Ha lloat el model de gestió integral dels boscos públics de 7 municipis per obtenir la màxima eficiència en gestió sostenible i estalvi econòmic
 
El nou projecte inclou 17 calderes que es posaran en funcionament enguany
 
Es crearan 40 llocs de treball a la comarca, i el projecte representa un estalvi econòmic i ambiental considerable
El conseller Pelegrí, el director general del Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, i el president de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa, Jesús Calderer, en un moment de la presentació.
El conseller Pelegrí, el director general del Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, i el president de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa, Jesús Calderer, en un moment de la presentació.
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, el director general del Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, i el president de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa, Jesús Calderer, han presentat aquesta tarda el projecte d’instal·lació de calderes de biomassa forestal en equipaments públics d'ajuntaments que formen la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa.
 
La Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa agrupa 7 municipis propietaris de forests declarades d’utilitat pública (UP) i està gestionada pel Departament d’Agricultura mitjançant un conveni de gestió.   Seguint un dels seus objectius principals de màxima eficiència en gestió dels boscos i estalvi econòmic a les administracions públiques, es posaran en funcionament  enguany (concretament a l’octubre) 17 calderes  de biomassa en  34 equipaments (escoles, ajuntaments, museus, sales polivalents, etc.).
 
El conseller Pelegrí ha lloat el model de gestió integral dels boscos de la Mancomunitat que modifica el funcionament tradicional per assolir els seus objectius. La superfície gestionada és de 15.977,6 hectàrees amb una possibilitat anual de generació de productes forestals de 13.418,25 tones. 
 
Aquest model integrador i pioner afavoreix la gestió dels boscos de manera conjunta i agrupada i parteix de la classificació de la fusta procedent de la gestió silvícola. Així, es tracta d’optimitzar al màxim els productes, generar llocs de treball i fornir les empreses de transformació amb material seleccionat segons les seves necessitats empresarials. Pelegrí ha volgut felicitar els alcaldes de la zona presents a l’acte per haver aconseguit “un model circular que facilita la gestió sostenible del bosc, la prevenció d’incendis i l’ús d’energies renovables, alhora que minimitza les emissions de CO2 i genera llocs de treball en l’àmbit local”.
 
El conseller també ha volgut destacar la importància a escala local de l’aprofitament de la biomassa forestal per a usos tèrmics, la seva contribució a la millora de la competitivitat energètica d’indústries i serveis i la potenciació i el desenvolupament d’un important teixit empresarial al seu voltant. El Berguedà és el millor i més clar exemple de model tancat entre els municipis i la Generalitat de Catalunya propietaris de boscos d'utilitat pública.
 
Precisament per això, el Departament d’Agricultura ha plantejat dur a terme una nova política forestal, més multifuncional, un dels eixos vertebradors de la qual sigui l’aprofitament energètic dels boscos com a complement viable als usos no energètics de la biomassa forestal. D’aquesta manera es dóna sortida econòmica als tractaments silvícoles de millora, i es facilita la mobilització de la fusta.
 
Segons Pelegrí, tal com s’està produint al Berguedà, “s’ha de donar valor als beneficis socioeconòmics de la biomassa agrícola i forestal en l’actual context de crisi econòmica i social”. Es tracta de fer una aposta decidida per l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i exportar aquest model pioner a altres zones de Catalunya, perquè aquest model “garanteix la persistència de les masses forestals en fer-la compatible amb l’aprovisionament de béns i serveis dels boscos i terrenys forestals de manera sostenible en el temps, alhora que afavoreix el desenvolupament socioeconòmic del territori”.
 
El nou projecte promogut per la Mancomunitat aconsegueix la creació de 40  llocs de treball directes a la comarca a l’any: treballs de bosc, distribució de productes, tasques de manteniment de maquinària i treballs indirectes. L’estalvi econòmic per als ajuntaments és d’un 20%, i l’estalvi ambiental és de 1.020,66 tones/any de CO2.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.