors de serveis fitosanitaris, i que en l’edició anterior va tractar el tema de la gestió integrada de plagues, amb l’objectiu d’incrementar el valor de la producció en tota la cadena i conèixer noves experiències i noves tècniques que millorin el rendiment dels conreus fructícoles.
 
Sota el lema ‘Un diàleg intel·ligent per a un creixement intel·ligent’, SmartFruit dedica la segona edició d’aquest IPM International Congress al diàleg entre investigadors, tècnics i productors per a l’intercanvi d’experiències i coneixement, amb l’objectiu de generar les condicions per a créixer de manera intel·ligent. La cooperació entre la ciència, la tecnologia i l’empresa han de permetre que el coneixement científic i tècnic esdevingui creixement econòmic i eficiència productiva. El coneixement és clau per al creixement, i la interacció amb la producció eficient és el mecanisme que ha de permetre la innovació.
 
Simultàniament, aquesta segona edició engloba el Fruit Business Fòrum Export.Cat, un esdeveniment de negocis amb la participació de productors i d’exportadors de fruita de Catalunya, i importadors i distribuïdors de Xina, Índia, Unió d'Emirats Àrabs, Aràbia Saudita, Colòmbia, Costa Rica, Brasil, Angola, i Senegal.
 
L'objectiu és generar una plataforma en què els interessos de totes les parts es puguin reunir per a generar fluxos de negoci.

Un sector agrari de pes a Catalunya

La fruita fresca constitueix una de les principals produccions agràries de Catalunya pel seu pes econòmic, per la superfície de conreu, per la seva importància relativa en la producció de l'Estat espanyol, i per la seva orientació exportadora. Aproximadament, el 90% de la fruita es destina a vendre al consum en fresc, i el 7% té com a destí la indústria transformadora.
 
Catalunya produeix més del 50% de la poma i pera de l'Estat i més del 30% del préssec i nectarina. Pel que fa a Europa, és la segona zona productora de pera amb un 13% del total i un 9% del préssec europeu.
 
Amb més de 2.500.000 m3 de capacitat frigorífica al llarg de tot el territori català i incorporant tècniques de Low Oxigen (ULO), el calendari de comercialització de la fruita catalana abasta la totalitat de l'any, amb èpoques especialment riques, com és el període de maig a octubre, on hi ha una oferta de totes les espècies i varietats que es cultiven a la regió.
 
En cinc anys, Catalunya ha incrementat un 67,56% en valor les vendes de fruita a l’exterior i la nostra fruita està present en les cadenes europees més exigents pel que fa a qualitat .Les exportacions catalanes de fruita el 2013 van ser de 835.057 tones i 768 M€. I en el mateix 2013 respecte de l’any 2012, han augmentat en préssec (+42%, 162.145 tones), nectarina (+17%, 155.437 tones), i pera (+2%, 82.454 tones), i han disminuït en poma (-20%,71.909 tones).
 
Del total estatal, durant el 2013, des de Catalunya s’ha exportat el 47,4% dels préssecs, el 38,2% de les nectarines, el 69,1% de les peres, i el 65,9% de les pomes.
 
Pel que fa als mercats de destinació de les exportacions de fruita de Catalunya, els principals són els que conformen la Unió Europea (UE). I Orient Mitjà també és una destinació que està adquirint importància en els darrers anys.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.