Aquesta setmana comença al cinema Miramare de l’Alguer, el cicle “Catalunya cinema a les escoles de l’Alguer”, una nova edició de la mostra de cinema català contemporani ideada i organitzada des del 2011 per la Società Umanitaria de l’Alguer i l’Espai Llull de la Generalitat de Catalunya. Aquest any, la mostra s’adreça exclusivament als estudiants de les escoles i els instituts d’aquesta localitat sarda.
 
El cicle va néixer d’una iniciativa similar promoguda per l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) del Departament de Cultura, i  s’ha configurat com una iniciativa autònoma, sempre en col·laboració amb l’ICEC i CatalanFilms&TV. “Catalunya cinema a l’Alguer” té la intenció, d’una banda, d’aproximar el públic alguerès al cinema català contemporani, de l’altra, enfortir el lligam cultural i lingüístic que uneix l’Alguer amb Catalunya i proposar un diàleg entre el sistema productiu sard i català.
 
A aquests dos objectius, se n’afegeix un tercer en l’edició d’enguany: apropar els més joves a l’experiència formativa de la visió cinematogràfica col·lectiva en una sala, en un temps en el qual la fruïció de la pel·lícula és sempre més solitària i casolana. Es tracta, doncs, d’incorporar també aquesta òptica cultural, pedagògica i educativa.
 
Més de 700 minyons algueresos han estat convocats aquesta setmana a les dues projeccions de Floquet de Neu, d’Andrés G. Schaer, el film d’animació inspirat a la història del goril·la albí del zoo de Barcelona. La història imagina que Floquet de Neu viu mil aventures amb el seu amic Miquel (un panda vermell budista…) per fugir de la seva condició de diferent, i per això és discriminat pels altres goril·les, tot i que després pot descobrir que la diversitat és un valor especial.
 
En la mateixa sessió es projecta també el videoclip de la cançó de Francesc Ballone Parla-me en alguerés, projecte ideat específicament amb la finalitat de salvaguardar i difondre l’alguerès entre els més joves.
 
Les projeccions tindran un seguiment didàctic. En els dies successius cadascuna de les classes participarà en una activitat formativa d’aprofundiment sobre els temes del film curada pels experts cinematogràfics de la Società Umanitaria.
 
Al llarg dels mesos de febrer i març “Catalunya Cinema a les escoles de l’Alguer” continuarà amb la projecció de pel·lícules i activitats a la resta d’estudiants algueresos, els de l’escola secundària i batxillerat. Les pel·lícules, que han estat triades segons la temàtica i la franja d’edat escaient, són les següents: Herois de Pau Freixas, per als minyons d’11 i 12 anys; Fènix 11-13, de Joel Joan i Sergi Lara, per als joves de 12 a 14 anys, i Els nens salvatges, de Patricia Ferreira, adreçada als estudiants més grans. Aquestes projeccions es realitzaran en català  amb els subtítols en italià (a cura d’Emanuela Forgetta).