Salut

L'Hospital de Campdevànol, primer centre del SISCAT a implantar l'ús de tauletes tàctils per a la signatura de documents a Catalunya

query_builder   2 febrer 2015 12:13

event_note Nota de premsa

L'Hospital de Campdevànol, primer centre del SISCAT a implantar l'ús de tauletes tàctils per a la signatura de documents a Catalunya

Els pacients firmen consentiments informats i documents que fan referència a la LOPD en una tauleta tàctil en lloc de fer-ho en un paper imprès
 
El mecanisme utilitzat permet una identificació segura i fiable mitjançant variables biomètriques, així com un correcte emmagatzematge i transmissió de la informació
 
Aquesta iniciativa garanteix la seguretat de les informacions i fomenta l’eficiència i la sostenibilitat amb la reducció de l’ús del paper
L’Hospital de Campdevànol és el primer centre del SISCAT que està implantant l’ús de tauletes tàctils per a la signatura de documents amb informació de salut a Catalunya. Concretament, l’Entitat utilitza la signatura biomètrica per als documents que fan referència a la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD) i als consentiments informats. La implantació generalitzada d’aquesta eina es realitza sis mesos després que aquest hospital posés en marxa una prova pilot de firma manuscrita amb recollida de variables biomètriques per digitalitzar alguns procediments de signatura de documents rellevants.
 
En un principi, aquesta iniciativa es va desenvolupar només al servei de Cirurgia per a la signatura de consentiments informats i de LOPD i va permetre firmar més de 700 documents de manera digital. Com que la prova pilot es va valorar molt positivament, es va decidir donar continuïtat al projecte i ara s’està preparant el desplegament a tots els serveis del Centre. Es preveu que el sistema estigui totalment implantat al finalitzar el 2015.
 
Així doncs, gràcies al sistema que s’està implantant a l’Hospital, els pacients signen els documents en una tauleta tàctil en lloc de fer-ho en un paper imprès. Després, aquests documents digitals són emmagatzemats de manera segura a la història electrònica del pacient. Si cal, es poden imprimir en paper, però la idea és evitar el consum innecessari d’aquest material.
 
El mecanisme utilitzat permet una identificació segura, així com un correcte emmagatzematge i transmissió de la informació. Aquest sistema registra dades biomètriques, com la velocitat de traç, l’angle o la pressió, característiques que aporten validesa legal a la signatura. A més, el document queda tancat per un certificat amb una clau privada, amb informació temporal de la signatura, garantint així que el document no es pot modificar. D’aquesta manera, es garanteix la seguretat de les informacions i, alhora, es fomenta l’eficiència i la sostenibilitat amb la reducció de l’ús del paper.
 
Tal com explica el doctor Joan Grané, director gerent de l’Hospital de Campdevànol, "el sistema utilitzat garanteix la seguretat de les informacions i el seu emmagatzematge, aspectes que són prioritaris per a l’Hospital". A més, destaca que aquest sistema "podria servir per a 7.000 documents anuals relacionats amb el consentiment informat i la LOPD".
 
El sistema ha estat rebut molt positivament per part del personal administratiu del centre, que ara s’estalvia temps perquè no ha d’emmagatzemar tots els documents en paper. A més, la firma biomètrica agilitza els procediments i evita pèrdues de documents.
 
L’Hospital de Campdevànol aposta des de fa temps per potenciar l’ús de les TIC. En aquest sentit, a finals de 2008 es va començar a treballar en la Història Clínica Digitalitzada Compartida i, actualment, un 95% dels documents del Centre estan digitalitzats. Per desenvolupar la firma biomètrica, l’Hospital de Campdevànol ha comptat amb la col·laboració de l’empresa Validated ID i la supervisió de la Fundació TicSalut, de la Generalitat de Catalunya.
 
Sobre l’Hospital de Campdevànol
 
L’Hospital de Campdevànol és l’hospital comarcal del Ripollès i dóna servei a una població de referència de més de 26.000 persones. L’Entitat va ser fundada el 1920 i des d’aleshores vetlla per les necessitats de salut dels habitants de la comarca, amb l’objectiu d’aconseguir resultats d’excel·lència en els àmbits de la salut i la dependència.
 
Des de 1983, any en què l’Hospital de Campdevànol va ser acreditat per formar part del sistema sanitari català com a hospital comarcal, ofereix serveis concertats amb el CatSalut. Actualment, l’Hospital està acreditat com a centre d’atenció hospitalària aguda i com a centre d’atenció sociosanitària. A part de l’Hospital mateix, la Institució gestiona els Centres d’Assistència Primària (CAP) de Campdevànol i Ribes de Fresser, i els consultoris locals de Campelles, Gombrèn, Pardines, Planoles, Queralbs i Toses.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia